banner
Pertumbuhan Ekonomi Jepun Dilihat Lebih Lemah Apabila Ekonomi Global Gagap

Pertumbuhan Ekonomi Jepun Dilihat Lebih Lemah Apabila Ekonomi Global Gagap

Ekonomi Jepun berkemungkinan berkembang pada kadar yang lebih perlahan daripada yang difikirkan sebelum ini sepanjang sepanjang tahun fiskal, tinjauan Reuters menunjukkan, apabila peningkatan risiko kelembapan ekonomi global dan masalah bekalan menyeksa pengeksport Jepun.

Pengilang dalam ekonomi ketiga terbesar dunia itu terdedah kepada prospek pertumbuhan yang lebih suram dalam rakan dagangan utama seperti Amerika Syarikat dan China yang mencetuskan kebimbangan kemelesetan dan stagflasi di seluruh dunia.

Penganalisis, bagaimanapun, masih mengunjurkan pertumbuhan Jepun kekal positif sepanjang tahun fiskal sehingga Mac depan, tinjauan itu menunjukkan, hasil daripada jangkaan pemulihan penggunaan, yang menyumbang lebih separuh daripada keluaran dalam negara kasar negara.

Ekonomi diunjurkan berkembang 3.1% tahunan pada suku ini, ramalan median 36 ahli ekonomi dalam tinjauan pendapat 4-15 Julai menunjukkan, lebih rendah daripada 3.5% yang dianggarkan dalam tinjauan Jun.

Ahli ekonomi dalam tinjauan pendapat itu juga menurunkan sedikit anggaran pertumbuhan untuk suku Oktober-Disember dan Januari-Mac, sambil mengurangkan anggaran pertumbuhan untuk suku lepas lebih tajam, kepada 3.2% daripada 4.1% pada bulan Jun.

“Faktor terbesar di sebalik penurunan taraf keseluruhan ialah rasa kelembapan yang semakin meningkat dalam ekonomi AS,” kata Harumi Taguchi, pakar ekonomi utama di S&P Global Market Intelligence.

Dasar “COVID sifar” China juga boleh memanjangkan kesesakan bekalan untuk pengeksport Jepun, katanya.

Pengeluar berorientasikan eksport Jepun telah terjejas teruk oleh kenaikan harga komoditi yang tidak henti-henti selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan langkah penutupan COVID-19 di kilang China tahun ini.

Penganalisis dalam tinjauan pendapat menjangkakan pengeluaran perindustrian Jepun menguncup 3.8% dalam tempoh April-Jun berbanding tahun sebelumnya, yang akan diikuti dengan pemulihan output yang sedikit sebanyak 2.2% pada suku Julai-September.

Di dalam negeri, ekonomi berkemungkinan terus mendapat manfaat daripada pemulihan dalam perbelanjaan isi rumah atas permintaan terpendam untuk perkhidmatan seperti perjalanan berikutan penarikan sekatan koronavirus pada bulan Mac.

“Kenaikan harga nampaknya tidak menurunkan penggunaan swasta sekarang, walaupun kesannya mungkin lebih besar jika ia berlarutan,” kata Takumi Tsunoda, pakar ekonomi kanan di Institut Penyelidikan Bank Pusat Shinkin.

Peningkatan kes koronavirus baru-baru ini telah menambah ketidakpastian kepada prospek penggunaan, katanya.

Anggaran median ahli ekonomi dalam tinjauan pendapat menunjukkan inflasi pengguna teras tahunan Jepun mungkin mencapai 2.4% pada Oktober-Disember dan kemudian sejajar dengan sasaran 2.0% Bank of Japan awal tahun depan.

Tetapi hampir 90% penganalisis berkata sebarang pelonggaran dasar ultramudah BOJ tidak akan berlaku sehingga 2023 atau lebih baru.

Ditanya kawasan mana yang perlu diberi tumpuan oleh kerajaan selepas pilihan raya Dewan Tinggi 10 Julai, yang menghasilkan kemenangan meyakinkan bagi gabungan pemerintah Perdana Menteri Fumio Kishida, 19 daripada 27 ahli ekonomi, atau 70%, kata dasar tenaga.

Perdana menteri berkata pada Khamis beliau telah meminta menteri industri untuk mempunyai sehingga sembilan reaktor nuklear yang beroperasi pada musim sejuk, apabila penggunaan kuasa meningkat.

Dua belas penganalisis memilih “dasar asing/keselamatan” dalam soalan yang membenarkan dua pilihan, manakala enam memilih “keselamatan sosial” dan “harga meningkat.”

Lima pakar ekonomi memilih “pandemi COVID-19”, dua berkata “kenaikan gaji”, dua “reformasi fiskal” dipilih dan seorang berkata “strategi pertumbuhan.”
Menjawab soalan tentang kesan yang paling berkemungkinan terhadap ekonomi Jepun jika gelombang haba berterusan sepanjang musim panas, 12 daripada 27 ahli ekonomi berkata ia akan menjadi negatif untuk kedua-dua penggunaan dan pengeluaran, dengan beberapa menyebut risiko kekurangan tenaga yang semakin meningkat.

Lapan yang lain berkata penggunaan akan mendapat rangsangan daripada panas terik tetapi ia akan menjadi negatif untuk pengeluaran, manakala lima berkata ia akan positif untuk penggunaan serta pengeluaran.

“Gelombang haba yang berterusan akan menyokong perbelanjaan pengguna untuk pelancongan dan penginapan serta penghawa dingin yang lebih berkuasa dan cekap tenaga,” kata Chiyuki Takamatsu, ketua ekonomi di Fukoku Mutual Life Insurance.

Sumber: Reuters

Share Me