banner
NZD / USD Menyokong Data Pekerjaan Suku Kedua

POIN PERBICARAAN – LAPORAN NEW ZEALAND, NZD/USD, COVID-19, LAPORAN KERJA

  • Dolar New Zealand menjadi tumpuan ketika pendekatan angka pekerjaan suku kedua
  • Kelembapan PMI China membebani mata wang AUD dan NZD yang sensitif terhadap risiko
  • NZD/USD jatuh selepas penembusan baji yang berpotensi, sokongan dalam focus

TINJAUAN ASIA-PASIFIK: SELASA
Pasaran Asia Pasifik boleh berubah lebih rendah pada hari Selasa walaupun permulaan minggu ini cukup stabil. Risiko utama pada menu hari ini adalah keputusan kadar Reserve Bank of Australia (RBA). Memandangkan banyak ‘lockdown’ di seluruh Australia, terutama di New South Wales (NSW), bank pusat sebahagian besarnya diharapkan dapat mengekalkan dasar yang stabil dan mungkin meningkatkan sokongan dengan membalikkan keputusan awalnya untuk mengurangkan pembelian bon mingguan. Potensi perubahan dalam pembelian bon RBA mungkin meningkatkan keyakinan terhadap ekonomi yang mengalami tekanan, berpotensi menguntungkan ekuiti sambil membebani Dolar Aussie.
Dolar New Zealand juga menjadi tumpuan, dengan laporan pekerjaan suku kedua Rabu semakin meningkat. Penganalisis menjangkakan kadar pengangguran melintasi garis pada 4.5%, turun dari 4.7% pada suku pertama. Perubahan pekerjaan suku ke suku dijangka turun pada 0.7%, meningkat daripada 0.6% pada suku pertama. Prospek yang cerah dapat membantu meningkatkan beberapa pertaruhan RBNZ yang hebat, terutamanya jika data minggu ini menepati jangkaan penganalisis.
Walaupun prestasi semalaman yang stabil, mata wang sensitif risiko ini masih turun pada minggu ini. Kedua-dua Dolar Australia dan New Zealand jatuh pada awal minggu setelah PMI pembuatan NBS China menunjukkan pergerakkan yang perlahan. Ini juga mempengaruhi harga minyak yang sensitif dari segi ekonomi. Penanda aras minyak mentah dan minyak Brent kekal lebih rendah menuju ke sesi perdagangan Selasa. Tinjauan PMI perkhidmatan di luar China akan melintasi tahap akhir minggu ini.
Pergerakkan perlahan China hampir tidak dapat dijangka. Tinjauan PMI di seluruh Asia Tenggara telah menggemakan penurunan aktiviti ekonomi yang dilihat dalam ekonomi kedua terbesar di dunia, dengan Thailand dan Indonesia mengalami pengecutan, menurut data IHS Markit. Di tempat lain, Queensland Australia bergabung dengan New South Wales (NSW) dalam keadaan ‘lockdown’ setelah negeri itu mencatatkan 13 kes Covid yang bersumber dari tempatan, yang paling banyak dalam tempoh 12 bulan. Sementara itu, NSW melaporkan lebih 200 jangkitan baru pada hari Isnin.

TINJAUAN TEKNIKAL NZD/USD:
Dolar New Zealand jatuh kembali ke batas atas corak ‘Descending Wedge’ berbanding Dolar AS. Penembusan yang gagal diatasi oleh Exponential Moving Average (EMA) 26-hari yang jatuh, yang kemungkinan akan kembali bermain sebagai perlawanan terhadap kenaikan. Harga nampaknya telah menemui tahap sokongan dari penurunan Fibonacci 38.2%, tetapi kelemahan yang lebih banyak akan membawa NZD/USD kembali ke dalam bentuk baji.

Share Me