banner
Peralihan Hijau yang Adil untuk India Meminta Sokongan Antarabangsa

Peralihan Hijau yang Adil untuk India Meminta Sokongan Antarabangsa

India menjadi tajuk utama pada sidang kemuncak COP26 pada November 2021 selepas ia mengumumkan sasaran sifar bersih menjelang 2070 pada hari pertama tetapi campur tangan untuk mengurangkan Perjanjian Iklim Glasgow pada hari terakhir. Daripada ‘fasa keluar’ kuasa arang batu, negara hanya perlu mempercepatkan usaha ke arah ‘fasa menurun’.

Tindakan India telah dikritik sebagai satu halangan bagi usaha global untuk menghentikan pembakaran arang batu secara berperingkat — bahan api fosil paling kotor. Pelbagai senario yang dimodelkan secara amnya bersetuju bahawa arang batu perlu dihapuskan secara berperingkat secepat mungkin.

Namun menghapuskan kuasa arang batu secara berperingkat menimbulkan cabaran yang serius kepada India. Hampir 30 juta orang India masih kekurangan akses elektrik dan dua pertiga isi rumah luar bandar yang mempunyai bekalan elektrik mengalami gangguan lebih daripada sekali sehari. Mata pencarian berpuluh juta orang di sekurang-kurangnya enam negeri India secara langsung atau tidak langsung terikat dengan sektor arang batu. Kebergantungan India kepada arang batu adalah rumit. Contohnya, mengangkut arang batu melalui rel menjana pendapatan yang memberi subsidi silang kepada tambang rel komuter.

Untuk merangsang peralihan tenaganya, India perlu mencari cara yang adil dari segi sosial untuk melaksanakannya. Konsep ‘peralihan yang adil’ adalah penting kepada rundingan iklim di Glasgow. Teks Perjanjian Paris menjelaskan bahawa menangani perubahan iklim mesti ‘mengambil kira keperluan peralihan tenaga kerja yang adil dan penciptaan kerja yang baik dan pekerjaan berkualiti’. Kini diakui bahawa peralihan yang benar-benar adil bukan sahaja mengenai melindungi tenaga kerja, tetapi juga melindungi kebajikan dan kelangsungan hidup mereka yang pendapatannya terancam oleh peralihan pantas daripada bahan api fosil.

Elemen utama peralihan yang adil melibatkan merentasi jurang global Utara-Selatan melalui sokongan kewangan, teknologi dan pembinaan kapasiti. Malangnya, sokongan yang diperlukan telah berkurangan. Masih terdapat jurang yang besar antara jumlah tahunan AS$100 bilion yang dijanjikan kepada negara membangun sejak sedekad lalu oleh negara yang lebih kaya dan wang yang sebenarnya dilakukan.

Walaupun dihantar, ini akan berjumlah sebahagian kecil daripada kewangan yang sebenarnya diperlukan. Dianggarkan sebanyak AS$300 bilion pelaburan tahunan diperlukan di seluruh dunia untuk mengalihkan sistem tenaga ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan oleh Perjanjian Paris. Perdana Menteri India Narendra Modi menekankan keperluan untuk AS$1 trilion untuk India sahaja sepanjang dekad akan datang untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim. Walau apa pun angka yang tepat, ia tidak akan menjadi murah untuk menghentikan India daripada arang batu, memandangkan ia mempunyai lebih 200 gigawatt loji arang batu dan lebih 700 juta tan pengeluaran arang batu tahunan.

Peningkatan ketara dalam kewangan pembangunan mampan akan menjadi langkah pertama yang berharga tetapi masih jauh dari mencukupi. Jaringan perhubungan yang kompleks yang merangkumi ekonomi politik India — selalunya secara ringkas digambarkan sebagai ‘rasuah’ — serta hutang bergunung-ganang (berjumlah AS$80 bilion) yang dipegang oleh syarikat pengedaran elektrik India tidak akan hilang secara tiba-tiba apabila kewangan akan datang.

Pembinaan institusi yang besar juga diperlukan jika kewangan ingin mengalir ke tempat yang sebenarnya diperlukan. Namun, percubaan untuk mempercepatkan pembangunan di negara-negara miskin melalui reformasi institusi sejak beberapa dekad yang lalu sering gagal.

Memandangkan konteks sejarah dan sosial yang sangat berbeza di negara yang berbeza, pendekatan yang dipesan lebih dahulu untuk hanya peralihan adalah paling menjanjikan. Pembiayaan peralihan AS$8.5 bilion untuk menyokong peralihan Afrika Selatan daripada arang batu menyediakan kes ujian yang berguna. Butiran yang diumumkan setakat ini adalah minimum, tetapi objektifnya termasuk penyahkarbonan dipercepatkan sistem elektrik dan perlindungan pekerja dan komuniti yang terdedah. Ini memerlukan pengurusan yang mampan bagi kira-kira AS$24 bilion hutang yang dipegang oleh Eskom
— utiliti elektrik awam negara — melalui pembaharuan dasar yang ketara.

Memandangkan rekod buruk negara maju dalam menyampaikan kewangan iklim setakat ini, dunia akan melihat sama ada pembiayaan ini disediakan dalam bentuk geran dan kewangan konsesi berbanding pinjaman, dan sama ada kewangan itu mencapai objektif peralihannya yang adil. Kejayaan pembiayaan perintis ini adalah penting, kerana negara seperti Indonesia telah mencari dana serupa sebagai syarat untuk mempercepatkan peralihan arang batu mereka.

Dengan tekanan yang semakin meningkat ke atas India untuk menghentikan arang batu, pembuat dasar di Delhi mungkin membuat peralihan arang batunya sama bersyarat dengan sokongan kewangan dan institusi yang mencukupi. Jika tidak, ia tidak akan dapat dilaksanakan dari segi politik atau ekonomi. Sektor arang batu dan berkaitan India ialah ekosistem yang menyediakan perkhidmatan tenaga, pekerjaan dan hasil kira-kira AS$12 bilion. Sokongan akan diperlukan untuk membantu peralihan ekosistem ini dengan menyahtauliah loji arang batu dan lombong, menyediakan pekerjaan alternatif yang baik, menguruskan hutang syarikat kuasa dan melabur dalam teknologi hijau. Kekurangan pembiayaan swasta kekal, dan perlu ada pelaburan institusi yang besar untuk memenuhi matlamat tenaga boleh diperbaharui yang bercita-cita tinggi India.

Terdapat kekecewaan yang mendalam pada perubahan saat akhir kepada Perjanjian Glasgow yang diminta oleh India dan disokong oleh China. Tetapi campur tangan telah memainkan peranan penting dalam menonjolkan betapa pentingnya sokongan antarabangsa jika negara-negara membangun yang bergantung kepada arang batu untuk secara adil beralih ke arah menghapuskan arang batu secara berperingkat.

Sumber: Forum Asia Timur

Share Me