banner
Penyokong Bahan Api Fosil Membayangi Ceramah Perubahan Iklim di Dubai

Penyokong Bahan Api Fosil Membayangi Ceramah Perubahan Iklim di Dubai

Sidang kemuncak minggu ini di seluruh Dubai menangani ancaman perubahan iklim, atau sekurang-kurangnya mengakui bahawa pivot dari bahan api fosil ke arah sumber kuasa yang lebih bersih diperlukan untuk mengekalkan suhu daripada meningkat.

Garis sesar yang jelas, bagaimanapun, terletak pada masa dan cara untuk mencapai ini. Bagi pengeluar bahan api fosil, seperti Emiriah Arab Bersatu, yang menganjurkan perhimpunan itu, lebih banyak pelaburan, tidak kurang, diperlukan dalam minyak dan gas.

“Kami pasti pada masa ini perlu memasukkan semua sumber yang ada,” kata Menteri Tenaga UAE, Suhail al-Mazrouei, pada forum tenaga di Dubai.

“Kami tidak boleh mengabaikan atau mengatakan kami akan meninggalkan pengeluaran tertentu. Cuma ia bukan masa yang sesuai, apa pun alasan anda,” katanya, sambil menambah bahawa berbuat demikian akan menjadikan harga terlalu tinggi untuk berjuta-juta di seluruh dunia.

Ia adalah rentak gendang yang bergema sepanjang minggu di Dubai, mencerminkan suara terkemuka pengeluar bahan api fosil yang ingin dimiliki dalam perbualan perubahan iklim global. Ia didengari di Forum Tenaga Global Majlis Atlantik, Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia dan minggu iklim tajaan UAE dengan kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Setiausaha Agung OPEC Mohammad Sanusi Barkindo berkata dalam rundingan iklim PBB yang akan datang, dikenali sebagai COP27, di Mesir dan COP28 tahun depan di UAE, pengeluar boleh menangani isu-isu mengenai “inklusif untuk memastikan tiada sektor yang ketinggalan, untuk menangani isu pelaburan dalam industri dan untuk menilai semula perbualan.”

Beliau berkata mengehadkan kenaikan suhu global kepada tidak lebih daripada 1.5 darjah C (2.7 darjah F) dan peranan minyak dan gas “tidak saling eksklusif.” Jumlah pemanasan itu berbanding zaman pra-perindustrian adalah penanda aras dan saintis berkata pemanasan melampauinya akan mendedahkan orang di seluruh dunia kepada lebih ekstrem.

Untuk membawa pulang hujah, penyokong lebih banyak pelaburan bahan api fosil berulang kali menunjukkan harga minyak dan gas semasa yang tinggi sebagai peringatan permintaan global untuk minyak. Terdapat hampir cemuhan pada masa-masa bahawa negara-negara seperti Amerika Syarikat, UK dan lain-lain menggesa penggunaan bahan api fosil untuk menurun dalam jangka panjang tetapi juga merayu untuk lebih banyak minyak untuk menurunkan harga bagi pengguna.

Panel Antara Kerajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim dan badan antarabangsa lain telah berkata bahawa untuk menangani perubahan iklim tidak seharusnya ada pelaburan baharu dalam infrastruktur bahan api fosil dan bahan api, yang kebanyakannya bertanggungjawab terhadap perubahan iklim, mesti dihentikan dari semasa ke semasa.

Itu diulangi dalam laporan 350 muka surat minggu ini oleh Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa yang mengatakan dunia mesti mengambil “tindakan radikal” dengan melabur $5.7 trilion setiap tahun hingga 2030 untuk beralih daripada bahan api fosil. IRENA, yang kebetulan beribu pejabat di ibu negara UAE, Abu Dhabi, berkata pelaburan sebanyak $700 bilion harus dialihkan daripada sektor bahan api fosil setiap tahun.

“Peralihan tenaga masih jauh daripada berada di landasan yang betul dan apa-apa yang kurang daripada tindakan radikal pada tahun-tahun akan datang akan mengurangkan, malah menghapuskan, peluang untuk memenuhi matlamat iklim kita,” kata Francesco La Camera, ketua pengarah IRENA, apabila laporan itu datang keluar.

OPEC, yang ditimbang oleh Arab Saudi, mengunjurkan bahawa lebih banyak minyak akan diperlukan menjelang 2040 dan seterusnya, terutamanya di Asia.
Minyak mentah Brent berada pada $105 setong, tertinggi dalam lapan tahun. Harga itu bukan sahaja baik untuk ekonomi yang dipacu minyak Arab Saudi dan UAE, tetapi juga Rusia, membantu Moscow mengimbangi beberapa kesakitan akibat sekatan yang diketuai AS berkaitan perang di Ukraine.

