banner
Naratif 100bp dihidupkan

Naratif 100bp dihidupkan

USD: Penetapan semula harga hawkish yang berterusan

Hanya pagi semalam, pasaran baru sahaja akhirnya menetapkan harga dalam kenaikan kadar penuh 75bp pada bulan Julai untuk kali pertama. Dalam beberapa jam, bacaan IHP AS konsensus di atas (inflasi utama melonjak kepada 9.1%) dan kenaikan kadar 100bp yang mengejut oleh Bank of Canada mengubah keseluruhan gambaran semula. Selepas dua peristiwa ini, pasaran telah bertindak serius untuk mempertimbangkan kenaikan kadar 1.0% oleh Fed dalam masa dua minggu. Pada masa penulisan, pasaran OIS menetapkan harga dalam 90bp untuk bulan Julai.

Mengenai kenaikan BoC, kami membincangkan implikasi untuk dolar Kanada dalam bahagian CAD di bawah. Apabila ia datang kepada limpahannya ke dalam harga Fed, kami fikir ia mungkin keterlaluan. Kanada mempunyai kedua-dua pasaran buruh yang lebih ketat daripada AS dan pendedahan komoditi yang lebih menggalakkan – tanpa mengira masalah baru-baru ini dalam pasaran minyak – yang akhirnya berpendapat bahawa daya tahan ekonomi sepatutnya terbukti lebih kukuh berbanding di AS. Dalam erti kata itu, kami meragui bahawa langkah semalam oleh BoC secara realistik mencadangkan sesuatu yang serupa di AS.
Apabila bercakap mengenai kesan IHP, pecutan sudah tentu melebihi konsensus, tetapi pasaran sudah bersedia untuk pecutan kadar tajuk dan tekanan harga dijangka berkurangan pada bulan Julai disebabkan penguncupan harga petrol. Panggilan kami masih untuk kenaikan 75bp bulan ini. Walau bagaimanapun, risikonya ialah pasaran itu sendiri mendorong Fed untuk menaikkan sebanyak 100bp, kerana sesetengah ahli FOMC mungkin menentang idea kejutan dovish.
Dalam semua ini, dolar berada pada tahap roller coaster semalam dan turun naik di sekitar pariti EUR/USD (yang dilanda semalam) harus terus dinaikkan dan memberi kesan kepada lintasan USD yang lain. Kami berpendapat bahawa penetapan harga semula semasa yang lebih tinggi dalam jangkaan kadar Fed boleh – bersama-sama dengan faktor lain – mengekalkan dolar disokong pada peringkat ini, dan risiko penembusan yang lebih tegas di bawah 1.000 dalam EUR/USD boleh mengukuhkan dolar AS secara menyeluruh.

Hari ini, data PPI akan ditonton di AS, manakala ulasan berjadual oleh Chris Waller menanggung risiko untuk meningkatkan lagi spekulasi di sekitar pergerakan 100bp.

EUR: Bersedia untuk menguji semula pariti

Semalam, nombor CPI AS menolak EUR/USD 2 pip di bawah pariti. Itu diikuti oleh lantunan segera yang menghantar pasangan itu kembali di atas 1.0100. Beberapa aktiviti berkaitan pilihan di sekitar sokongan teknikal utama nampaknya berada di belakang pergerakan, dan kami mungkin terus melihat turun naik yang tinggi di sekitar pariti. EUR/USD didagangkan pada 1.0017 pada masa penulisan.

Seperti yang dibincangkan dalam bahagian dolar di atas, potensi penetapan semula harga yang lebih tinggi dalam jangkaan kadar Fed adalah satu lagi elemen risiko penurunan untuk EUR/USD, bersama-sama dengan gambaran makro yang sudah negatif dan premium risiko yang semakin meningkat berkaitan dengan pergaduhan gas Rusia-EU. bekalan. Pada pandangan kami, percubaan lain untuk menembusi di bawah 1.0000 mungkin muncul pada sesi yang akan datang, dan kali ini kami dapat melihat pergerakan yang lebih tegas lebih rendah. Kami terus melihat 0.9800-0.9900 sebagai potensi bawah jangka pendek untuk EUR/USD.

Hari ini, pasaran akan memerhatikan Ramalan Ekonomi Musim Panas Suruhanjaya EU – draf menunjukkan pertumbuhan 2023 telah dipotong daripada 2.3% kepada 1.4% – dan pada ucapan oleh Mario Centeno di Portugal. Tiada keluaran data lain untuk diketengahkan di zon euro hari ini tetapi perhatikan perkembangan politik Itali, kerana Pergerakan 5-bintang berkata ia tidak akan menyokong kerajaan dalam undi percaya hari ini, yang mungkin mencetuskan peletakan jawatan daripada Perdana Menteri Mario Draghi dan meningkatkan risiko pilihan raya awal. Sudah tentu, satu lagi peristiwa yang berpotensi negatif untuk EUR/USD.

Di tempat lain di Eropah, pusingan pertama undian dalam pertandingan kepimpinan parti Konservatif UK menyaksikan Rishi Sunak memperoleh 88 undi, mendahului Menteri Perdagangan Penny Mordaunt (67) dan Setiausaha Luar Liz Truss (50). Konsensus yang kukuh ini berpandangan bahawa Sunak sememangnya merupakan pelari terdepan dalam perlumbaan untuk menjadi perdana menteri baharu, walaupun tinjauan baru-baru ini nampaknya menunjukkan beliau akan tewas dalam perlawanan kedua menentang Mordaunt atau Truss.

