banner
Pyrenees Pipeline Meletakkan Bahagian Tenaga EU dalam Stark Relief

Pyrenees Pipeline Meletakkan Bahagian Tenaga EU dalam Stark Relief

Kesangsian Perancis tentang saluran paip gas baharu merentasi Pyrenees menyerlahkan visi bersaing untuk campuran tenaga masa depan Eropah ketika benua itu menghadapi krisis kuasa dengan segera.

MidCat akan menjadi sambungan gas ketiga antara Perancis dan Sepanyol yang penyokong utamanya, Madrid, Lisbon dan baru-baru ini Berlin, katakan akan membantu Eropah mengurangkan pergantungan gas Rusianya.

Tetapi Presiden Perancis Emmanuel Macron secara terang-terangan memberitahu rakan kongsinya bahawa dia tidak melihat kes untuk projek berbilion euro itu.

Perancis berkata MidCat akan mengambil masa terlalu lama untuk membina untuk mengurangkan masalah tenaga yang semakin meruncing, mahal untuk Perancis dan menentang cita-cita untuk beralih ke arah ekonomi hijau.

Pegawai di Sepanyol dan Jerman, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, memberitahu Reuters mereka percaya bahawa Perancis bertindak untuk melindungi industri nuklearnya sendiri yang sakit dan menangkis persaingan dari Sepanyol sebagai jawatan pementasan untuk gas yang diimport.

“Macron berada di bawah tekanan di rumah daripada kumpulan yang berbeza, yang tidak menyukai projek saluran paip, yang terbesar pastinya sektor tenaga nuklear,” kata sumber kanan kerajaan Jerman.

Jurucakap kementerian tenaga Perancis dan EDF, yang mengendalikan reaktor nuklear Perancis, enggan mengulas.

Rusia membekalkan 40% gas Eropah sebelum pencerobohannya ke atas Ukraine. Kini, rantau ini sedang berebut untuk mempelbagaikan sumber tenaganya dan MidCat adalah salah satu projek yang dibincangkan oleh menteri EU pada mesyuarat tergempar di Brussels minggu lepas.

Canselor Jerman Olaf Scholz bulan lepas menyifatkan saluran paip itu sebagai “hilang secara dramatik” dari rangkaian Eropah, dan minggu lalu membangkitkan isu itu dengan Macron semasa panggilan video.

Sejurus selepas itu, Macron berkata terdapat kapasiti ganti dalam paip yang sudah menghubungkan Sepanyol dan Perancis dan MidCat tidak dapat dibina dengan cukup pantas untuk meredakan krisis musim sejuk ini.

“Saya tidak faham masalah jangka pendek yang akan diselesaikan ini,” kata Macron.

Tetapi walaupun ia mungkin tidak memberikan kelegaan segera, Sepanyol dan Portugal berkata mereka mempunyai penyelesaian dengan laluan gas baharu dan Madrid berkata ia bersedia untuk memujuk Macron mengenai MidCat.

Kedua-duanya mempunyai kapasiti import gas yang besar, dengan tujuh terminal LNG yang menukar kapal tangki gas asli cecair (LNG) kembali ke dalam bentuk wap untuk digunakan oleh industri dan isi rumah jika infrastruktur sedia ada untuk disalurkan ke negara lain seperti Jerman melalui Perancis.

Presiden Perancis itu berkata dia tidak mendapat semua kekecohan tentang MidCat, memberitahu pemberita minggu lalu: “Saya tidak faham mengapa kita akan melompat-lompat seperti kambing Pyrenees mengenai topik ini”.

Ini telah menyebabkan pegawai di Madrid mempersoalkan sama ada Macron mungkin mencari sesuatu sebagai balasan, sama ada pembiayaan EU atau sokongan untuk projek lain. Dan di sebalik kenyataan Macron, pegawai Perancis telah membiarkan pintu terbuka untuk perbincangan lanjut.

Tetapi sebagai tanda kekecewaan Sepanyol, satu sumber berkata Perancis perlu menunjukkan bagaimana ia menyumbang kepada “perpaduan tenaga” Eropah, memandangkan separuh daripada reaktor nuklearnya berada di luar talian dan ia bergantung kepada orang lain untuk membekalkannya dengan kuasa.

