banner
Perak Mendahului Emas Apabila Dolar Merosot

Perak Mendahului Emas Apabila Dolar Merosot

Minggu baharu telah bermula dengan ledakan untuk aset sensitif risiko, termasuk saham dan logam. Pada masa penulisan, perak telah meningkat sekitar 5% setakat hari itu, dan mendahului logam lain yang lebih tinggi. Emas juga meningkat, tetapi tidak sehebat perak, dengan logam kuning ingin membina asas di atas paras penting jangka pendek $1725. Begitu juga, EUR/USD dan GBP/USD meningkat sekitar 1% pada hari itu berikutan kelemahan untuk dolar AS. Hasil greenback dan bon berundur sehari lebih awal daripada penerbitan CPI AS, dengan beberapa pelabur membuat spekulasi bahawa inflasi mungkin telah memuncak.

Sama ada logam boleh bermula dari sini atau pergi secara terbalik bergantung hampir sepenuhnya pada arah dolar AS. Ia akan menghadapi ujian besar pada hari Selasa dengan keluaran data CPI AS yang pastinya akan menjadi titik fokus utama untuk minggu ini. IHP Tajuk dijangka berkurangan kepada 8.1% pada asas tahunan daripada 8.5% pada bulan sebelumnya. Teras CPI, yang tidak termasuk makanan dan tenaga, dilihat meningkat kepada 6.1% daripada 5.9% yang lepas.

Tanpa mengira cetakan CPI, Fed hampir pasti akan menyampaikan satu lagi kenaikan kadar bersaiz jumbo, 75 mata asas, minggu depan. Hasil ini nampaknya sudah ditetapkan pada masa ini, itulah sebabnya dolar sedang berundur selepas membuat keuntungan kukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada hari Jumaat, Gabenor Fed Christopher Waller berkata beliau menggemari “satu lagi kenaikan ketara” dalam kadar faedah pada mesyuarat September, sesuatu yang digemakan oleh James Bullard.

Emas telah dapat mempertahankan tahap sokongan $1700 itu beberapa kali dalam beberapa hari kebelakangan ini, menunjukkan bahawa pembeli menurun cuba mengambil kesempatan daripada harga rendah. Titik fokus utama adalah pada penerbitan data inflasi AS pada hari Selasa untuk bulan Ogos. Pelabur emas berharap bahawa inflasi telah memuncak. Jika kita melihat cetakan yang lebih lemah daripada jangkaan pada CPI, maka ini akan menyokong lagi naratif “inflasi puncak” dan akibatnya saya menjangkakan logam itu meningkat sedikit lebih bermakna di belakangnya. Jika tidak, ia akan menjadi cerita lama yang sama sekali lagi.

Berbanding dengan emas, perak telah berjaya meningkat dengan sangat kuat pada sesi, meningkat lebih daripada 5% setakat ini. Logam kelabu telah mendapat sokongan tambahan daripada rali risiko yang berterusan, dengan indeks global meningkat secara mendadak sepanjang dua setengah sesi yang lalu.

Sumber: Forex.com

Share Me