banner
Pasaran Saham Hong Kong Terus menurun akibat Masalah Dalaman dan Luaran

Pasaran Saham Hong Kong Terus menurun akibat Masalah Dalaman dan Luaran 2 jam lalu

Kadar pertukaran HKD/USD pernah menyusut di bawah 7.82 pada 8 Mac. Jangkaan inflasi meningkat di tengah-tengah konflik Rusia-Ukraine, dan penghindaran risiko pelabur meningkat.

Sejak Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan operasi ketenteraan khas terhadap Ukraine pada 24 Februari 2022, kadar pertukaran Hong Kong terus jatuh daripada 7.80 hingga sekarang.

Kali terakhir kadar pertukaran Hong Kong susut seperti ini berlaku pada 2017 apabila kadar pertukaran jatuh daripada 7.75 kepada 7.82. Dalam dua tahun berikutnya, HKD/USD telah lemah, dan kadar pertukaran telah berada di bawah 7.80 untuk masa yang lama. Dalam tempoh ini, ia mencecah sekitar 7.84 beberapa kali. Sehingga penghujung tahun 2019, kadar pertukaran Hong Kong secara beransur-ansur mengukuh dan kembali kepada 7.75.

I. Pasaran Terus menurun disebabkan oleh Pelbagai Faktor

Hong Kong mengguna pakai sistem kadar pertukaran yang dipautkan, di mana nilai mata wang ditambat kepada USD. Pada masa ini, kadar pertukaran HKD/USD ditetapkan untuk turun naik dalam julat 7.75 hingga 7.85, dan kedua-dua hujung dipanggil jaminan penukaran bahagian kuat dan jaminan penukaran bahagian lemah. Jika kadar pertukaran menyentuh mana-mana hujung julat, Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong akan membeli atau menjual HKD mengikut mekanisme untuk memastikan turun naik harga tidak melebihi julat yang berkaitan dan mengekalkan kestabilan kadar pertukaran.

Susut nilai kadar pertukaran bermakna permintaan pasaran untuk mata wang itu telah lemah, dan aset dolar Hong Kong terus dijual, terutamanya dalam pasaran kewangan Hong Kong baru-baru ini. Bukan sahaja kadar pertukaran semakin lemah, malah saham Hong Kong tidak berhenti jatuh selepas setahun penurunan berterusan. Pasaran bon dolar China masih belum muncul daripada krisis keingkaran perumahan, dan pasaran bon hasil tinggi terus menurun.

II. Aset Berisiko Semua Jatuh
Harga aset berisiko utama di Hong Kong kini jatuh. Kecuali sektor tenaga, yang mendapat manfaat daripada kenaikan harga minyak, sektor internet dan pengguna, yang sebelum ini dicari oleh pasaran, semuanya mengalami tekanan yang teruk.

Indeks Hang Seng, yang telah jatuh hampir 12% sejak 2022, telah jatuh lebih daripada 17% pada bulan lalu sejak mencecah tahun tertinggi setakat ini pada 10 Februari. Selepas jatuh 26.34% untuk keseluruhan 2021, Bloomberg Barclays Indeks Bon Hasil Tinggi China Kredit Dolar AS Asia (ex-Jepun) jatuh lagi 22.18% dalam masa dua bulan sahaja dari awal 2022 hingga 8 Mac. Grafik teknikal menunjukkan bahawa pada 24 Februari, hari apabila Rusia berarak secara jelas dan terbuka, Hang Indeks Seng dengan jelas dibuka lebih rendah, dan menyingkirkan trend berulang “berbentuk M” sejak 2022. Ia telah jatuh hampir 13% dalam 10 hari dagangan sejak hari itu.

Di samping itu, kitaran kenaikan kadar dolar A.S., kelembapan pertumbuhan ekonomi China dan pengetatan dasar perindustrian, awan gelap yang mengelilingi pasaran kewangan luar pesisir China tidak dapat dileraikan. Akibatnya, tekanan penebusan dalam pasaran Hong Kong agak tinggi, dan penurunan harga telah menjadi sentimen arus perdana dalam pasaran. Semua orang tidak pasti bila kejatuhan akan berakhir, dan kerugian akan meningkat. Sukar bagi dana untuk menyesuaikan kedudukannya.

