banner
Penilaian terhadap Trend dan Tinjauan Inflasi China

Penilaian terhadap Trend dan Tinjauan Inflasi China

Dalam mesyuarat suku tahunan jawatankuasa dasar monetarinya, Bank Rakyat China (PBoC) berulang kali menyebut penstabilan harga dalam penyata dasarnya. Trend inflasi di China bukan sahaja menjadi faktor penghalang bagi dasar monetari untuk menyokong pertumbuhan yang stabil, tetapi juga telah meningkatkan kesan pemulihan ekonominya. Ini juga telah menimbulkan kebimbangan dalam pasaran bahawa dengan perubahan dalam situasi antarabangsa, inflasi akan melebihi sasaran dasar 3% bank pusat, yang boleh mencetuskan pelarasan pasif dalam dasar atau bahkan hiperinflasi dalam kes yang melampau.

Walaupun paras inflasi global melonjak, inflasi di China kekal secara relatif stabil dalam beberapa tahun kebelakangan ini tanpa turun naik yang ketara. Namun, apabila keadaan antarabangsa berubah, apakah yang akan berlaku kepada inflasi di China? Adakah akan berlaku situasi inflasi yang tinggi seperti di negara maju? Memandangkan ini bukan sahaja berkaitan dengan proses pemulihan ekonomi pada separuh kedua tahun ini, tetapi juga dengan hala tuju pelarasan dasar makro masa hadapan, ia telah menjadi isu yang membimbangkan penggubal dasar negara.

Apabila menyentuh isu inflasi global, penyelidik di ANBOUND telah menyatakan bahawa inflasi yang tinggi di negara maju seperti Amerika Syarikat dan Eropah mungkin menyebabkan wabak jangka pendek permintaan agregat di bawah rangsangan monetari pasca pandemik. Di samping itu, terdapat juga ketidakseimbangan dalam sumber tenaga yang disebabkan oleh peningkatan risiko geopolitik. Faktor seperti penstrukturan semula bekalan dan permintaan semasa pandemik dan dasar pembangunan pengurangan karbon juga telah membawa kesan jangka panjang. Keadaan sedemikian bermakna bahawa ekonomi yang mempunyai pergantungan tinggi kepada tenaga dan industri perkhidmatan berat terpaksa menghadapi ancaman inflasi yang tinggi. Inflasi di Amerika Syarikat ialah 8.6% pada bulan Mei, manakala United Kingdom menyaksikan rekod tertinggi sebanyak 9%, dan data terkini menunjukkan bahawa paras inflasi di zon euro mencapai 8.6% pada bulan Jun.

Perubahan harga di China dan di Amerika Syarikat

Walaupun inflasi China meningkat pada suku kedua, kenaikan inflasi yang sederhana tidak membentuk kekangan asas terhadap pembangunan ekonomi dan dasar monetari negara. Ini terutamanya kerana kitaran ekonominya berbeza daripada Eropah dan Amerika Syarikat. Walaupun China turut dipengaruhi oleh faktor luaran, kekurangan permintaan domestik dalam ekonomi masih menjadi sebab utama perubahan inflasi. Pada masa yang sama, wabak COVID-19 di kawasan maju di negara itu pada suku pertama tahun ini telah memberi impak yang besar kepada pengeluaran dan kehidupan China, manakala pemulihan permintaan pengguna dan perkhidmatan tidak mengalami pemulihan balas dendam. Oleh itu, pemulihan permintaan secara keseluruhan memerlukan proses tertentu. Dalam kes permintaan berkesan yang tidak mencukupi,

Apabila ia datang kepada aspek pembekalan, perlu ditegaskan bahawa dasar China telah banyak memberi penekanan kepada keselamatan tenaga dan komoditi pukal. Ini pada dasarnya telah menjamin bekalan sumber, dengan itu mengelakkan berlakunya hiperinflasi yang disebabkan oleh inflasi yang diimport dari luar. Setakat industri domestik, China sendiri mempunyai rantaian perindustrian dan sistem bekalan yang agak lengkap, yang juga telah meminimumkan gangguan kepada pengeluaran dan bekalan yang disebabkan oleh faktor tidak menentu yang disebabkan oleh pelarasan rantaian bekalan dan perindustrian global. Di satu pihak, melalui monopoli perusahaan milik kerajaan dalam industri huluan, China pada asasnya mengekalkan saluran import minyak mentah walaupun dalam keadaan turun naik harga minyak mentah. Selain itu, rangkaian arang batu-elektrik digunakan untuk mengekalkan kestabilan harga elektrik perusahaan sebanyak mungkin. Walaupun sebilangan besar perusahaan penjanaan kuasa mengalami kerugian, dan terdapat juga isu “pemotongan kuasa” di beberapa tempat, harga elektrik keseluruhan masih dalam keadaan stabil. Ini sangat mengurangkan kesan turun naik harga tenaga ke atas pengeluaran perniagaan.

