banner
Moody’s merendahkan Ramalan Pertumbuhan Ekonomi G20 Di Tengah Inflasi yang Meningkat dan Harga Tenaga yang Lebih Tinggi

Moody’s merendahkan Ramalan Pertumbuhan Ekonomi G20 Di Tengah Inflasi yang Meningkat dan Harga Tenaga yang Lebih Tinggi

Moody’s Investors Service menurunkan unjuran pertumbuhan ekonominya untuk 20 ekonomi terbesar dunia apabila konflik Rusia-Ukraine terus mempengaruhi gambaran makroekonomi global yang lebih besar di tengah-tengah tekanan inflasi dan kos tenaga yang semakin meningkat.

Moody’s menjangkakan keluaran dalam negara kasar sebenar Kumpulan 20 ekonomi (G20) berkembang 2.5 peratus pada 2022, turun 6 mata peratusan daripada anggaran pertumbuhan 3.1 peratus pada Mei.

Ia menganggarkan pertumbuhan 2.1 peratus tahun depan, turun daripada unjuran awal 2.9 peratus.

Sementara itu, bagi ekonomi maju G20, Moody’s meramalkan pertumbuhan 2.1 peratus pada 2022 dan 1.1 peratus pada 2023, manakala unjuran bagi negara pasaran pesat membangun G20 masing-masing pada 3.3 peratus dan 3.8 peratus.

“Keadaan monetari dan kewangan global akan kekal agak terhad menjelang 2023,” kata Madhavi Bokil, naib presiden kanan di Moody’s, dalam satu laporan pada Khamis.

“Bank-bank pusat akan memerlukan bukti tegas bahawa inflasi yang tinggi tidak lagi menimbulkan ancaman kepada objektif dasar mereka sebelum melepaskan pendirian monetari mereka yang ketat. Persekitaran ekonomi global yang mencabar hari ini akan diselesaikan dengan kelembapan mendadak dan disinflasi dalam pertumbuhan ekonomi.”

Pada Julai, Tabung Kewangan Antarabangsa berkata ia menjangkakan ekonomi maju berkembang 2.5 peratus tahun ini, berbanding anggaran awal 3.3 peratus, selepas berkembang 5.2 peratus pada 2021.

Inflasi diunjurkan kepada purata 8.3 peratus secara global tahun ini, dengan agregat 6.6 peratus dalam ekonomi maju dan 9.5 peratus merentasi pasaran sedang pesat membangun dan ekonomi membangun, kata IMF dalam Tinjauan Ekonomi Dunia Julainya.

Semakan Moody sebahagian besarnya mencerminkan limpahan serangan tentera Rusia di Ukraine. Walaupun agensi itu tidak menjangkakan konflik merebak di luar sempadan Ukraine, “peristiwa sebegitu akan menandakan peningkatan yang ketara”.

Inflasi yang tinggi selama empat dekad di AS, ekonomi terbesar dunia, serta di UK dan trajektori yang sama dalam ekonomi utama Eropah yang lain telah menyebabkan bank pusat meningkatkan kadar faedah.

Bagaimanapun, ia akan “menyusahkan bagi bank pusat untuk menavigasi ke keseimbangan di mana inflasi jatuh tetapi aktiviti ekonomi tidak tergelincir ke dalam kemelesetan yang mendalam”, kata Moody’s.

Kenaikan mendadak harga tenaga dan kelembapan ekonomi China juga memberi kesan kepada prospek ekonomi.

Dasar sifar Covid China telah menambah kepada gangguan rantaian bekalan global dan pertumbuhan yang mengecut.

Pada suku kedua, ekonomi kedua terbesar dunia itu berkembang pada kadar paling perlahan sejak wabak koronavirus pada 2020 disebabkan oleh wabak Covid-19 yang diperbaharui dan penutupan yang kerap di kawasan kewangan dan pembuatan bandar utama di negara ini.

Keadaan monetari dan kewangan global akan kekal terhad sehingga tahun depan dan walaupun inflasi teras terus lemah, “kami percaya Rizab Persekutuan AS akan mengelak keadaan kewangan yang longgar sebelum waktunya”, kata Cik Bokil.

“Akibatnya, kadar dana fed, yang kini berada pada anggaran kadar neutral, berkemungkinan kekal terhad menjelang 2023.”

Bagi kebanyakan bank pusat utama lain, risiko kenaikan inflasi kekal dan “mengekalkan dasar monetari secara relatif ketat akan menjadi penting untuk kredibiliti objektif dasar mereka”, katanya.

Beberapa faktor penting akan menentukan kekuatan aktiviti ekonomi pada baki tahun ini dan pada 2023.

Itu termasuk tahap di mana kadar faedah perlu dinaikkan, terutamanya di AS, untuk mengurangkan tekanan inflasi.

Kesan kenaikan kadar, bukan sahaja ke atas aktiviti ekonomi sebenar di AS, tetapi juga ke atas negara pasaran maju dan sedang pesat membangun lain, serta kelajuan pemulihan ekonomi China, adalah antara faktor penentu, kata Moody’s.

Sumber: thenationalnews

Share Me