banner
Peramal Melihat Peluang Kemelesetan yang Berkembang apabila Fed Menaikkan Kadar Tahun Ini untuk Melawan Inflasi

Peramal Melihat Peluang Kemelesetan yang Berkembang apabila Fed Menaikkan Kadar Tahun Ini untuk Melawan Inflasi

Kebarangkalian kemelesetan di AS dinaikkan kepada 33% dalam tempoh 12 bulan akan datang, meningkat 10 mata peratusan daripada tinjauan 1 Februari. Peluang kemelesetan di Eropah berada pada 50%,menurut Tinjauan Fed CNBC terkini.

Responden membahaskan sama ada lonjakan harga komoditi baru-baru ini akan mendorong Fed untuk menaikkan kadar lebih cepat kerana ia menambah inflasi atau menaikkan kadar kurang kerana ia mengurangkan pertumbuhan.

“Kesan cukai daripada harga komoditi yang lebih tinggi berkemungkinan memperlahankan kadar kenaikan lebih daripada kesan inflasi untuk mempercepatkannya,” tulis Guy LeBas, ketua strategi pendapatan tetap di Janney Montgomery Scott.

Tetapi Rob Morgan, naib presiden kanan di Mosaic, menulis: “Saya menjangkakan kenaikan kadar enam suku mata daripada Fed pada 2022. Jika CPI mencapai 9% dalam laporan Mac atau April, Fed mungkin ditekan kepada 50 mata asas. mendaki pada bulan Mei.”

33 responden, termasuk pengurus dana, ahli strategi dan ahli ekonomi, meramalkan Fed akan menaikkan kadar purata sebanyak 4.7 kali tahun ini, menjadikan kadar dana untuk mengakhiri tahun pada 1.4% dan kepada 2% menjelang akhir 2023. Hampir separuh daripada responden melihat bank pusat meningkat lima hingga tujuh kali tahun ini.

Kitaran kenaikan kadar dilihat berakhir pada kadar dana puncak 2.4%, mengenai kadar neutral Fed. Tetapi separuh daripada semua responden percaya bank pusat mungkin akhirnya terpaksa menaikkan kadar melebihi neutral untuk mengawal inflasi.

Mendorong kenaikan kadar adalah ramalan untuk indeks harga pengguna memuncak pada 8.5% pada bulan Mac, tetapi secara beransur-ansur menurun untuk menamatkan tahun pada 5.2% yang masih tinggi. Itu hampir satu mata peratusan penuh lebih tinggi daripada tinjauan Februari. IHP pada 2023 diramalkan meningkat 3.3%, kadar yang masih melebihi sasaran Fed.

“Kami mungkin berada di puncak Fed menaikkan kadar pada masa yang sama terdapat tanda tolak di hadapan KDNK,” tulis Peter Boockvar, ketua pegawai pelaburan Bleakley Advisory Group. “Betapa buruk kedudukannya, tetapi sehingga inflasi jatuh dengan mendadak, mereka tiada pilihan selain meneruskan.”

Kemelesetan bukan kes asas

Walaupun kemelesetan dilihat sebagai kemungkinan yang lebih besar daripada pada bulan Februari, ia bukan kes asas bagi kebanyakan responden. Purata ramalan KDNK untuk tahun ini susut sebanyak 0.8 mata peratusan tetapi kekal pada aliran melebihi 2.8%. Ramalan KDNK untuk 2023 turun kira-kira setengah mata daripada tinjauan terakhir kepada 2.4%.

Ramalan inflasi telah pun tinggi untuk tahun ini, tetapi pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah memburukkan lagi keadaan dengan hampir 90% mengatakan mereka meningkatkan prospek inflasi 2022 mereka kerana perang. Mereka menambah purata 0.8 mata peratusan kepada ramalan inflasi mereka. Enam puluh peratus responden berkata mereka mengurangkan ramalan KDNK disebabkan konflik, dengan purata setengah mata.

Walaupun unjuran inflasi meningkat dan unjuran pertumbuhan menurun, unjuran saham secara relatifnya menaik. Responden menurunkan tinjauan mereka untuk ekuiti, tetapi hanya 53% kini mengatakan saham dinilai terlalu tinggi berbanding dengan prospek pendapatan dan pertumbuhan. Itu turun daripada 88% setahun yang lalu, dan responden yang paling lemah sejak wabak Covid bermula.

Sementara itu, nisbah Risiko/Ganjaran CNBC (mengukur peluang pembetulan 10% berbanding peluang peningkatan 10% dalam enam bulan akan datang) meningkat kepada -9 daripada -14, bermakna pembetulan negatif dinilai kurang berkemungkinan. Tinjauan untuk S&P 500 turun kepada 4,431 tahun ini, mencadangkan saham boleh naik 6% daripada paras semasa.

Sumber:CNBC

Share Me