banner
Pengeluar Gas AS Berjuang untuk Memenuhi Permintaan

Pengeluar Gas AS Berjuang untuk Memenuhi Permintaan

Penggerudi syal AS sedang bergelut untuk memenuhi permintaan kukuh bagi gas daripada penjana domestik serta pelanggan di Eropah dan Asia berebut-rebut untuk mendapatkan bekalan pengganti berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Inventori kerja dalam storan bawah tanah berjumlah 2,771 bilion kaki padu pada 9 September, kedua terendah untuk masa dalam setahun sejak 2010, menurut data daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA).

Storan berada di bawah purata lima tahun pra-pandemik secara berterusan sejak akhir Januari dan defisit tidak menunjukkan tanda-tanda penutupan walaupun harga jauh melebihi purata jangka panjang.

Inventori pada masa ini adalah 398 bilion kaki padu di bawah purata pra-pandemik, berbanding dengan defisit 316 bcf pada permulaan musim suntikan pada 1 April (“Laporan penyimpanan gas asli mingguan”, EIA, 15 Sept.).

Penjanaan elektrik berada di landasan untuk rekod tahun ini hasil daripada pemulihan ekonomi daripada wabak dan suhu sedikit melebihi purata pada musim panas ini.

Penjana AS sedang membakar rekod volum gas kerana unit pembakaran arang batu telah dihentikan dan kemarau telah mengehadkan pengeluaran hidroelektrik di negeri barat.

Penjana menggunakan 4,372 bcf dalam tempoh lima bulan pertama 2022, kedua tertinggi dalam rekod selepas Januari-Mei 2020 (“Semakan tenaga bulanan”, EIA, 25 Ogos).

Pembakaran gas pengeluar kuasa menjadi lebih kuat sepanjang bulan-bulan musim panas, menetapkan rekod harian baharu pada bulan Julai (“Penjanaan elektrik AS harian daripada gas asli mencapai rekod pada pertengahan Julai”, EIA, 23 Ogos).

Pada masa yang sama, eksport berjalan pada kadar rekod apabila terminal pencairan LNG baharu memenuhi permintaan yang melambung tinggi daripada pengimport di Eropah dan Asia.

Kekurangan yang berterusan telah memaksa harga niaga hadapan bulan hadapan sehingga lebih daripada $8 bagi setiap juta unit terma British, lebih dua kali ganda purata bermusim untuk 2011-2020, dan yang tertinggi selepas pelarasan untuk inflasi sejak 2008.

Dari segi sebenar, harga telah didagangkan untuk kebanyakan masa sejak akhir Mei dalam persentil ke-80-85 untuk semua bulan sejak 1990, menandakan kekurangan stok dan menyediakan insentif yang kukuh untuk lebih banyak pengeluaran.

Spread kalendar satu tahun telah didagangkan dalam kemunduran melampau sebanyak $2.50-$4.00 per juta Btus (persentil ke-99-100 untuk semua hari dagangan sejak 2007) yang menekankan kekurangan inventori.

Bilangan pelantar penggerudian untuk gas telah meningkat kepada 166, daripada 106 pada awal tahun dan terendah hanya 68 semasa gelombang pertama wabak pada 2020.

Pelantar minyak (kemungkinan menghasilkan beberapa gas berkaitan) telah meningkat kepada 591, daripada paras terendah pandemik 172, menurut syarikat perkhidmatan lapangan Baker Hughes.

Akibatnya, pengeluaran gas meningkat sekitar 4% pada suku kedua 2022 berbanding tempoh yang sama pada 2021 tetapi ia tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan domestik dan asing yang kukuh serta membina semula inventori yang telah habis.

Akibatnya, saham terdedah sekiranya berlaku taufan lewat musim di Teluk Mexico, musim sejuk yang lebih sejuk daripada biasa, atau ribut ais di kawasan pengeluar utama Texas.

Dalam 10 tahun yang lalu, purata pengeluaran musim sejuk adalah sekitar 2,182 bcf dengan julat dari 1,541 hingga 3,010 bcf, berbanding dengan stok hanya 2,771 pada masa ini, dengan lebih kurang dua bulan lagi suntikan untuk digunakan.

Walaupun begitu, dana lindung nilai dan pengurus wang lain telah menjadi kurang menaik secara beransur-ansur dan malah sedikit menurun pada harga gas sejak April.

Kedudukan gabungan dalam dua kontrak utama di NYMEX dan ICE adalah bersamaan dengan kedudukan pendek bersih 435 bilion kaki padu, pembalikan besar daripada nilai panjang bersih 1,394 bcf pada awal April.

Dengan harga yang sudah jauh melebihi purata jangka panjang, ramai pengurus portfolio bertaruh ada skop untuk mereka berundur jika suhu musim sejuk menghampiri normal dan tiada gangguan keluaran yang besar.

Tetapi tahap inventori yang rendah bermakna terdapat sedikit penyerap hentak; sistem akan cepat mengalami tekanan jika pengeluaran musim sejuk ini menghala ke hujung atas julat bersejarah atau melebihinya.

Sumber: Reuters

Share Me