banner
Negara-negara IEA Bersetuju untuk Menyertai Pengeluaran Saham Minyak Besar-besaran Biden

Negara-negara IEA Bersetuju untuk Menyertai Pengeluaran Saham Minyak Besar-besaran Biden

Beberapa sekutu AS akan menyertai penempatan simpanan minyak yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh Presiden Joe Biden dalam usaha untuk mengurangkan kerosakan ekonomi akibat harga tenaga yang tinggi.

Anggota Agensi Tenaga Antarabangsa bersetuju pada hari Jumaat untuk membuat satu lagi pusingan pelepasan daripada rizab bahan api kecemasan mereka, kata Hidechika Koizumi, pengarah bahagian hal ehwal antarabangsa di kementerian perdagangan Jepun. Masa dan jumlah keluaran dari setiap negara akan ditentukan kemudian.

Biden berkata pada hari Khamis bahawa pentadbirannya akan menjual 1 juta tong minyak sehari daripada simpanan minyak mentah AS selama enam bulan untuk mengurangkan lonjakan kos petrol berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine — sesuatu yang disifatkannya sebagai “kenaikan harga Putin.”

Presiden berkata beliau menjangkakan sekutu dalam IEA bersetuju untuk mengeluarkan tambahan 30 juta hingga 50 juta tong daripada rizab mereka sendiri. Selain Jepun, UK juga akan memanfaatkan simpanannya, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Ini akan menjadi penyelarasan kedua bagi simpanan minyak dalam masa beberapa minggu sahaja. Sebulan yang lalu, ahli IEA bersetuju untuk mengeluarkan 61.7 juta tong, dengan 30 juta berasal dari AS dan 2.2 juta dari UK. Ia mempunyai kesan terhad ke atas harga kerana pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mengancam untuk mencetuskan salah satu bekalan minyak terbesar. gangguan dalam sejarah.

IEA yang berpangkalan di Paris berkata ia akan memberikan butiran lanjut awal minggu depan mengenai penempatan stok, campur tangan terkoordinasi kelima sejak agensi itu ditubuhkan pada 1974.

“Perang Rusia di Ukraine terus memberi tekanan besar kepada pasaran minyak global,” katanya dalam satu kenyataan. “Ini berlaku dengan latar belakang inventori komersial yang berada pada paras terendah sejak 2014 dan keupayaan terhad pengeluar minyak untuk menyediakan bekalan tambahan dalam jangka pendek.”

Pengarah Eksekutif IEA Fatih Birol telah melahirkan kekecewaan dengan ketiadaan tindakan Arab Saudi dan ahli gabungan OPEC+ yang lain, yang telah menolak gesaan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Rusia. Sambil menunjukkan bahawa ia tidak melihat kekurangan segera, kerajaan itu nampaknya bertindak kerana kesetiaan kepada Moscow, yang dengannya ia bersama-sama mengetuai kartel OPEC+.

Sumber: Bloomberg

Share Me