banner
Pertumbuhan Perniagaan Zon Euro Melambat Mendarat pada Jun

Pertumbuhan Perniagaan Zon Euro Melambat Mendarat pada Jun

Pertumbuhan perniagaan di seluruh zon euro semakin perlahan bulan lepas, menurut satu tinjauan di mana penunjuk yang berpandangan ke hadapan mencadangkan rantau ini boleh jatuh ke dalam kemerosotan suku ini kerana krisis kos sara hidup membuatkan pengguna berwaspada.

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) komposit terakhir S&P Global, yang dilihat sebagai panduan yang baik untuk kesihatan ekonomi, jatuh ke paras terendah 16 bulan pada 52.0 pada bulan Jun daripada 54.8 Mei, lebih awal daripada anggaran awal 51.9. Apa-apa yang melebihi 50 menunjukkan pertumbuhan.

“Kemerosotan mendadak dalam kadar pertumbuhan aktiviti perniagaan zon euro meningkatkan risiko rantau ini jatuh ke dalam kemerosotan ekonomi pada suku ketiga,” kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di S&P Global.

“Sektor pembuatan sudah pun merosot, buat pertama kali dalam tempoh dua tahun, dan sektor perkhidmatan telah mengalami kehilangan momentum pertumbuhan yang ketara di tengah-tengah krisis kos sara hidup. Perbelanjaan isi rumah untuk barangan dan perkhidmatan yang tidak penting telah berada di bawah tekanan tertentu disebabkan oleh harga yang melambung tinggi.”

PMI yang meliputi industri perkhidmatan dominan blok itu merosot kepada 53.0 daripada 56.1, walaupun tepat di atas anggaran kilat 52.8. PMI kilang yang dikeluarkan minggu lalu menunjukkan pengeluaran pembuatan jatuh pada bulan Jun buat kali pertama sejak gelombang awal wabak koronavirus dua tahun lalu.

Sementara itu, walaupun tekanan inflasi agak sederhana pada bulan lepas, indeks harga keluaran perkhidmatan kekal menghampiri rekod tertinggi pada 63.2, turun daripada 64.6 Mei.

Inflasi dalam blok itu ialah 8.6% bulan lepas, data rasmi menunjukkan pada hari Jumaat, lebih empat kali ganda sasaran 2% Bank Pusat Eropah.

ECB telah ketinggalan banyak rakan bank pusatnya dalam melonggarkan dasar monetari ultra longgar tetapi telah berkata ia akan mula menaikkan kadar bulan ini. Tinjauan Reuters baru-baru ini meramalkan ia akan meningkat sebanyak 25 mata asas pada bulan Julai dan 50 mata asas lagi pada bulan September.

Membayangkan tidak akan ada pemulihan pantas untuk ekonomi bulan ini, indeks perniagaan baharu komposit jatuh kepada 50.0 daripada 53.3, bacaan terendahnya dalam tempoh lebih setahun.

“Data PMI Jun menunjukkan bahawa risiko semakin condong ke arah ekonomi yang tergelincir ke dalam kemerosotan pada masa yang sama tekanan inflasi sederhana tetapi kekal tinggi,” kata Williamson.

Sumber: Reuters

Share Me