“Lihatlah apa yang berlaku hari ini. Siapa yang bercakap tentang perubahan iklim sekarang? Siapa yang bercakap tentang menjaga keselamatan tenaga, pertama sekali?,” kata Menteri Tenaga Arab Saudi Putera Abdulaziz bin Salman dalam kenyataan yang tidak senonoh tetapi berhati-hati pada Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia di Dubai .

Tanpa keselamatan tenaga, negara akan kehilangan cara untuk menangani perubahan iklim, katanya.

Data terkini menunjukkan bahawa walaupun pertumbuhan pesat dalam tenaga boleh diperbaharui, jumlah pelepasan gas yang membolehkan Bumi menjadi panas semakin meningkat, bukan turun, di tengah-tengah peningkatan permintaan tenaga dan pengembangan penggunaan bahan api fosil.

Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa Kristalina Georgieva menggalakkan ekonomi maju untuk memenuhi matlamat menyediakan $100 bilion setahun dalam kewangan iklim kepada negara membangun. Dia membuat kenyataan minggu ini di Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia Dubai, di mana dia melancarkan kertas kerja IMF bertajuk “Feeling the Heat,” tentang menyesuaikan diri dengan perubahan iklim di Timur Tengah.

Hujah yang dibuat berulang kali oleh Sultan al-Jaber, yang merupakan Duta Khas UAE untuk Perubahan Iklim dan Pengarah Urusan syarikat minyak milik kerajaan Abu Dhabi, adalah bahawa peralihan tenaga akan mengambil masa. Dan dalam tempoh masa itu, dia berkata, dunia akan memerlukan lebih banyak minyak dan gas.

“Ringkasnya, kita tidak boleh dan kita tidak boleh mencabut palam sistem tenaga semasa sebelum kita membina yang baharu,” katanya pada forum tenaga itu.
Pada acara minggu iklim yang disokong PBB, yang berlangsung di hotel mewah Altantis, beliau berkata desakan untuk melepaskan diri daripada hidrokarbon telah membawa kepada masalah bekalan.

Dalam dua peranannya sebagai utusan perubahan iklim dan ketua ADNOC, firma minyak dan gas milik kerajaan, al-Jaber melambangkan dua laluan yang diambil oleh UAE. Di satu pihak, negara telah komited kepada pelepasan sifar bersih dalam sempadannya sendiri menjelang 2050. Sebaliknya, ia komited kepada lebih banyak pengeluaran minyak dan gas untuk eksport. Komitmen negara tidak terpakai kepada pelepasan daripada pembakaran bahan api itu.
Al-Jaber merumuskan dwi landasan ini, mengatakan UAE sedang mengembangkan kapasiti pengeluaran apa yang digelarnya sebagai “minyak berintensif karbon paling rendah di dunia kepada lebih 5 juta tong sehari” dan kapasiti gas aslinya sebanyak 30%. Pada masa yang sama, UAE mempunyai rancangan untuk melabur $160 bilion dalam tenaga boleh diperbaharui untuk mencapai ikrar bersih-sifarnya.

Arab Saudi, yang berjanji untuk mempunyai pelepasan sifar bersih menjelang 2060, juga mengurangkan pelepasan di dalam negara sambil berikrar untuk terus mengepam minyak sehingga kejatuhan terakhir. Kapasiti pengeluaran meningkat apabila negara-negara Teluk Arab mengalami peningkatan suhu dan kelembapan, serta kekurangan air, mengancam keselamatan makanan dan kehidupan di seluruh Timur Tengah.

Pada acara minggu iklim PBB, peserta yang mementingkan alam sekitar menghirup kopi dan teh dan menjamu selera dengan bufet makan tengah hari di antara panel dan bengkel mengenai segala-galanya daripada kemampanan makanan kepada kekurangan air kepada pertukaran kredit karbon.

Ia membuatkan Yara Wael, 23, dari Alexandria, Mesir, teruja untuk giliran negaranya menjadi tuan rumah sidang kemuncak iklim global utama tahun ini, tetapi dia juga bingung. Dia bekerja dengan Banlastic Mesir, yang bertujuan untuk menamatkan plastik sekali pakai, dan ini merupakan lawatan pertamanya ke luar Mesir.

Dia menunjukkan bagaimana cawan kertas untuk kopi dan teh boleh terbiodegradasi atau boleh digunakan semula dan mempersoalkan ke mana semua sisa makanan dari bufet itu pergi.

“Apabila kita mengadakan acara mengenai alam sekitar atau perubahan iklim, kita perlu memikirkan diri kita sendiri dan apa yang kita lakukan sekarang,” katanya.

Sumber: AYA BATRAWY

Share Me