banner
Pasaran Saham Asia: China Mendahului Peningkatan Harga
  • Ekuiti Asia mengatasi S&P 500 Futures, mengabaikan penurunan hasil.
  • China menyelamatkan firma milik negara, Senator AS meninjau jalan perbelanjaan infrastruktur.
  • Ekonomi lembap, masalah virus mencabar pengetatan dasar monetari.
  • PMI AS, bank pusat dan NFP adalah perkara penting dalam seminggu.

Pasaran di Asia-Pasifik pada bulan Ogos bermula dengan catatan positif walaupun jumlah aktiviti dari China menimbulkan kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi di rantau ini. Sebabnya dapat dijumpai dari harapan pakej bantuan selanjutnya dari China dan AS.
Sementara itu, MCSI’s index of Asia-Pacific di luar Jepun memperoleh 0.55% sementara Japan’s Nikkei 225 meningkat lebih 2.0% pada waktu akhbar.
Setelah menghantar bantuan kecemasan yang disebabkan oleh covid-19 ke Osaka dan tiga wilayah lain, pihak berkuasa Jepun juga mempertimbangkan lebih banyak bantuan kewangan kepada warga negara ketika Olimpik dijalankan.
Sebaliknya, China menghadapi langkah pengembangan PMI rasmi yang sangat lembab dan Caixin Manufacturing PMI yang lebih lemah daripada yang dijangkakan dalam keadaan ketakutan varian Delta covid terbaru ini. Sementara itu perkara yang sama dihadapi oleh pusat kuasa global, Nikkei mengatakan, “China dan pemerintah daerahnya telah menciptakan dana untuk membantu perusahaan milik negara melindungi dari kegagalan, menyiapkan 210milion yuan ($32.5 milion) untuk meringankan kekangan pembiayaan.” Hal yang sama mendorong saham yang disokong oleh Beijing untuk menggabungkan kerugian besar, yang awalnya bertimbun akibat tindakan keras pemerintah terhadap sektor IT dan pendidikan.
Walaupun keuntungan dalam saham China didorong rakan sejawat Australia dan New Zealand, kerana jarak dekat perdagangan mereka dengan Beijing, angka covid yang cukup rendah dari Canberra juga memihak kepada peniaga saham di negara-negara Oz.
Tambahan pula, pembuat dasar AS akhirnya meletakkan rang undang-undang perbelanjaan infrastruktur Presiden Joe Biden di tingkat Senat untuk dibahaskan dan Demokrat optimis untuk menyelesaikannya melalui Dewan pada minggu ini.
Perlu dinyatakan bahawa dana pencen terbesar di dunia, dari Jepun, pemotongan rekod ikatan AS dan kesengsaraan China membebani hasil Perbendaharaan sekuriti kerajaan AS dan China. Walaupun demikian, S&P 500 Futures meningkat setengah peratus pada waktu akhbar.
Selanjutnya, saham di Indonesia mendapat keuntungan dari data inflasi yang stabil sedangkan stok dari Korea Selatan mengabaikan jumlah aktiviti yang lebih rendah untuk bulan Julai. Selain itu, BSE Sensex India juga mengikutinya walaupun jumlah covid baru-baru ini dari New Delhi terlalu tidak stabil.

Kesimpulannya, sentimen pasaran positif akhir-akhir ini tetapi statistik penting dan mesyuarat dasar monetari oleh BOE dan RBA, diikuti oleh laporan pekerjaan AS, akan menjadi sangat penting untuk diikuti.

Share Me