banner
PMI Sektor Perkhidmatan dan ADP Bukan Ladang Meletakkan EUR, GBP, dan USD Dalam Fokus

Ini adalah hari yang sibuk untuk pasaran, dengan PMI, penggunaan, dan bilangan pasaran buruh yang memberi tumpuan kepada EUR, Pound, dan Dolar.
Awal Pagi Ini:
Ini adalah permulaan yang sibuk pada kalendar ekonomi pagi ini. Dolar Kiwi, Yen Jepun, dan Dolar Aussie semuanya beraksi pagi ini. Data ekonomi dari China juga menjadi tumpuan.

Dolar Aussie
Angka pekerjaan menjadi tumpuan pagi ini. Pada suku ke-2, pekerjaan meningkat 1.0%, suku ke suku, menjelang kenaikan 0.9% yang diramalkan. Pekerjaan meningkat 0.6% pada suku pertama tahun ini. Hasil daripada kenaikan tersebut, kadar pengangguran turun dari 4.7% menjadi 4.0%. Ahli ekonomi telah meramalkan penurunan kepada 4.6%.
Menurut statistic New Zealand

 • Pada suku itu, penurunan pengangguran adalah yang terbesar sejak tinjauan bermula pada tahun 1986.
 • Bilangan orang yang kurang dimanfaatkan turun sebanyak 13.3% sehingga mencapai 315,000. Ini adalah penurunan suku tahunan terbesar sejak siri ini bermula pada tahun 2004.

Dolar Kiwi naik dari $0.70309 menjadi $0.70424 setelah angka tersebut dikeluarkan. Pada masa penulisan, Dolar Kiwi naik 0.58% menjadi $0.7058.

Yen Jepun
Pada bulan Julai, PMI perkhidmatan turun dari 48.0 ke 47.4, yang meningkat dari tahap awal 46.4.
Menurut tinjauan akhir,

 • Aliran masuk perniagaan baru jatuh pada kadar yang lebih pantas, melanjutkan urutan penurunan semasa hingga 18 bulan.
 • Agregat pesanan baru turun pada kadar yang lebih cepat daripada pesanan eksport baru, yang jatuh pada kadar paling lambat sejak Februari- 2020.
 • Tahap pekerjaan berkurang untuk pertama kalinya dalam 7 bulan akibat peningkatan jangkitan COVID-19 dan pengurangan permintaan.
 • Beban kos purata meningkat untuk bulan ke-8 berturut-turut, dengan kadar pecutan paling ketara sejak April.
  Optimisme perniagaan kekal kukuh pada bulan Julai, walaupun melemah dari paras tertinggi bulan Jun.

Yen Jepun bergerak dari ¥ 108.960 to ke ¥ 108.981 setelah angka tersebut dikeluarkan. Pada masa penulisan, Yen Jepun naik 0.01% kepada ¥ 109,030 berbanding Dolar AS.

Dolar Aussie
Angka penjualan runcit akhir menjadi tumpuan pagi ini. Pada bulan Jun, penjualan runcit turun 1.8%, yang mana sesuai dengan angka pendahuluan. Jualan runcit telah meningkat sebanyak 0.4% pada bulan Mei.
Menurut ABS,

 • Peruncitan makanan meningkat 1.5%, sementara peruncitan barangan isi rumah turun 1.3% pada bulan Jun.
 • Lebih ketara lagi, peruncitan pakaian, kasut, & aksesori peribadi jatuh sebanyak 9.5%, dengan penjualan gedung serbaneka turun 7.0%.
 • Perintah ‘lockdown’ juga membebankan kafe, restoran, & perkhidmatan makanan segera, yang merosot sebanyak 6.0%.
 • Berbanding dengan Jun 2020, penjualan runcit meningkat 2.9%

Dolar Aussie naik dari $0.73963 ke $0.73919 setelah angka tersebut dikeluarkan. Pada masa penulisan, Dolar Aussie naik 0.14% menjadi $0.7406.

China
Aktiviti sektor perkhidmatan menjadi tumpuan pagi ini. Pada bulan Julai, PMI Pembuatan Caixin meningkat dari 50.3 kepada 54.9. Ahli ekonomi telah meramalkan kenaikan menjadi 50.6.
Menurut tinjauan bulan Julai,

 • Perniagaan baru sedang meningkat, dengan kadar pertumbuhan pesanan baru menyaksikan peningkatan yang ketara. Walaupun begitu, pertumbuhan eksport baru tetap menjadi tarikan kerana wabak tersebut.
 • Pekerjaan meningkat pada awal suku, walaupun kenaikan pengambilan pekerja adalah sederhana.
 • Kadar inflasi kos input dipercepatkan. Ini disebabkan oleh kos kakitangan, bahan bakar, dan bahan mentah yang lebih tinggi pada bulan Julai.
 • Harga yang dikenakan juga meningkat, dengan kadar inflasi yang paling cepat dilihat dari tahun ke semasa.
 • Keyakinan perniagaan meningkat dari paras terendah 9 bulan bulan Jun, walaupun tetap di bawah purata jangka Panjang
Share Me