banner
Putaran Lebih Banyak Keretakan Pasaran

Putaran Lebih Banyak Keretakan Pasaran

Sejurus selepas campur tangan LME, Bursa Niaga Hadapan Shanghai (ShFE) terpaksa menggantung kontrak nikelnya selama dua hari dan boleh dikatakan mengalami kerosakan yang lebih besar.

Jumlah nikel LME telah merosot secara tidak mengejutkan sejak Mac dengan aktiviti pada Ogos turun 47% pada bulan yang sama tahun lepas. Tetapi volum nikel ShFE telah jatuh lebih teruk, merosot 74% tahun ke tahun pada bulan Ogos dan menurun sebanyak 70% dalam tempoh lapan bulan pertama 2022.
Aktiviti nikel di Shanghai kini kembali pada tahap terakhir dilihat pada 2015 apabila kontrak itu mula-mula dilancarkan.

Sambutan ShFE adalah untuk meluaskan julat nikel fizikal yang boleh dihantar berbanding kontraknya untuk memasukkan briket.

Langkah itu akan membantu menangani masalah berterusan kontrak Shanghai mengenai inventori sangat rendah dan menyelaraskannya lebih rapat dengan produk LME.

Tetapi ia juga berisiko merangsang persaingan untuk saham LME, yang kebanyakannya dalam bentuk briket dan sudah rendah.

Masalah utama ialah kedua-dua bursa bersaing untuk kecairan fizikal dalam bahagian yang mengecut dalam rantaian bekalan nikel global.

Menukar Bentuk

ShFE pertama kali mengemukakan idea untuk memasukkan briket terhadap kontraknya pada tahun 2020. Ia merupakan satu bentuk nikel yang telah menjadi lebih meluas didagangkan di China dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebahagian besarnya kerana ia merupakan pilihan popular untuk pembuat bateri kenderaan elektrik.

Kemerosotan pasaran tahun ini nampaknya telah memberikan dorongan baharu kepada cadangan itu.

Sangat mudah untuk melupakan bahawa tekanan singkat yang menyebabkan kekacauan London March telah dibayangkan oleh keadaan sesak di Shanghai pada separuh kedua tahun lalu.

Malah, arbitraj mesra import yang terhasil menyerlahkan saham LME yang dijalankan, meletakkan asas untuk letupan harga yang menggegarkan pasaran pada awal Mac.

Sesak yang berterusan dalam pasaran Shanghai adalah fungsi inventori pertukaran yang rendah secara kronik. Ia jatuh di bawah paras 10,000 tan pada April tahun lalu dan tidak pulih sejak itu, kini berada pada 3,523 tan metrik.

Kecairan fizikal pada kontrak Shanghai dihadkan oleh fakta bahawa ia hanya membenarkan penghantaran katod nikel plat penuh dengan bilangan jenama berdaftar yang terhad.

Selain daripada pengeluar domestik China, hanya jenama Norilsk Nickel Rusia dan Nikkelverk Norway Glencore diterima.

Memanjangkan kriteria penghantaran untuk memasukkan briket kelihatan seperti menang-menang yang mudah untuk menjadikan kontrak lebih berguna untuk pemain nikel bateri domestik dan menarik lebih banyak unit fizikal ke gudang ShFE.

Satu-satunya masalah ialah dari mana logam tambahan itu berasal.

Luar Bentuk

China tidak mengeluarkan banyak nikel Kelas I ketulenan tinggi, kebanyakan pengeluaran negara mengambil bentuk besi babi nikel untuk sektor keluli tahan karat.

Briket perlu diimport dari Australia, Madagascar dan Kanada atau dari sistem gudang LME, di mana briket menyumbang 87% daripada stok nikel berdaftar.
Sejarah memberikan amaran tentang perkara yang mungkin berlaku jika ShFE menukar kriteria penghantarannya.

Mudah tunai saham yang rendah melanda pasaran nikel Shanghai sejak pelancarannya pada April 2015. Berdepan dengan prospek kontrak baharunya yang terjejas serta-merta, ShFE memasukkan logam plat penuh Norilsk Nickel sebagai pilihan penghantaran mulai Jun tahun itu.

Dengan berbuat demikian, ia menghasilkan pergerakan tektonik nikel jenama Norilsk dari gudang LME ke China.

Gudang LME memegang lebih 267,000 tan nikel plat penuh, mencakupi 57% daripada jumlah inventori berdaftar, pada permulaan Jun 2015. Menjelang akhir tahun 2017, stok simpanan telah berkurangan kepada 71,340 tan, mewakili hanya 19% daripada stok nikel berdaftar.

Import nikel ditapis China mencecah rekod tertinggi sepanjang masa sebanyak 371,000 tan pada 2016, termasuk 228,000 tan logam asal Rusia Stok nikel ShFE meningkat daripada 10,000 tan pada pertengahan 2015 kepada yang juga masih paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 112,000 tan pada September 2016.

Sejak itu gunung itu telah berkurangan kepada tiada apa-apa.

Kongsi Mengecut

Peralihan yang sama dalam inventori briket tidak boleh diketepikan, walaupun tidak cukup logam untuk menjana volum yang dilihat dalam penghijrahan katod plat penuh 2016.

Stok nikel LME turun sebanyak 147,000 tan tahun lepas dan ia telah berkurangan lagi setakat tahun ini kepada 53,532 tan.

Walaupun diserlahkan oleh aliran logam ditapis ke China pada bulan-bulan penutup 2021, permintaan asas untuk saham LME datang daripada sektor bateri.
Dunia sedang membina lebih banyak kilang giga dan kebanyakannya memerlukan nikel yang ditapis untuk dimasukkan ke dalam campuran metalurgi.
Ketersediaan nikel ditapis dicabar dan lebih-lebih lagi briket.

Baki saham fizikal berisiko terpecah di dua tempat dagangan, mengganggu dan bukannya meningkatkan harga.

Isu teras yang dihadapi oleh kedua-dua bursa ialah nikel ditapis Kelas I hanya menyumbang kira-kira separuh daripada pengeluaran global dan nisbahnya semakin menurun setiap masa apabila Indonesia membina lebih banyak kapasiti matte nikel.

Kumpulan Tsingshan, yang mendapati dirinya berada di tengah-tengah ribut Mac, adalah pengeluar nikel besar-besaran tetapi tiada satu pun keluarannya dalam bentuk halus yang boleh dihantar ke pasaran London atau Shanghai. Dengan tiada pilihan untuk menyampaikan secara fizikal berbanding kedudukan pendeknya, pendedahan besar-besarannya hanya boleh diselesaikan dengan kos kewangan yang menarik perhatian.

Had jenis nikel yang boleh diniagakan di pasaran London memainkan peranan penting dalam letupan pasaran pada 1988 apabila LME juga menggantung dagangan secara ringkas.

Masalahnya telah difahami dengan baik walaupun pada masa itu tetapi tiada siapa yang boleh bersetuju tentang apa yang akan membentuk spesifikasi penanda aras untuk produk yang berubah-ubah secara kimia seperti feronikel.

Ia masih dapat dilihat sama ada LME atau ShFE boleh mencari penyelesaian penetapan harga kepada spektrum produk yang semakin pelbagai, yang kini termasuk aliran nikel sulfat yang berkembang pesat.

Bersaing untuk bahagian pasaran fizikal yang semakin berkurangan mungkin bukan jawapannya.

Sumber: Reuters

Share Me