banner
NZD/USD Nampaknya Akan Melanjutkan Kerugian Melebihi 0.7000 Kerana Sentimen Risiko Merosot
  • NZD/USD berjaya bertahan pada tahap 0.7000 berikutan penurunan sesi sebelum ini.
  • Indeks Dolar AS kekal stabil di bawah 0.7300 pada data pekerjaan AS yang lebih baik daripada yang dijangkakan.
  • Dolar NZD mengekalkan nada senyap di tengah penghindaran risiko walaupun terdapat jangkaan kenaikan kadar.

NZD/USD menunjukkan kekuatan pada sesi Eropah Jumaat selepas penjualan sesi sebelum ini. Pasangan ini bergerak dalam kumpulan perdagangan yang sangat sempit dengan 10 pip pada kekuatan USD.
Pasangan ini menyaksikan tekanan jualan yang tinggi pada sesi Amerika dan mundur lebih jauh dari paras tertinggi harian, tahap tepat di bawah paras 0.7100, menyentuh awal minggu sebelumnya.
Tekanan membeli dalam US Dollar Index (DXY), yang mengukur prestasi dolar berbanding enam pesaing utamanya, mengheret NZD/USD ke tahap yang lebih rendah. DXY diperdagangkan stabil berhampiran 93.00.
US Initial Jobless Claims turun untuk minggu ketiga berturut-turut pada 375K, mendekati paras pandemik rendah 368K pada akhir bulan Jun.
Sementara itu, beberapa anggota pejabat Fed hadir untuk menyokong pembelian aset yang meruncing dalam beberapa bulan mendatang.
Selain itu, kes Covid-19 yang meningkat di rantau Asia Pasifik menyokong permintaan dolar AS di belakang aset perlindungan globalnya.
Selain itu, Kiwi dapat bertahan hampir di tahap 0.7000 setelah Fitch dalam penilaian terbarunya melaporkan Reserve Bank of New Zealand kemungkinan akan menaikkan kadar dalam mesyuarat dasar monetari yang akan datang pada 18 Ogos.
Sentimen ini terus disokong setelah Business NZ Performance of Manufacturing Index meningkat 62.6 pada bulan Julai, daripada 60.7 pada bulan sebelumnya.
Perlu diperhatikan bahawa S&P 500 Futures diperdagangkan pada 4,453, turun 0.02% untuk hari itu.
Buat masa ini, semua mata tertumpu pada data Perdagangan AS dan Michigan Consumer Sentiment Index untuk bulan Ogos untuk memberi dorongan perdagangan baru.

Share Me