Satu lagi undian hari ini akan mengurangkan lagi senarai calon. Buat masa ini, impak ke atas GBP ditetapkan untuk kekal agak terhad, dan EUR/GBP sepatutnya kekal sebagai fungsi dinamik EUR.

CAD: Bank of Canada menjadi besar

Bank of Canada mengejutkan pasaran dan konsensus ahli ekonomi dengan menyampaikan kenaikan kadar 100bp semalam. Dalam kenyataannya, Bank menekankan keluasan tekanan harga – “Lebih separuh daripada komponen yang membentuk CPI kini meningkat lebih daripada 5%” – dan lonjakan jangkaan inflasi – “lebih ramai pengguna dan perniagaan menjangkakan inflasi menjadi lebih tinggi lebih lama”.

Langkah itu meningkatkan risiko menaik kepada ramalan semasa kami untuk dua kenaikan kadar 50bp pada bulan September dan Oktober dan 25bp pada bulan Disember. Harga pasaran nampaknya mencadangkan pelabur menjangkakan lebih banyak muatan hadapan, dengan pergerakan 75bp pada bulan September (hampir sepenuhnya dalam harga), diikuti dengan pergerakan 50bp pada bulan Oktober. Menariknya, pasaran masih menjangkakan “hanya” pengetatan 125bp menjelang akhir tahun, yang mencadangkan ruang lagi untuk penentuan harga semula hawkish.

Melihat kepada implikasi FX, kami berpendapat bahawa langkah BoC yang lebih pantas boleh membantu mata wang dalam jangka panjang tetapi buat masa ini, faktor luaran (cth, sentimen risiko global, harga minyak) terus memainkan peranan yang lebih besar dan mungkin mengekalkan keuntungan CAD dihadkan. dalam jangka masa terdekat. Walau bagaimanapun, dengan CAD kini berkongsi kadar dasar tertinggi dalam G10 (2.50%) dengan dolar New Zealand, dan masih mengharapkan prospek ekonomi yang baik berkat pendedahan komoditi yang positif, peluang USD/CAD bergerak kembali di bawah 1.25 mengikut tahun- akhir (kecuali kekuatan USD yang berpanjangan) telah meningkat – pada pandangan kami.

CEE: Pasaran kekal dalam bayang-bayang dolar yang kukuh

Di Poland, Presiden Duda akan menandatangani undang-undang moratorium gadai janji hari ini yang termasuk cuti kredit untuk peminjam gadai janji PLN selama lapan bulan pada 2022 dan 2023. Undang-undang menguatkuasakan penggantian kadar WIBOR dalam tawaran bank, dan menganggap bank akan meletakkan tambahan bermakna ke dalam dana sokongan peminjam FWK.

Di Republik Czech, Naib Gabenor CNB yang baharu Eva Zamrazilova berkata dalam wawancara TV pertamanya bahawa dia menjangkakan inflasi akan terus meningkat tetapi kemuncaknya sudah hampir. Beliau berkata kesan dasar monetari yang ketat dapat dilihat ke atas ekonomi dan beliau melihat inflasi semakin lemah. Beliau tidak mahu menjawab persoalan menaikkan kadar faedah kerana tempoh yang panjang sehingga mesyuarat CNB akan datang (4 Ogos). Walau bagaimanapun, beliau menyatakan penurunan inflasi pada rundingan kesatuan pekerja yang sederhana. Jika pertumbuhan gaji tinggi, katanya, ini memerlukan pengetatan monetari selanjutnya, manakala tempoh inflasi yang tinggi akan lebih lama.

Hungary telah mengisytiharkan darurat tenaga, termasuk larangan eksport tenaga. Ia juga telah memansuhkan had harga tenaga untuk isi rumah dengan penggunaan melebihi purata dan merancang untuk meningkatkan pengeluaran gas asli domestik. Set langkah, yang akan berkuat kuasa pada bulan Ogos, bertujuan untuk menyediakan negara untuk musim sejuk yang akan datang. Sementara itu, hari ini Bank Negara Hungary memutuskan, seperti setiap minggu, pada kadar deposit 1 minggu, tetapi kami tidak menjangkakan peningkatan selanjutnya selepas kenaikan besar-besaran terakhir.

Di hadapan FX, pasaran CEE masih dibayangi oleh dolar yang kukuh. Forint telah melemah kembali kepada 410 dan kami melihat ruang untuk separuh kedua minggu ini untuk terus melemah kepada 412 EUR/HUF. Zloty juga kehilangan tempat dan bergerak semula di atas 4.80, tetapi kami masih percaya bahawa perbezaan kadar faedah yang meningkat tidak akan diabaikan selama-lamanya dan berpotensi untuk bergerak semula di bawah tahap ini. Selain itu, ia boleh mendapat sokongan tambahan daripada kadar, yang masih belum pulih sepenuhnya daripada mesyuarat Bank Negara Poland yang dovish minggu lepas. Koruna kekal sedikit di bawah 24.40, paras kami dari hari-hari sebelumnya dan pada pandangan kami potensi kenaikan selanjutnya kebanyakannya telah habis, yang mungkin menyokong penyambungan semula kedudukan jual dalam pasaran.

Sumber: ING

Share Me