banner
Perdagangan China Mengecewakan, Apabila Bank of Canada Melihat Kenaikan Kadar Satu Lagi

Perdagangan China Mengecewakan, Apabila Bank of Canada Melihat Kenaikan Kadar Satu Lagi

Pasaran Eropah berjaya mencatatkan penamat positif semalam dalam sehari yang menyaksikan hasil bon UK dan AS melonjak, dengan 10 tahun UK meningkat ke paras tertinggi sejak 2011 dan merapatkan jurang dengan rakan sejawatannya di AS kepada yang paling sempit sejak April 2016.

Penjualan dalam gilt UK nampaknya telah didasari oleh premis sokongan fiskal berbilion paun yang dijangka diumumkan esok oleh Perdana Menteri baharu Liz Truss ketika dia cuba untuk menutup kos tenaga yang melonjak, untuk perniagaan UK dan pengguna, yang mendorong inflasi melalui bumbung.

Kebimbangan adalah bahawa walaupun langkah-langkah ini berkemungkinan menutup inflasi sekarang, trade-off adalah tahap inflasi utama yang lebih tinggi dalam tempoh masa yang lebih lama, yang mungkin bermakna kadar yang lebih tinggi untuk lebih lama.

Akhirnya tiada penyelesaian mudah dengan sebarang tindakan yang diambil minggu ini perlu ditimbang dengan kos tidak melakukan apa-apa, dan kerosakan jangka panjang kepada ekonomi kerana tidak bertindak.

Pasaran AS mempunyai hari yang sedikit berbeza semalam, ditutup lebih rendah selepas tinjauan perkhidmatan ISM yang kukuh untuk Ogos yang meningkatkan prospek bahawa Rizab Persekutuan boleh melakukan kenaikan kadar 75bps lagi apabila ia bertemu dalam masa dua minggu. Agak mengejutkan bahawa pasaran masih meletakkan harga di bawah kebarangkalian Fed melakukan perkara ini memandangkan pengumuman terbaru daripada pelbagai ahli Fed tentang pemuatan hadapan.

Penutupan AS yang lemah malam tadi kelihatan akan diterjemahkan kepada pembukaan Eropah yang lebih rendah, walaupun sesi Asia yang lemah hari ini turut memainkan peranan selepas beberapa data perdagangan China yang mengecewakan.

Ia menjadi semakin sukar untuk berasa optimistik tentang prospek ekonomi China ketika kita menuju ke musim sejuk. Dengan 21.5 juta orang telah dikurung di Chengdu, dan sekatan baharu dikenakan di tempat seperti Guiyang, di wilayah Guizhou, serta Shenzhen, adalah sukar untuk melihat senario untuk peningkatan ekonomi yang ketara sebelum tahun depan.

Angka dagangan terbaharu pagi ini bagi bulan Ogos hanya menunjukkan betapa lemahnya permintaan dalam negeri dan sejauh mana sasaran KDNK pada akhir tahun sebanyak 5.5%. Sasaran itu mungkin telah diturunkan kepada aspirasi hanya pada bulan lepas, tetapi ia lebih jauh daripada sebelumnya selepas data hari ini dan kita mungkin bertuah untuk melihat separuh daripada jumlah itu pada kadar ini. Data import telah lemah selama beberapa bulan, meningkat 2.3% pada bulan Julai, meningkat daripada 1% pada bulan Jun. Nombor Ogos hari ini menunjukkan kekurangan keyakinan berterusan di bahagian pengguna China serta kekurangan permintaan, perlahan kepada 0.3% yang lebih lemah, jauh di bawah jangkaan 1.1%.

Eksport telah berdaya tahan sedikit pulih kepada 18% pada bulan Julai, dan mengatasi jangkaan selepas Q2 yang lemah, membantu meningkatkan lebihan dagangan lebih tinggi. Ini juga kecewa pada bulan Ogos, mencapai 7.1%, jauh di bawah jangkaan sebanyak 13%

Dari segi data hari ini, KDNK Q2 EU terkini dijangka disahkan pada 0.6%, sementara kami juga mempunyai satu lagi keputusan kadar bank pusat.
Bank of Canada mengejutkan pasaran pada bulan Julai dengan mengambil langkah yang tidak dijangka bagi kadar mendaki sebanyak 100bps daripada 1.5% kepada 2.5%, serta mengatakan bahawa masih ada lagi yang akan datang.

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa gaji mula meningkat sebagai tindak balas kepada lonjakan inflasi baru-baru ini. Persekutuan Perniagaan Bebas Kanada bulan lalu berkata bahawa beberapa ahli organisasi mereka merancang untuk menaikkan gaji dengan ketara sebagai tindak balas kepada kekurangan pekerja.

Gabenor BOC, Tiff Macklem juga menunjukkan bahawa lebih banyak kenaikan kadar akan datang, dan dengan Rizab Persekutuan ditetapkan untuk meletakkan satu lagi penanda dalam masa dua minggu, kita boleh menjangkakan untuk melihat satu lagi pergerakan 75bps oleh bank pusat Kanada lewat hari ini.

Upah sudah meningkat pada purata 5.4% berbanding kadar CPI tajuk sebanyak 7.6%, walaupun itu turun pada paras tertinggi baru-baru ini iaitu 8.1%.

Ia juga berbaloi untuk mengawasi yen Jepun selepas penurunan yang dilihat dalam beberapa hari lalu. Terdapat beberapa perbualan mengenai prospek beberapa bentuk campur tangan yang diselaraskan untuk membendung pendarahan kononnya.

Bank of Japan pasti akan bimbang; namun, mereka tidak sepatutnya terlalu terkejut memandangkan dasar merekalah yang menyebabkan kemerosotan ini. Pendirian dasar monetari semasa mereka sangat sengaja bertentangan dengan apa yang dilakukan oleh setiap bank pusat lain. Jika mereka ingin menghentikan slaid dalam yen, jawapannya agak mudah dan boleh disimpulkan dalam satu perkataan, pivot.

EUR/USD – satu lagi rendah kecil baharu pada 0.9864 mengekalkan tekanan untuk bergerak ke arah 0.9620. Sekiranya tiada pergerakan melalui puncak baru-baru ini di kawasan 1.0120, risiko kekal pada tahap yang lebih rendah semasa kita menuju ke arah kawasan 0.9000.

GBP/USD – kehabisan wap di kawasan 1.1600 semalam, tetapi semasa di atas paras terendah Mac 2020 di kawasan 1.1410/15, terdapat potensi untuk merempit singkat ke arah rintangan di kawasan 1.1750/60.

EUR/GBP – jatuh semula ke kawasan 0.8560/70 setelah gagal bergerak di atas kawasan 0.8680 pada permulaan minggu. Kita perlu melihat penembusan berterusan di bawah 0.8560 untuk menyasarkan semula kawasan 0.8480.

USD/JPY – setelah menembusi di atas 140.00 minggu lepas, dolar AS telah membuat kenaikan pesat kerana ia kelihatan menuju ke arah kawasan 145.00, menembusi di atas 141, 142 dan 143 secara berturut-turut. Manakala di atas paras 140.00 rintangan ketara seterusnya adalah pada paras tertinggi 1998 pada 147.70.

Sumber: CMC

Share Me