banner
Rakyat Mesir Mengira Kenaikan Kos Roti kerana Perang Ukraine Mengganggu Eksport Gandum

Rakyat Mesir Mengira Kenaikan Kos Roti kerana Perang Ukraine Mengganggu Eksport Gandum

Daripada pekerjaannya sebagai penjaga pintu Kaherah, Mahmoud Farag memperoleh 1,500 pound Mesir ($95) setiap bulan tetapi ia tidak lagi mencukupi untuk memberi makan secukupnya kepada lima orang keluarganya.

Harga makanan di Mesir telah pun meningkat sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Kini roti, ruji simbolik politik yang banyak bergantung kepada rakyat Mesir, juga semakin mahal apabila eksport gandum Laut Hitam terganggu dan harga global melonjak.

Itu menimbulkan tekanan kewangan kepada keluarga yang telah mengalami penjimatan bertahun-tahun, di negara di mana hampir satu pertiga daripada 103 juta penduduk hidup di bawah paras kemiskinan rasmi dan banyak lagi yang berjuang untuk bertahan.

Pembeli berkata kos sebungkus roti tanpa subsidi telah meningkat satu perempat dalam tempoh tiga minggu sejak pencerobohan Rusia ke atas jirannya, manakala harga minyak, telur, pasta dan makanan lain yang digunakan secara meluas juga meningkat.

Harga tepung telah meningkat sehingga 15%, kata Attia Hamad dari Dewan Perniagaan Kaherah.

“Saya kurang makan supaya anak-anak saya tidak kelaparan,” kata Farag, 52, yang bajet hariannya untuk roti kini membeli lapan roti leper kecil dan bukannya 10. “Kadang-kadang kami memasak hidangan yang enak setiap tiga hari, dan selebihnya minggu kita hanya makan sesuatu seperti roti dan keju.”
Mesir lazimnya merupakan pengimport gandum terbesar di dunia, membeli lebih daripada 60% gandumnya dari luar negara. Rusia dan Ukraine menyumbang kira-kira 80% daripada import tersebut tahun lepas.

Kini peniaga berebut untuk mendapatkan bekalan dari tempat lain kerana pertempuran di Ukraine dan sekatan ke atas penghantaran menyekat Rusia.

“Jika saya mahu mencari alternatif, harga akan jauh berbeza,” kata seorang peniaga di rantau ini, sambil menunjuk kepada turun naik dalam kontrak niaga hadapan yang menyokong pasaran.

Kontrak untuk penghantaran gandum Mei di pasaran niaga hadapan yang berpangkalan di Paris meningkat hampir 50% daripada paras terendah Februari.

RISIKO SOSIAL

Kenaikan harga baru-baru ini juga boleh hampir menggandakan perbelanjaan tahunan negara untuk import gandum kepada $5.7 bilion daripada kira-kira $3 bilion, menurut satu kajian minggu ini oleh Institut Penyelidikan Dasar Makanan Antarabangsa, jumlah yang kerajaan mungkin sukar untuk mendapatkan semula kerana kos subsidi. roti tidak berubah sejak tahun 1980-an – walaupun saiz roti telah mengecil.

Percubaan untuk menaikkan harga roti bersubsidi Mesir pada 1977 mencetuskan rusuhan manakala bekas Presiden Hosni Mubarak menghadapi pergolakan pada 2008 kerana kekurangan gandum. Laungan utama pemberontakan yang menjatuhkannya tiga tahun kemudian ialah “Roti, kebebasan dan keadilan sosial”.

Organisasi antarabangsa seperti Bank Dunia kini memberi amaran bahawa kenaikan harga tenaga dan makanan boleh mencetuskan kekacauan sosial yang serupa di Afrika Utara dan Timur Tengah.

Kerajaan telah cuba meyakinkan rakyat Mesir dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa rizab gandum sedia ada dan tanaman tempatan akan memenuhi permintaan untuk roti bersubsidi besar yang tersedia untuk kira-kira dua pertiga daripada penduduk selama sekurang-kurangnya lapan bulan.

Ia juga telah menaikkan jumlah yang akan dibayar petani untuk gandum mereka untuk mendapatkan lebih banyak tanaman tempatan dan mengatakan ia membuat belanjawan untuk import bijirin yang lebih mahal, walaupun tekanan yang semakin meningkat terhadap kewangan awam.

Pegawai berkata reformasi subsidi boleh dimasukkan dalam bajet 2022/23, yang akan diumumkan bulan ini, walaupun sejauh mana sebarang pembaharuan masih tidak jelas.

Gandum untuk semua roti lain datang daripada pasaran persendirian yang semakin berkembang di mana peniaga mengatakan rizab lebih rendah.
Sekurang-kurangnya sedozen orang telah ditahan kerana disyaki menyorok dan spekulasi ketika pihak berkuasa berusaha untuk mengatasi lonjakan harga, dan

Presiden Abdel Fattah al-Sisi pada hari Selasa mengarahkan kerajaan untuk menetapkan harga untuk roti tanpa subsidi.

Eksport gandum, tepung dan makanan lain termasuk lentil dan kacang fava telah diharamkan selama tiga bulan.

Komoditi yang lebih mahal dijangka menaikkan harga di seluruh ekonomi. Inflasi utama meningkat kepada kadar tertinggi dalam hampir tiga tahun pada Februari, dan diramalkan akan terus meningkat apabila pengguna membeli secara pukal menjelang bulan suci Ramadan bulan depan.

Timothy Kaldas, seorang felo dasar di Institut Tahrir untuk Dasar Timur Tengah, berkata walaupun tekanan baharu itu boleh menimbulkan kekecewaan yang memuncak terhadap keadaan hidup, ia mungkin tidak mengakibatkan bantahan awam, yang kini diharamkan secara berkesan selepas tindakan keras yang lama terhadap perbezaan pendapat politik.

“Kami telah melihat rakyat Mesir juga menanggung tekanan yang luar biasa tanpa turun ke jalan dalam jumlah yang besar,” kata Kaldas.

Sumber: Reuters.

Share Me