banner
Persediaan Tindakan Harga Dolar AS: EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD

POIN PERBICARAAN DOLAR AS:

  • Dolar AS melonjak kuat pagi ini di belakang beberapa komen dari Naib Pengerusi FOMC, Richard Clarida.
  • Menjelang komen tersebut, data pekerjaan AS yang buruk menjadikan USD bergerak lebih rendah, menguji zon sokongan yang rendah pada minggu lalu.
  • Analisis yang terdapat dalam artikel bergantung pada tindakan harga dan formasi carta.

Dolar AS mendapat tawaran kuat pagi ini setelah menguji sokongan. Cara ia dicetak sungguh menarik, kerana catatan pekerjaan yang mengecewakan pada pukul 8:15 pagi mendorong Greenback lebih rendah, tetapi komen dari Naib Ketua FOMC Richard Clarida sejam kemudian membawa kesan yang sangat berbeza.
Dolar AS melonjak setelah Clarida menyebut bahawa kemerosotan boleh berlaku tahun ini, dan tidak semestinya dihubungkan dengan kenaikan kadar. Ini mengejutkan banyak orang kerana baru minggu lalu Ketua Powell membincangkan prospek untuk menjaga kelonggaran dasar dalam jangka masa terdekat, terutama ketika perjuangan terus menunjukkan data pekerjaan. Ini memberi tekanan besar pada laporan NFP Jumaat ini: Ini akan menjadi pelepasan NFP terakhir menjelang Jackson Hole Economic Symposium yang akan turun akhir bulan ini.
Kita dapat melihat impak bersih pagi ini, dengan garis mendatar pertama pada pukul 8:15 menandakan pelepasan ADP yang menyaksikan cetakan 330k v / s yang mengecewakan dengan jangkaan 695k. Dan kemudian pada pukul 9:35, kita dapat melihat USD turun sebelum mula naik dengan harga melonjak terus ke rintangan, yang telah membantu mengawal pergerakan dalam tiga jam sejak itu.

EUR/USD PENOLAKAN PADA RINTANGAN
Saya telah melihat EUR/USD awal hari ini ketika pasangan itu hampir mencapai ujian pada tahap 1.1900. Memandangkan ujian yang gagal di kawasan ini setakat ini, pedagang mungkin ingin mencari beberapa elemen pengesahan atau dengan memberi sedikit ruang untuk persediaan kerana bimbang akan penembusan palsu yang lain.
Tetapi ketika USD berbalik, begitu juga EUR/USD, dengan harga menarik dari tahap 1.1900 yang telah dimainkan pada awal pagi ini dan, sudah, tindakan harga sedang menguji di bawah kawasan 1.1850 carta yang sebelumnya berfungsi sebagai sokongan.
Pada tahap ini, dari carta Harian, potensi ayunan menurun mulai kelihatan lebih menarik, dengan tujuan menuju tahap 1.1800 setelah tahap rendah 2021 mulai bermain tepat di atas pegangan 1.1700.

GBP/USD: KEMBALI UNTUK MENYOKONG
Bagi mereka yang ingin mengatasi kekuatan USD ini, GBP/USD menarik. Saya telah melihat bidang sokongan utama pasangan ini semalam, diambil dari tahap 1.3879 Fibonacci. Itu membawa kepada peningkatan menjelang pembalikan pagi ini, dengan harga membuat pengunduran kembali ke zon sokongan yang sama.
Ini membuatkan pintu terbuka untuk senario kenaikan harga dalam pasangan ini, terutama bagi mereka yang mencari kelemahan USD.

USD/CAD MENYOKONG SOKONGAN RENDAH TINGGI DI ZON UTAMA
Sekiranya mencari kekuatan USD, USD/CAD tetap menjadi pilihan yang menarik. Saya telah melihat perkara ini pada hari Isnin, dengan menekankan langkah kembali ke zon utama bermula sekitar jam 1.2500. Carta minggu lalu telah menunjukkan titik sokongan utama di kawasan 1.2426. Ini bertahan dan harga mendorong ke tahap psikologi 1.2500 menjelang pergerakan USD pagi ini.
Pada ketika ini, pembinaan kenaikan dalam pasangan terus membuka pintu untuk kesinambungan, dan ini dapat menarik minat pembeli USD untuk mencari pergerakan kekuatan Dolar AS yang lebih lama menjelang laporan NFP pada hari Jumaat.

Share Me