III. Bila untuk Bottom Out?

3.1 Modal mengalir ke luar negara dalam jangka pendek

Harga emas antarabangsa meningkat sebanyak 6%, minyak mentah Brent meningkat lebih daripada 30%, harga tenaga yang melambung tinggi, superposisi risiko di Rusia dan Ukraine, dan pengetatan dasar monetari di beberapa negara, meningkatkan lagi penghindaran risiko dalam pasaran. Sentimen dalam pasaran modal Hong Kong adalah lembap, dan pelabur bimbang bahawa pasaran Hong Kong belum mencapai titik terendah. Pengetatan kecairan baru-baru ini dalam pasaran antara bank Hong Kong mempunyai petunjuk. Dari perspektif kadar faedah antara bank, terdapat juga tanda-tanda aliran modal dari Hong Kong ke luar negara.

Fenomena ini amat ketara apabila kadar pertukaran Hong Kong melemah pada pusingan terakhir. Pada awal 2017, kadar pinjaman dolar Hong Kong lebih tinggi sedikit daripada kadar pinjaman dolar AS, tetapi sejak itu, kenaikan kadar faedah AS dijangka meningkat, dan pinjaman antara bank dolar AS telah melonjak lebih tinggi daripada dolar Hong Kong. kadar pinjaman.

Setiap kali harga aset kewangan turun naik, pasaran tidak tenang, tetapi pengetatan kecairan tidak bermakna pasaran telah meninggalkan Hong Kong. Apabila kadar pertukaran Hong Kong lemah pada pusingan terakhir, Hong Kong mengalami beberapa siri masalah seperti pasaran saham bertukar daripada lembu kepada menurun dan konflik sosial yang semakin sengit. Pasaran telah berulang kali menyebarkan kenyataan panik seperti “penyingkiran HKD daripada USD” dan “memulakan perang pertahanan kewangan Hong Kong”. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, susunan pasaran kewangan Hong Kong adalah stabil, kadar pertukaran secara beransur-ansur jatuh, dan kecairan pasaran antara bank Hong Kong masih banyak.

3.2 Hutang hartanah China berterusan

Pasaran bon dolar syarikat hartanah China, yang terjejas teruk tahun lalu, mungkin masih sukar untuk dipulihkan. Memandangkan asas industri semasa dan selera risiko pelabur masih lemah, prestasi pasaran modal bon dijangka tidak akan meningkat dengan ketara dalam tempoh tiga hingga enam bulan akan datang, dan pasaran bon luar pesisir juga dijangka sukar dimainkan fungsi pembiayaan semula pada 2022. Pemaju akan terus menghadapi kesulitan pembiayaan, terutamanya bagi syarikat perumahan yang mempunyai hutang dolar yang besar tetapi penampan kecairan terhad, risiko mungkir akan meningkat.

3.3 Kenaikan kadar Fed

Risiko makro terbesar pada masa ini ialah Fed menaikkan kadar faedah, dan ekonomi global menjadi perlahan. Hasil sebenar bon 10 tahun Perbendaharaan A.S. telah jatuh ke paras dua krisis minyak sebelumnya. Hasil yang sangat tertekan bagi aset selamat ini menunjukkan bahawa pasaran baru-baru ini berkemungkinan akan dilanda oleh penghindaran risiko yang melampau. Dalam persekitaran pasaran sedemikian, sebagai tambahan kepada minyak, emas, dan komoditi, aset berisiko lain akan musnah.

Kesimpulan

Baru-baru ini, Morgan Stanley menurunkan ramalannya untuk situasi pasaran beruang dalam pasaran saham Hong Kong. Pelabur di Hong Kong mungkin menilai semula portfolio aset dan premium risiko mereka berdasarkan konflik geopolitik semasa, yang mungkin membebankan lagi pasaran saham, manakala import dan eksport komoditi di pasaran Eropah seperti China, Rusia dan Ukraine mungkin juga terjejas oleh peperangan. Potensi limpahan daripada kemerosotan berterusan dalam pasaran bon hasil tinggi dolar A.S., serta potensi untuk memburukkan lagi wabak pandemik di Hong Kong dan tanah besar China, adalah risiko di masa hadapan.

Share Me