banner
Pekerjaan Februari (NFP)

Pekerjaan Februari A.S.: Bukan Sekadar Inflasi Yang Panas

Jumlah gaji bukan ladang meningkat sebanyak 678K pada bulan Februari, kira-kira 250K di atas konsensus Bloomberg. Semakan menaik bersih pada dua bulan sebelumnya menambah 92K lagi pada tahap pekerjaan. Kenaikan 678K dalam senarai gaji adalah kenaikan bulanan terbesar sejak Julai lalu. Keuntungan pekerjaan adalah berasaskan luas dan hampir semua sektor utama menyaksikan peningkatan dalam senarai gaji sepanjang bulan. Pekerjaan santai & hospitaliti mencatatkan satu lagi keuntungan kukuh sebanyak 179K. Gaji dalam sektor yang terjejas teruk kini “hanya” 9% di bawah paras Februari 2020. Pekerjaan pengangkutan & pergudangan kekal susut, meningkat sebanyak 48K pada bulan itu dan sebanyak 10% berbanding Februari 2020. Perkhidmatan profesional dan perniagaan, penjagaan kesihatan dan pembinaan merupakan sektor utama lain yang menonjol untuk pertumbuhan pekerjaan pada bulan Februari.
Selama berbulan-bulan, kami berpandangan bahawa cabaran terbesar kepada pemulihan pekerjaan ialah bekalan buruh, tetapi laporan Februari menunjukkan tanda-tanda selanjutnya pekerja melangkah semula ke pasaran pekerjaan dan menjadikannya lebih mudah bagi perniagaan untuk mengambil pekerja. Kadar penyertaan tenaga buruh meningkat kepada 62.3%. Pekerjaan mengikut kaji selidik isi rumah meningkat lebih cepat, membantu mengurangkan kadar pengangguran kepada 3.8%—kitaran rendah baharu.

Walau bagaimanapun, pemulihan dalam penyertaan dan pekerjaan kekal tidak sekata. Sebagai contoh, kadar penyertaan tenaga buruh dalam kalangan wanita turun 0.2 mata pada bulan Februari, manakala ia meningkat 0.4 mata dalam kalangan lelaki. Seperti yang dapat dilihat dalam carta kedua kami, pekerjaan dalam kalangan wanita masih 1.9% di bawah paras Februari 2020, lebih daripada dua kali ganda penurunan pekerjaan dalam kalangan lelaki. Perbezaan yang mengecewakan dalam apa yang sebaliknya merupakan bacaan yang kukuh adalah peringatan bahawa tidak semua faktor yang mempengaruhi bekalan buruh telah hilang. Pekerjaan perkhidmatan jagaan kanak-kanak masih hampir 12% di bawah paras sebelum COVID, dan tugas mencari penjagaan kanak-kanak yang boleh dipercayai, boleh diakses dan mampu milik kekal menjadi masalah bagi ibu bapa secara amnya dan khususnya wanita.

Peningkatan ketersediaan pekerja nampaknya mengambil kelebihan daripada tekanan gaji semasa. Purata pendapatan setiap jam tidak berubah pada bulan Februari, yang merupakan hasil paling lemah dalam tempoh lebih setahun. Tujuh daripada 13 industri utama menyaksikan purata pertumbuhan pendapatan setiap jam menurun sepanjang bulan kerana kelembutan meluas. Penyejukan itu datang kerana pelan pampasan menurut tinjauan NFIB jatuh semula pada Februari dan berada pada paras terendah sejak Ogos lalu. Walaupun kami mengesyaki tekanan gaji akan kekal agak kuat memandangkan keadaan keseluruhan pasaran buruh yang ketat, pelonggaran pada bulan Februari mengurangkan kebimbangan mengenai pertumbuhan gaji yang lari dan mengambil inflasi dengannya. Dengan mesyuarat FOMC Mac kurang daripada dua minggu lagi, inflasi dan konflik Rusia-Ukraine terus mendominasi tajuk berita. Tetapi, pasaran buruh A.S. secara senyap-senyap telah bertambah baik pada kadar yang teguh dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Antara semakan kepada bulan sebelumnya dan kejutan meningkat, jumlah tahap atau pekerjaan adalah 973K lebih tinggi pada bulan Februari daripada yang kami jangkakan hanya dua bulan lalu apabila gelombang Omicron masih bergelora. Pasaran buruh yang pulih dengan cepat telah dicerminkan dalam ulasan terbaru yang dibuat oleh pegawai Rizab Persekutuan. Dalam keterangan Kongres minggu ini, Pengerusi Powell menyifatkan pasaran buruh sebagai “sangat ketat” dalam ucapannya yang disediakan.

Ini bukan untuk mengatakan pasaran buruh telah mencapai nirvana. Jumlah gaji bukan ladang masih 2.1 juta di bawah paras Februari 2020, dan pengagihan pekerjaan yang diperoleh semula adalah tidak sekata merentas industri, wilayah dan kumpulan demografi yang berbeza. Yang berkata, faktor pengehad utama kepada pertumbuhan pekerjaan yang lebih pantas adalah bekalan buruh, walaupun dengan peningkatan sejak akhir-akhir ini, dan bukannya permintaan buruh. Dan dengan inflasi yang melebihi sasaran Rizab Persekutuan, kes untuk kenaikan kadar pertama sejak COVID bermula adalah jelas. Selagi konflik Rusia-Ukraine tidak meningkat dengan ketara, FOMC kelihatan bersedia untuk memulakan kitaran pengetatan pada 16 Mac.

Share Me