Macron, bagaimanapun, telah berkata bahawa rancangan untuk mengaktifkan semula penyambung yang tidak digunakan di timur Perancis supaya Paris boleh menyalurkan gasnya sendiri terus ke Jerman jika diperlukan adalah bukti komitmennya.

Ia akan membolehkan Perancis menghantar Jerman sehingga 20 terawatt jam (TWj) gas sepanjang musim sejuk, kira-kira 2% daripada keperluan gas ekonomi terbesar Eropah. Seorang pegawai Jerman berkata perjanjian itu tidak akan menyelesaikan masalah Jerman tetapi menghantar mesej kepada pasaran.

Minat Bersaing

Cadangan bersama untuk saluran paip trans-Pyrenees baharu yang mempunyai kapasiti lebih daripada dua kali ganda jumlah gas yang disalurkan antara Sepanyol dan Perancis telah ditolak oleh pengawal selia tenaga untuk kedua-dua negara pada 2019.

Projek itu dicadangkan oleh Terega, sebuah syarikat grid gas yang dimiliki sebahagiannya oleh Snam dan EDF Itali, dan rakan sejawatannya dari Sepanyol, Enagas pada anggaran kos 3 bilion euro.

Walaupun pengawal selia Perancis berkata faedah ekonomi akan condong ke arah Sepanyol, Madrid berkata langkah Rusia untuk mengurangkan bekalan gas bermakna peningkatan MidCat kini akan melampaui sempadan Sepanyol sendiri.

Bagaimanapun, Perancis mempunyai terminal di pantai Atlantik dan Selatnya dan ia juga mahukan sedikit import LNG.

“Perancis mempunyai (terminal LNG) yang boleh memproses gas untuk seluruh Eropah,” kata sumber kerajaan Perancis.

Tetapi untuk jangka panjang, Perancis bertaruh besar untuk memulihkan industri nuklearnya yang bermasalah dalam usahanya untuk berkecuali karbon, dan Paris telah mempersoalkan kelayakan hijau MidCat.

Ia akan menjadi sekurang-kurangnya akhir dekad sebelum MidCat boleh diselesaikan, kata pegawai kementerian tenaga Perancis.

“Pada ketika itu, keutamaan akan menyahkarbonisasi ekonomi, tidak menggunakan lebih banyak gas. Jadi kami agak hairan,” kata seorang pegawai kementerian kepada Reuters.

Pilihan Hidrogen

Minat utama Berlin dalam MidCat terletak pada hidrogen hijau dan bukannya bekalan LNG jangka pendek, dua pegawai kanan Jerman memberitahu Reuters.
Pegawai di Madrid dan Berlin berpendapat saluran paip itu boleh digunakan semula untuk membawa bahan api hidrogen pelepasan sifar yang dibuat di padang pasir Sahara atau di tempat lain ke kawasan perindustrian Eropah.

Tetapi Perancis lebih suka menghasilkan hidrogen secara tempatan daripada bergantung kepada import. Dan ia meragui kebolehlaksanaan jangka pendek, kata sumber kerajaan Perancis, visi Jerman untuk hidrogen, yang terkenal lebih sukar untuk diangkut daripada gas asli.

Dalam menghadapi tentangan Perancis, Madrid dan Berlin sedang meneroka alternatif. Pelan B boleh memintas Perancis sama sekali dan membina saluran paip di bawah Mediterranean ke Itali.

Madrid sedang mempercepatkan kajian kemungkinan untuk saluran paip dari Barcelona ke Livorno di pantai Tuscan. Seorang pegawai Sepanyol berkata ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk membina, tetapi mendapat sokongan politik kerajaan Itali yang akan keluar.

Seorang pegawai kanan dari wilayah autonomi Catalonia Sepanyol, penyokong MidCat, berkata saluran paip kapal selam ke Itali akan lebih mahal dan membawa risiko alam sekitar dan lain-lain yang lebih besar.

Satu masalah ialah kemudahbakaran hidrogen, yang juga lebih mudah bocor daripada gas kerana molekulnya lebih kecil, sementara ia juga boleh membuat beberapa gred keluli rapuh, kata pegawai itu.

Sumber: Reuters

Share Me