Disebabkan turun naik dalam harga tenaga dan komoditi antarabangsa, kenaikan harga pengeluaran sebagai “faktor global” telah berterusan untuk beberapa lama bagi China. Paras PPI negara akan kekal tinggi untuk jangka masa panjang mulai 2021. Bagaimanapun, jurang gunting yang semakin melebar antara PPI dan IHP tidak menyebabkan kenaikan mendadak harga pengguna akhir dalam jangka pendek. Terima kasih kepada peningkatan berterusan kecekapan pengeluaran perusahaan, beberapa tekanan kenaikan kos telah diserap. Sementara itu, dalam kebanyakan bidang tradisional, di bawah keadaan lebihan kapasiti, pengeluaran fleksibel menampan tekanan kenaikan harga huluan, mempercepatkan integrasi perindustrian, dan secara pasif mencapai “de-kapasiti”.

Dalam industri besi dan keluli, di mana masalah lebihan kapasiti lebih menonjol, sejak wabak pandemik itu, harga produk keluli mentah tidak banyak turun naik. Pada masa yang sama, beberapa perusahaan terkemuka turut mempercepatkan penyepaduan, yang telah mengurangkan kesan turun naik dalam harga tenaga dan harga bijih besi ke atas industri. Ini, seterusnya, juga telah mengurangkan tekanan kos ke atas perusahaan hiliran. Semua faktor ini menandakan bahawa harga komoditi terus dihadam melalui rantaian perindustrian, dan akhirnya, harga terminal dilindungi daripada pengaruh huluan.

Di samping itu, PBoC sentiasa menekankan dasar monetari “berhemat”, mematuhi dasar memadankan kadar pertumbuhan wang dan skala pembiayaan sosial dengan KDNK nominal, dan tidak mengeluarkan wang secara berlebihan. Ini sebenarnya memastikan bekalan wang domestik stabil, yang merupakan faktor utama bagi kestabilan asas kadar pertukaran RMB dan paras harga jangka pendek domestik yang stabil. Terdapat perbezaan yang jelas antara persekitaran dalam China dan persekitaran antarabangsa, yang menyumbang kepada kestabilan keseluruhan selepas wabak COVID-19 berakhir.

Memandangkan PBoC mengemukakan pertimbangan keseluruhan “menstabilkan harga” dan “menstabilkan pekerjaan”, tumpuannya harus tertumpu pada mengelakkan hiperinflasi yang disebabkan oleh kekangan makanan, tenaga dan rantaian bekalan. Ini benar terutamanya apabila ia berkaitan dengan “inflasi yang diimport” yang disebabkan oleh ketidaktentuan seperti peningkatan risiko geopolitik dan aliran modal antarabangsa. Perlu diingat bahawa harga daging babi, yang merupakan komponen utama CPI, telah mengalami beberapa perubahan dalam konteks peralihan dalam kitaran babi dan kenaikan harga import makanan, yang mungkin memberi kesan kepada harga makanan dan trend inflasi. Walau bagaimanapun, perubahan ini lebih kepada faktor kitaran. Mengikut situasi semasa pengeluaran dan permintaan di China, apabila rantaian perindustrian selesai dan sistem logistik stabil, tidak mungkin akan berlaku ketidakseimbangan keseluruhan bekalan dan permintaan. Ini bermakna bahawa inflasi domestik mungkin meningkat secara sederhana apabila ekonomi pulih, tetapi tidak akan berlaku hiperinflasi.

Di bawah situasi semasa, penyelidik di ANBOUND percaya bahawa antara tekanan tiga kali ganda iaitu penguncupan permintaan, kejutan bekalan dan jangkaan yang melemah, percanggahan utama yang dihadapi oleh ekonomi China ialah penguncupan permintaan. Pelarasan dasar makro, termasuk dasar monetari, masih perlu memberi tumpuan kepada “menstabilkan pertumbuhan”. Hanya dengan menstabilkan permintaan agregat isu pekerjaan dan masalah struktur dapat diselesaikan. Setakat dasar monetari, China masih perlu mengekalkan nada “sederhana longgar” untuk menyediakan persekitaran monetari yang sesuai untuk pemulihan dan kestabilan ekonomi. Sudah tentu, isu inflasi tidak boleh diabaikan sepenuhnya, tetapi penyelarasan dasar industri lain dan dasar penyeliaan pasaran diperlukan untuk menstabilkan rantaian bekalan,

Kesimpulan analisis akhir

Inflasi bukan sahaja masalah yang perlu dihadapi oleh ekonomi utama, tetapi juga faktor risiko yang berpotensi dalam pemulihan ekonomi China. Buat masa ini, permintaan berkesan domestik yang tidak mencukupi masih menjadi faktor utama yang mengekang inflasi. Dalam jangka pendek, rantaian perindustrian lengkap China, sistem bekalan yang stabil, serta dasar monetarinya yang terkawal akan memainkan peranan penting dalam mengurangkan inflasi. Bagaimanapun, dalam jangka sederhana dan panjang, dengan peningkatan krisis tenaga antarabangsa dan lonjakan tekanan inflasi global, negara masih perlu berwaspada terhadap risiko inflasi yang tinggi.

Sumber: ANBOUND

Share Me