banner
Pelabur UAE Tidak Lama Lagi Akan Dapat Berdagang Matawang Kripto dalam Dirham

Pelabur UAE Tidak Lama Lagi Akan Dapat Berdagang Matawang Kripto dalam Dirham

Kraken, salah satu bursa mata wang kripto terbesar di dunia, telah bekerjasama dengan National Bank of Ras Al Khaimah untuk menawarkan pelabur UAE keupayaan untuk berdagang aset maya dalam dirham melalui akaun bank tempatan mereka.

Pelabur mata wang kripto di Emirates pada masa ini perlu menggunakan bank atau penyedia pihak ketiga lain di luar UAE untuk membiayai dagangan mereka, selalunya menanggung kadar pertukaran asing yang tinggi dan yuran, masa pendahuluan yang lebih lama dan tertakluk kepada tadbir urus aset bidang kuasa luar negara, kata Kraken dan RAKBank dalam satu kenyataan bersama pada hari Isnin.

“Pelabur di UAE tidak lama lagi akan dapat mengambil bahagian secara langsung dan melabur dalam pasaran kripto,” kata Benjamin Ampen, pengarah urusan Kraken Mena.

“Penyelesaian kami adalah lebih selamat, lebih terjamin, lebih cekap dan mengurangkan kos. Di samping rakan kongsi kami di RAKBank dan di bawah pengawasan pengawalseliaan perintis Pasaran Global Abu Dhabi [ADGM], kami akan membuat visi kami tentang perdagangan kripto berdenominasi AED dalam UAE satu realiti.”

ADGM memperkenalkan rangka kerja pengawalseliaan aset maya komprehensif pertama di dunia pada 2018. Sejak itu, ia telah menarik beberapa syarikat utama yang berurusan dengan mata wang kripto untuk menubuhkan pangkalan di zon bebas kewangan terkawalnya.

Pada bulan April, Kraken memperoleh lesen kawal selia daripada ADGM untuk beroperasi di Abu Dhabi, manakala Binance, bursa mata wang kripto terbesar di dunia, menerima kelulusan prinsip untuk beroperasi sebagai peniaga broker dalam aset maya di ibu negara.

Pada bulan Mac, tinjauan global oleh syarikat penyelidikan pasaran YouGov mendapati bahawa 67 peratus penduduk UAE berminat untuk melabur dalam mata wang kripto dalam tempoh lima tahun akan datang.

Kira-kira 21 peratus responden UAE kepada tinjauan itu, yang meninjau 20,000 orang di 18 negara, berkata mereka juga berhasrat untuk berdagang dalam mata wang kripto dalam tempoh 12 bulan akan datang, yang tertinggi di dunia selepas Indonesia dan India.

Bersama-sama dengan India, kepercayaan terhadap mata wang kripto di kalangan pengguna di Emirates juga adalah yang tertinggi di seluruh dunia iaitu kira-kira 40 peratus.

Walau bagaimanapun, ramai pelabur individu telah menempah kerugian besar selepas penjualan besar-besaran dalam mata wang kripto di tengah-tengah kenaikan kadar faedah, inflasi yang tinggi, kejatuhan apa yang dipanggil stablecoin Terra USD dan pemfailan kebankrapan Bab 11 minggu lepas oleh pemberi pinjaman mata wang kripto Celsisus Network.

“Musim sejuk crypto” – yang menyebabkan Bitcoin jatuh di bawah paras psikologi utama $20,000 pada bulan Jun – menghapuskan $2 trilion daripada jumlah permodalan pasaran sektor itu, menyebabkan ia jatuh di bawah $1tn.

Sejak itu, Bitcoin, mata wang kripto pertama dan terbesar di dunia, telah mengurangkan beberapa kerugiannya dan meningkat 3.81 peratus untuk didagangkan pada $22,245.79 setakat 1.20 petang waktu UAE pada hari Isnin.

“UAE sedang muncul sebagai hab global untuk industri kripto dan aset maya,” kata Raheel Ahmed, ketua eksekutif RAKBank.

“Dengan penyelesaian terobosan ini, pelabur Kraken yang berpangkalan di UAE akan dapat berurus niaga dalam aset maya secara telus dan cekap melalui pertukaran kripto dikawal ADGM yang mempunyai keupayaan untuk menukar antara AED dan kripto melalui saluran perbankan dikawal Bank Pusat UAE.”

Pada bulan Mac, Dubai mengguna pakai Undang-undang Peraturan Aset Maya Dubai, yang bertujuan untuk mewujudkan rangka kerja undang-undang lanjutan untuk melindungi pelabur dan menyediakan piawaian antarabangsa untuk tadbir urus industri aset maya yang menggalakkan pertumbuhan perniagaan yang bertanggungjawab di emiriah.

Dubai juga menubuhkan Pihak Berkuasa Kawal Selia Aset Maya (Vara) sebagai pihak berkuasa bebas untuk mengawal selia sektor di seluruh emiriah, termasuk zon pembangunan khas dan zon bebas, tetapi tidak termasuk Pusat Kewangan Antarabangsa Dubai.

Pihak berkuasa itu, yang juga akan bertanggungjawab untuk pelesenan, mempunyai autonomi undang-undang dan kewangan ke atas sektor aset maya, yang termasuk mata wang kripto seperti Bitcoin dan token tidak boleh digunakan, dan dikaitkan dengan Pihak Berkuasa Pusat Dagangan Dunia Dubai.

Bank pusat di seluruh dunia enggan menyokong mata wang kripto kerana turun naik yang tinggi, sifat spekulatif dan penggunaannya untuk aktiviti haram, serta kekurangan nilai dan pengawasan kawal selia.

Bank Pusat UAE tidak mengiktiraf mata wang kripto sebagai tender yang sah.

Sumber: Berita Nasional

Share Me