banner
Pemberi Pinjaman Mata Wang Kripto Fail Celsius untuk Kemuflisan Di Tengah Kerugian Curam

Pemberi Pinjaman Mata Wang Kripto Fail Celsius untuk Kemuflisan Di Tengah Kerugian Curam

Pemberi pinjaman mata wang kripto Celsius Network memfailkan kebankrapan Bab 11, mangsa terbaru kemalangan $2 trilion yang telah menghapuskan beberapa nama terbesar industri dan mendedahkan ratusan ribu pelabur individu kepada kerugian yang teruk.

Celsius, yang mempunyai lebih 100,000 pemiutang, berkata ia mengambil langkah untuk menstabilkan perniagaannya dan melaksanakan penstrukturan semula untuk semua pihak berkepentingan. Pemfailan itu dilakukan di Daerah Selatan New York.

Syarikat itu, salah satu pemberi pinjaman mata wang kripto terbesar, telah mengumpul lebih daripada $20 bilion aset dengan menawarkan kadar faedah setinggi 18 peratus kepada pendeposit sebelum ia menghentikan semua pengeluaran pada Jun di tengah-tengah panik yang dijalankan oleh pelanggan. Dalam kenyataan terbarunya, Celsius berkata ia mempunyai kedua-dua anggaran aset dan liabiliti di antara $1 bilion hingga $10 bilion.

Masalah Celsius adalah lambang masalah yang melanda ruang aset digital, di mana kenaikan kadar faedah AS telah menyebabkan pelabur melarikan diri dan mencetuskan keruntuhan pemberi pinjaman dan dana lindung nilai.

Broker mata wang kripto Voyager Digital memfailkan perlindungan kebankrapan Bab 11 bulan ini manakala pelikuidasi telah dipanggil untuk dana lindung nilai crypto bankrap Three Arrows Capital.

Keraguan tentang produk penyandar hasil yang tinggi seperti tawaran Celcius itu semakin memuncak selepas kejatuhan Terra pada bulan Mei. Satu lagi pemberi pinjaman berpusat Babel juga telah menghentikan pengeluaran dan harga crypto telah merosot, dengan Bitcoin dan Ether kehilangan separuh daripada nilai mereka sejak akhir Disember.

Bagi Celsius, perniagaannya dibina dengan meminjamkan mata wang kripto yang dipinjam daripada pelanggannya kepada pelabur institusi. Ia juga merupakan peserta dalam pelbagai permohonan pembiayaan terpencar.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, Celsius berkata ia perlu menghentikan pengeluaran kerana tanpanya, percepatan penarikan keluar “akan membenarkan pelanggan tertentu – mereka yang mula-mula bertindak – dibayar penuh sementara meninggalkan yang lain menunggu Celsius. untuk menuai nilai daripada aktiviti penggunaan aset yang tidak cair atau jangka panjang sebelum ia menerima pemulihan”.

Langkah itu akan mengukuhkan masa depan syarikat itu, kata pengasas bersama dan ketua eksekutif Alex Mashinsky.

Celsius tidak menjawab permintaan untuk komen.

Syarikat itu telah membuat petisyen untuk terus beroperasi. Ia tidak meminta pihak berkuasa untuk membenarkan pengeluaran pelanggan sekarang, dengan mengatakan bahawa tuntutan akan dikendalikan melalui proses Bab 11.

Kirkland & Ellis berkhidmat sebagai penasihat undang-undang, dengan Centerview Partners sebagai penasihat kewangan dan Alvarez & Marsal penasihat penyusunan semula Celsius.

Proses kebankrapan boleh mengambil sedikit masa untuk diselesaikan. Pemiutang Mt. Gox, pada satu ketika bursa Bitcoin terbesar di dunia yang ditutup pada 2014 dan memulakan prosiding pembubaran, masih belum dibayar.

Sama ada pengguna Celsius akan mendapat apa-apa tidak jelas. Di bawah syarat perkhidmatannya, layanan terhadap aset digital pelanggannya sekiranya insolvensi adalah “tidak diselesaikan” dan “tidak dijamin”, yang mungkin menyebabkan pelanggan dianggap sebagai pemiutang tidak bercagar.
Apabila stablecoin TerraUSD (UST) dan token Luna yang berkaitan runtuh pada bulan Mei, Celsius bergegas untuk mengeluarkan dananya daripada Terra’s Anchor Protocol, yang menawarkan 20 peratus pulangan ke atas deposit UST. Baru-baru ini, ia mengalami satu lagi pegangan besar — token yang dikenali sebagai staked ETH, atau stETH, yang terikat dengan nilai Ether — menjadi sebahagian besarnya tidak cair dan lebih banyak didiskaunkan kepada Ether.
Pada bulan lalu, Celsius membayar balik semua — lebih daripada $900 juta — hutangnya dalam aplikasi terdesentralisasi Aave, Compound dan MakerDAO, menurut data blockchain dan penjejak Zapper.

Pembayaran itu telah menimbulkan perdebatan undang-undang tentang bagaimana dan dalam susunan apa syarikat kripto yang tertekan harus membayar balik pemiutang – sama ada mereka adalah orang sebenar atau platform yang dikawal oleh kod komputer yang dirujuk sebagai kontrak pintar.

Sumber: Bloomberg

Share Me