banner
Pakatan untuk Penggantungan Hutang dengan Dana Saudi Ditandatangani

Pakatan untuk Penggantungan Hutang dengan Dana Saudi Ditandatangani

Pakistan pada Khamis menandatangani perjanjian dengan Dana Saudi untuk Pembangunan (SFD) untuk penggantungan pembayaran hutang sebanyak $846 juta selama enam tahun di bawah Inisiatif Penggantungan Perkhidmatan Hutang (DSSI) G20.

Jumlah keseluruhan hutang luar negeri Pakistan yang telah digantung dan dijadualkan semula di bawah rangka kerja DSSI, meliputi tempoh dari Mei 2020 hingga Disember 2021, adalah kira-kira $3.688 bilion.

Islamabad telah pun menandatangani 80 perjanjian dengan 21 pemiutang dua hala untuk penjadualan semula hutangnya di bawah rangka kerja DSSI G20, berjumlah penjadualan semula $2.088bn. Penandatanganan perjanjian dengan Dana Saudi untuk Pembangunan menjadikan jumlah yang dijadualkan semula kepada $2.934bn. Rundingan untuk baki $754 juta sedang dijalankan dan perjanjian dijangka ditandatangani dengan rakan pembangunan dua hala masing-masing dalam tahun fiskal semasa, kata kementerian hal ehwal ekonomi.

Jumlah hutang Pakistan yang perlu dibayar kepada 11 negara G20 berjumlah kira-kira $20.7 bilion di bawah 155 pinjaman. Pakistan tidak mempunyai sebarang pinjaman daripada sembilan ahli lain.

DSSI digalakkan oleh Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa berikutan penularan wabak Covid-19 dua tahun lalu.

Perjanjian rangka kerja mengenai penggantungan hutang ditandatangani bagi pihak Pakistan oleh setiausaha Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Mian Asad Hayaud Din, pada majlis yang dihadiri Duta Besar Arab Saudi ke Pakistan Nawaf bin Saeed Al-Malkiy dan Dr Saud Ayid R. Alshammari, Ketua Pengarah SFD untuk Asia.

Perjanjian rangka kerja itu telah pun ditandatangani oleh Dr Khalid S. Alkhudairy, Ketua Pegawai Eksekutif SFD di Arab Saudi dan dihantar ke Pakistan.
Jumlah hutang ini sepatutnya dibayar pada Mei 2020 hingga Disember 2021 di bawah pelan asal tetapi telah digantung oleh G20 di bawah DSSI untuk menyokong negara miskin menghadapi keadaan kewangan yang sukar berikutan kelembapan ekonomi antarabangsa di tengah-tengah sekatan Covid-19.

Jumlah itu kini akan dibayar balik dalam tempoh enam tahun mulai 2022 secara ansuran separuh tahunan. Disebabkan sokongan yang diberikan oleh Saudi Fund for Development — salah satu rakan pembangunan dua hala utama Pakistan — bersama negara pemiutang dua hala yang lain, DSSI G20 telah menyediakan ruang fiskal yang diperlukan untuk menangani keperluan kesihatan dan sosioekonomi yang mendesak.

Share Me