banner
Percampuran Amaran Pasaran dan Berita Koronavirus, Bitcoin Melonjak Hingga $ 40K

Suasana pasar bercampur-campur kerana optimisme mengenai penurunan kes koronavirus di UK berbeza dengan kebimbangan mengenai AS dan teknologi baru China. Bitcoin mendapat keuntungan dari spekulasi baru. Pelabur mengintai beberapa titik data dan menunggu keputusan Fed.
Kes koronavirus di UK menurun untuk hari kelima berturut-turut, satu minggu setelah negara itu membatalkan kebanyakan larangan. Pelaksanaan vaksin yang berjaya sepertinya mengubah keputusan melawan varian Delta yang sangat mudah ditularkan.
Di AS, Dr. Anothoni Fauci mengatakan bahawa “kita menuju ke arah yang salah” dengan kes covid yang meningkat dan mengatakan bahawa jumlah orang yang tidak divaksinasi adalah masalah. Dia mencadangkan bahawa perlu dilakukan suntikan imunisasi.
China menindak firma teknologi pendidikan, menghantar EdTech dan pasaran yang lebih luas turun pada awal hari Isnin. Langkah Beijing berlaku setelah membuang akses ke Didi – “Chinese Uber” – dari kedai aplikasi dan halangan lain terhadap syarikat besar.
S&P 500 futures tidak berfungsi pada hari Isnin selepas indeks mencecah paras tertinggi pada hari Jumaat. Selain daripada teknologi China, para pelabur berhati-hati menjelang keputusan Federal Reserve pada hari Rabu. Bank pusat paling berkuasa di dunia sedang menghadapi pertumbuhan yang kuat dan inflasi yang lebih tinggi, terhadap kebimbangan mengenai virus tersebut.
Penggubal undang-undang Amerika terus membincangkan rang undang-undang infrastruktur bipartisan pada hujung minggu, dengan harapan dapat membuat kemajuan dan menutup perjanjian itu seawal hari Isnin.
Bitcoin melonjak sekitar 10% ke arah $ 40,000, membawa cryptocurrency lain lebih tinggi dengannya. Ethereum bertukar tangan melebihi $ 2.300. Spekulasi bahawa Amazon menceburkan diri dalam aset digital – mengikuti jawatan di laman webnya – disebut sebagai alasan untuk lonjakan ini. Minggu lalu, BTC mendapat sokongan daripada pemandu sorak Elon Musk, Cathy Wood dan Jack Dorsey.
EUR / USD diperdagangkan di bawah 1.18, sedikit lebih tinggi berbanding angka IFO’s German Business Climate. Penjualan Rumah Baru AS juga diperhatikan di kemudian hari.
AUD / USD berada di belakang kerana spekulasi bahawa ‘lockdown’ di Sydney akan diperpanjangkan hingga September 2021. Sebilangan besar warga Australia berada dalam keadaan terkurung ketika covid terus merebak, sementara kempen vaksinasi sedang berusaha untuk dilakukan.

Share Me