banner
NZD/USD Turun Ke Paras Terendah Satu Minggu, Di Bawah Pertengahan 0.6900s
  • NZD/USD menyaksikan beberapa penjualan untuk sesi kedua berturut-turut pada hari Rabu.
  • Suasana berisiko menguntungkan ‘safe haven’ USD dan memberi tekanan ke bawah.
  • Pelabur kini memerhatikan keputusan dasar FOMC terbaru untuk mendapatkan dorongan baru.

Pasangan NZD/USD melanjutkan lagi penolakkan penurunan hari sebelumnya dari tanda psikologi 0.7000 utama dan naik lebih rendah untuk sesi kedua berturut-turut pada hari Rabu. Lintasan menurun mengheret pasangan ini ke posisi terendah satu minggu, lebih jauh di bawah pertengahan 0.6900s semasa awal sesi Eropah.
Kekhuatiran mengenai kejatuhan ekonomi dari varian Delta coronavirus yang cepat merebak, bersama dengan tindakan tegas peraturan China, telah melancarkan pasaran ekuiti global. Dorongan risiko mendorong beberapa ‘safe haven’ ke arah dolar AS dan dilihat sebagai faktor utama yang memberikan tekanan ke bawah terhadap kiwi yang berisiko.
Greenback disokong oleh kenaikan sederhana dalam hasil bon Perbendaharaan AS, walaupun jangkaan bahawa Fed akan berpegang pada pendirian dovish yang membatasi keuntungan. Oleh itu, adalah tidak bijak untuk menunggu beberapa penjualan susulan yang kuat sebelum meletakkan taruhan baru di sekitar pasangan NZD/USD dan lanjutan dari kejatuhan yang berterusan.
Fed dijadualkan untuk mengumumkan keputusan polisinya pada akhir pertemuan dua hari kemudian semasa sesi AS. Pembeli pasaran akan mencari jawapan yang jelas untuk persoalan penting bilakah pengurangan akan bermula. Ini akan mempengaruhi dinamika harga USD jangka pendek dan memberikan dorongan arah baru kepada NZD/USD.
Menjelang risiko acara utama, hasil ikatan AS dan sentimen risiko pasaran yang lebih luas akan mendorong dolar AS di tengah-tengah pengeluaran pasaran yang tidak relevan yang bergerak. Ini seterusnya, membolehkan pedagang merebut beberapa peluang jangka pendek di sekitar pasangan NZD/USD.

Share Me