banner
Negara Berkembang 70% Makanan Dunia Menghadapi Risiko Haba ‘Melampau’ Menjelang 2045

Negara Berkembang 70% Makanan Dunia Menghadapi Risiko Haba ‘Melampau’ Menjelang 2045

Suhu layu tanaman yang melepuh yang juga membahayakan kesihatan pekerja pertanian boleh mengancam sebahagian besar pengeluaran makanan global menjelang 2045 ketika dunia semakin panas, analisis industri memberi amaran pada hari Khamis.

Perubahan iklim telah mencetuskan gelombang haba dan peristiwa cuaca ekstrem lain di seluruh dunia, dengan musim panas dari India ke Eropah tahun ini dijangka mencecah hasil tanaman.

Peningkatan suhu menyebabkan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kesihatan, terutamanya bagi mereka yang bekerja di luar dalam keadaan terik, yang amat berbahaya apabila tahap kelembapan tinggi.

Penilaian terbaharu oleh syarikat risiko Verisk Maplecroft menyatukan kedua-dua ancaman itu untuk mengira bahawa tekanan haba sudah menimbulkan “risiko melampau” kepada pertanian di 20 negara, termasuk gergasi pertanian India.

Tetapi dekad akan datang dijangka meluaskan ancaman kepada 64 negara menjelang 2045 – mewakili 71 peratus pengeluaran makanan global semasa – termasuk ekonomi utama China, India, Brazil dan Amerika Syarikat.

“Dengan peningkatan suhu global dan peningkatan tekanan haba global, kita akan melihat tanaman di negara yang lebih sederhana juga mula terjejas oleh ini,” kata Will Nichols, ketua iklim dan daya tahan di Verisk Maplecroft.

Beras amat berisiko, kata penilaian itu, dengan tanaman lain seperti koko dan juga tomato turut diutamakan sebagai kebimbangan.

Risiko Berkembang

Dataset tekanan haba baharu Maplecroft, menggunakan data suhu global daripada Pejabat Met UK, memberi suapan kepada penilaian risikonya yang lebih luas di negara-negara di seluruh dunia.

Ia berdasarkan senario pelepasan terburuk yang membawa kepada pemanasan sekitar 2 darjah Celsius di atas paras pra-industri sejurus 2045.
Walau bagaimanapun, penulis menekankan bahawa dalam unjuran ke pertengahan abad, walaupun senario yang menganggap tahap tindakan pemotongan karbon yang lebih tinggi masih boleh mengakibatkan suhu menghampiri 2 darjah Celsius.

India – bertanggungjawab untuk 12 peratus pengeluaran makanan global pada 2020 dan sangat bergantung pada produktiviti buruh luar – sudah dinilai sebagai berisiko melampau, satu-satunya negara pertanian utama dalam kategori itu pada suhu semasa.

“Terdapat kebimbangan yang sangat nyata bahawa orang di kawasan luar bandar, yang jelas sangat bergantung kepada pertanian, akan menjadi lebih terdedah kepada kejadian panas seperti ini pada masa hadapan,” kata Nichols kepada AFP.

Itu boleh memberi kesan kepada produktiviti dan seterusnya eksport, dan berpotensi “melampaui” kesan ke atas isu seperti penarafan kredit negara dan juga kestabilan politik, katanya.

Menjelang 2045, senarai itu berkembang lebih lama.

Sembilan daripada sepuluh negara teratas yang terjejas pada 2045 adalah di Afrika, dengan pengeluar koko kedua terbesar di dunia, Ghana, serta Togo dan Republik Afrika Tengah menerima skor risiko yang paling teruk.

20 negara berisiko teratas dalam dekad akan datang termasuk pengeksport utama beras Asia Tenggara Kemboja, Thailand dan Vietnam, kata penulis, sambil menyatakan bahawa petani padi di tengah Vietnam telah pun bekerja pada waktu malam untuk mengelakkan suhu tinggi.

Penilaian itu menyerlahkan bahawa ekonomi utama seperti AS dan China juga boleh melihat risiko yang melampau terhadap pertanian pada tahun 2045, walaupun di negara besar ini kesannya berbeza mengikut rantau.

Sementara itu, Eropah menyumbang tujuh daripada 10 negara yang dijangka menyaksikan peningkatan risiko terbesar menjelang 2045.

“Saya fikir apa yang diperkukuhkan ialah, walaupun ramai daripada kita duduk di negara Barat, di mana kita mungkin fikir kita agak terlindung daripada beberapa ancaman ini, sebenarnya kita tidak semestinya,” Nichols berkata.

“Kedua-duanya dari segi jenis risiko fizikal yang kami hadapi, tetapi juga dari segi jenis kesan ke atas rantaian bekalan.”

Sumber: AFP

Share Me