banner
Peralihan Ethereum kepada Bukti Kepentingan Mungkin Menjadikannya Keselamatan Di Bawah Undang-undang AS

Peralihan Ethereum kepada Bukti Kepentingan Mungkin Menjadikannya Keselamatan Di Bawah Undang-undang AS

Ketika Ethereum bergelut untuk melepasi paras harga penting walaupun Gabungan, komen terbaru Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Gary Gensler telah mencetuskan perdebatan baharu.

Menurut Gensler, kriteria penting yang digunakan oleh mahkamah untuk memutuskan sama ada aset adalah keselamatan mungkin dipenuhi oleh mata wang kripto dan perantara yang membenarkan pelabur “mempertaruhkan” syiling mereka, lapor Wall Street Journal.

Pengerusi SEC terus menolak naratif keselamatan

“Dari perspektif syiling… itu satu lagi petunjuk bahawa di bawah ujian Howey, orang ramai yang melabur menjangkakan keuntungan berdasarkan usaha orang lain,” katanya kepada pemberita selepas perbicaraan kongres.

Dalam Ethereum, staking termasuk mendepositkan 32 ETH untuk mengaktifkan perisian pengesah. Selepas peralihan bukti pegangan (PoS), peningkatan Shanghai – yang dijadualkan selama enam hingga 12 bulan selepas Gabungan – merupakan fasa penting kerana ia mengeluarkan ETH yang dipertaruhkan.

ETH yang dipertaruhkan dan ETH yang baru dikeluarkan serta-merta selepas Gabungan semuanya akan kekal terkunci pada Rantaian Beacon dan tidak boleh ditarik balik sehingga peningkatan Shanghai diaktifkan.

Gensler percaya bahawa “[Staking] kelihatan sangat serupa – dengan beberapa perubahan pelabelan – kepada pinjaman.”

Perniagaan kripto, termasuk Coinbase, Circle, Gemini, Nexo, dan Celsius, sebelum ini dibenderakan oleh pengawal selia persekutuan untuk produk hasil mereka, mencetuskan perbincangan mengenai “sekuriti tidak berdaftar.”

Walau bagaimanapun, penyokong industri crypto telah mengkritik SEC, menunjukkan strategi “kawal selia oleh penguatkuasaan” dan ketiadaan nasihat pengawalseliaan.

Keseronokan gabungan gagal memberikan kilauan kepada Ethereum

Perdebatan kawal selia mengenai “staking” bukanlah satu-satunya perbincangan mengenai acara Gabungan Ethereum. Pembaikan yang dinanti-nantikan itu juga gagal mencetuskan tindakan harganya. Pada masa penulisan, Ethereum telah kehilangan hampir 9% daripada nilainya pada hari lalu.

Sambil mengekalkan julat 24 jam antara $1,454 dan $1,641 di CoinGecko, kripto kedua terbesar kekal 70% turun berbanding paras tertingginya sekitar $4,870.
Pada tahap harga semasa, hanya 52% daripada pemegang ETH kekal dalam keuntungan bagi setiap data pasaran semasa yang dianalisis oleh IntotheBlock.

Dengan itu, hanya 1% pemegang yang pulang modal manakala 47% Kehabisan Wang. Walaupun tindakan harga yang lemah, pertukaran dan isyarat dalam rantaian condong ke arah pasaran menaik pada masa akhbar.

Sementara itu, had pasaran mata wang kripto global juga telah menurun hampir kepada $1 trilion apabila Bitcoin berdagang di bawah paras penting $20,000.
Penambang beralih kepada Ethereum Classic dan alt lain

Peralihan PoS juga telah memaksa pelombong beralih kepada pilihan lain seperti Ravencoin dan Ethereum Classic. Menurut CryptoCompare, sejak permulaan hari Gabungan, kadar hash untuk Ethereum Classic telah meningkat sebanyak 240%, manakala Ravencoin telah meningkat sebanyak 51%.
Kedudukan PoW CoinMarketCap kini telah meletakkan Dogecoin di bawah Bitcoin sebagai kripto terbesar dalam kategori tersebut.

Sumber: beincrypto

Share Me