banner
Pembeli Bitcoin Korporat Besar Melihat Tahap Harga BTC Semakin Kritikal

Pelabur korporat terbesar Bitcoin mungkin mula berasa gelisah apabila aset menjunam ke arah tahap harga kritikal, dan mata belian purata kos dolar mereka.
Harga Bitcoin telah mula mengukuh sejak beberapa hari lalu berikutan kejatuhan sebanyak 22.3% setakat tahun ini. Pada masa penulisan, BTC bertukar tangan pada $36,135 dalam keuntungan yang jarang berlaku sebanyak 1.7% dalam tempoh 24 jam yang lalu.
Aset itu jatuh ke paras terendah enam bulan sekitar $33,500 pada jualan lewat pada hari Isnin tetapi telah pulih sedikit sejak daripada itu.
Harga Bitcoin kini menghampiri persimpangan kritikal berikutan pembentukan corak carta ‘double top’ yang besar. Penembusan di bawah halangan sokongan $30K psikologi, di mana pasaran melantun pada Julai 2021, boleh menjadi punca kebimbangan bagi sesetengah pelabur korporat besar.

Tesla, MicroStrategy BTC Menyejat Keuntungan
Firma perisian Michael Saylor MicroStrategy ialah pemegang korporat terbesar Bitcoin menurut BitcoinTreasuries. Syarikat risikan perniagaan itu memegang 124,391 BTC bernilai dianggarkan $4.5 bilion pada harga semasa.
MicroStrategy (MSTR) membuat pembelian BTC pertamanya pada Ogos 2020 apabila aset itu didagangkan pada sekitar $11,500 tetapi firma itu telah membuat beberapa pembelian tambahan pada 2020 dan sepanjang 2021. Purata kos dolar untuk semua BTCnya adalah sekitar $3.7 bilion mengikut BitcoinTreasuries bermakna firma Saylor masih mempunyai untung sekitar 18%.
Bercakap kepada Bloomberg minggu lalu, Saylor mengesahkan hasrat syarikat untuk menahan: “Tidak pernah. Tidak. Kami bukan penjual,” sebelum menambah “Kami hanya memperoleh dan memegang bitcoin, bukan? Itu strategi kami.”
Tesla (TSLA), yang menyaksikan saham merosot minggu ini, ialah pemegang korporat kedua terbesar Bitcoin dengan 43,200 syiling bernilai sekitar $1.56 bilion. Ia masuk kira-kira pada masa yang sama tahun lepas apabila BTC berlegar pada kira-kira $32K jadi margin keuntungan di sana telah hampir tersejat dan firma itu hampir mencapai titik pulang modal.
El Salvador akan mengalami kerugian sekarang namun presiden pro-crypto tetap tegas dan juga tidak mempunyai rancangan untuk menjual. Malah, pada 23 Januari, Nayib Bukele membeli penurunan itu dengan menambahkan 410 BTC lagi kepada perbendaharaan negara.

Pasaran Mendekati Tahap Kritikal
Pergerakan pasaran seterusnya akan menjadi penting untuk crypto. Lantunan daripada sokongan sebelumnya pada $30K boleh menyaksikan momentum dan pelaburan baharu. Walau bagaimanapun, kejatuhan di bawahnya berkemungkinan mengakibatkan pasaran bears penuh yang boleh bertahan beberapa tahun.
Semua aset kripto lain akan mengikuti dalam bayangan ‘Big Brother Bitcoin’ seperti yang telah mereka lakukan sebelum ini.

Share Me