banner
New Zealand: Bank Simpanan dan FMA Berunding Mengenai Perlaksanaan Undang-Undang Baru Untuk Melindungi Sistem Kewangan

Kumpulan yang berminat dalam transaksi dan pembayaran pasar kewangan diminta untuk memberi pandangan mereka tentang bagaimana undang-undang baru yang mengatur ‘paip’ sistem kewangan harus dilaksanakan.
Undang-undang Infrastruktur Pasaran Kewangan menjadi undang-undang pada bulan Mei 2021. Undang-undang baru ini mengatur Infrastruktur Pasaran Kewangan (FMI) – satu set sistem kritikal yang kadang-kadang disebut sebagai penyambungan sistem kewangan. Sistem ini membolehkan pembayaran elektronik dan transaksi pasaran kewangan berlaku.
Bank Simpanan New Zealand (RBNZ) – Te Pūtea Matua dan Lembaga Pasaran Kewangan (FMA) – Te Mana Tātai Hokohoko bersama-sama pengawal selia FMI di bawah Akta tersebut. Akta ini akan dilaksanakan dalam tempoh peralihan kira-kira 18 bulan.
RBNZ dan FMA mendorong kumpulan industri dan pihak berkepentingan lain untuk memberikan pandangan mereka tentang bagaimana FMI yang penting secara sistemik akan dikenal pasti dan pendekatan yang diusulkan untuk mengembangkan standard, dengan peluncuran dokumen perundingan.
“FMI yang dikendalikan dengan baik menyokong pasaran kewangan yang berfungsi dengan baik dan sangat penting bagi sistem kewangan yang kukuh dan cekap,” kata Wakil Gabenor Bank Simpanan, Geoff Bascand.
“Ia juga benar, bagaimanapun, bahawa masalah atau gangguan pada FMI dapat menyebabkan dampak buruk yang parah terhadap pasar kewangan, sistem kewangan yang lebih luas dan ekonomi secara keseluruhan. Rangka kerja pengawalseliaan yang ditingkatkan yang dibentuk oleh undang-undang memberikan pengawasan terhadap FMI dan kuasa bagi pengawal selia untuk campur tangan jika diperlukan untuk mengelakkan kerosakan yang signifikan pada sistem kewangan dari masalah dengan FMI, pengendali, atau para pesertanya,” katanya.

Apakah itu FMI dan mengapa ia penting ?

  • FMI sering digambarkan sebagai paip sistem kewangan. Seperti infrastruktur penting lain, seperti grid elektrik atau sistem jalan raya, FMI sangat penting untuk kesejahteraan rakyat New Zealand.
  • FMI adalah sistem yang memfasilitasi pembayaran bukan tunai dan urus niaga pasaran kewangan dan oleh itu penting untuk operasi ekonomi harian. Lebih tepatnya, FMI adalah sistem multilateral yang menyediakan perkhidmatan penjelasan, penyelesaian, dan pelaporan yang berkaitan dengan pembayaran, sekuriti, derivatif dan transaksi kewangan lain.
  • Terdapat beberapa jenis FMI, termasuk sistem pembayaran, sistem penyelesaian sekuriti, simpanan sekuriti pusat, rakan niaga pusat, dan repositori perdagangan.
  • Warga New Zealand bergantung pada FMI dalam kehidupan ekonomi harian mereka, walaupun dalam kebanyakan kes mereka tidak akan langsung mengetahui hal ini kerana FMI biasanya beroperasi di belakang tabir dengan bank dan institusi sektor kewangan lain.
Share Me