banner
Perbelanjaan Isi Rumah Jepun Memanjangkan Pertumbuhan tetapi Risiko Inflasi Menimbulkan

Perbelanjaan Isi Rumah Jepun Memanjangkan Pertumbuhan tetapi Risiko Inflasi Menimbulkan

Perbelanjaan isi rumah Jepun meningkat untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan Julai walaupun terdapat peningkatan semula dalam kes COVID-19, tetapi tekanan inflasi daripada kejatuhan yen ke paras terendah dalam 24 tahun telah menimbulkan keraguan terhadap kebangkitan semula dalam penggunaan.
Daripada kejatuhan gaji benar kepada aktiviti sektor perkhidmatan yang mengecut, data minggu ini telah menunjukkan penggunaan swasta terbantut, menjejaskan beberapa keuntungan yang dibuat pada April-Jun.

“Kenaikan harga tanpa pertumbuhan gaji boleh menjadi penghalang kepada pemulihan penggunaan swasta dalam enam bulan akan datang,” kata Takumi Tsunoda, pakar ekonomi kanan di Institut Penyelidikan Bank Pusat Shinkin.

Perbelanjaan isi rumah meningkat 3.4% pada Julai berbanding tahun sebelumnya, data kerajaan menunjukkan pada hari Selasa.

Bacaan itu lebih rendah daripada anggaran median ahli ekonomi untuk keuntungan 4.2% dan mengikuti pertumbuhan 3.5% pada bulan Jun.

Berbanding dengan bulan sebelumnya, perbelanjaan menurun 1.4% pada bulan Julai, lebih besar daripada ramalan kejatuhan 0.6%.

Penurunan perbelanjaan bulan ke bulan mungkin disebabkan pengguna berasa kurang yakin mengunjungi kedai berikutan peningkatan kes coronavirus, kata seorang pegawai kerajaan kepada pemberita.

Jepun menyaksikan peningkatan pesat dalam kes COVID pada bulan itu dan melaporkan jangkitan tertinggi di dunia pada minggu 24 Julai.

Tetapi kerajaan tidak mengembalikan semula sekatan dan sebaliknya berharap untuk membuka semula ekonomi rapuh yang pada April-Jun akhirnya memperoleh semula tahap pra-pandemi, ketinggalan rakan sejagat.

Pengembangan dua angka dalam barangan riadah meningkatkan pertumbuhan perbelanjaan berbanding Julai 2021 apabila sekatan ke atas perkhidmatan bersemuka membuatkan pengguna berada di rumah, kata pegawai itu. Perbelanjaan hotel meningkat 55% tahun ke tahun, manakala yuran pengangkutan naik 48%, menurut data.

Risiko terbesar yang dihadapi pengguna Jepun ialah kenaikan harga, kata penganalisis, apabila inflasi komoditi global dan yen yang lemah meningkatkan kos barangan import. Yen jatuh melebihi 140 setiap dolar buat kali pertama sejak 1998 minggu lalu.

Jika yen kekal pada 140 setiap dolar untuk enam bulan akan datang, isi rumah Jepun akan terpaksa membelanjakan 1.3% lebih daripada tahun sebelumnya untuk makanan, tenaga dan kos penting lain, menurut anggaran oleh Saisuke Sakai, ahli ekonomi kanan di Mizuho Research dan Teknologi.

“Isi rumah menerima kesan inflasi yang lebih tinggi dengan penurunan selanjutnya yen, yang tidak dapat tidak mengheret penggunaan swasta,” katanya, sambil menambah peluang inflasi teras Jepun mencecah 3% dalam tiga bulan terakhir tahun ini semakin tinggi.

Shinkin’s Tsunoda berkata prospek penggunaan swasta tidak begitu suram walaupun pertumbuhan gaji rendah, dengan isi rumah Jepun menjadi kurang sensitif terhadap wabak COVID-19 dan menerima pembukaan semula ekonomi.

“Kepulangan Jepun kepada ekonomi pra-pandemik telah ketinggalan AS atau Eropah, jadi masih ada ruang untuk pulih,” katanya.

Sumber: Reuters

Share Me