banner
Momentum Risiko Tidak Sangat Menyakinkan

Momentum Risiko Tidak Sangat Menyakinkan

Di Eropah hanya data peringkat kedua dijadualkan untuk dikeluarkan. Kepanikan minggu lalu mengenai pertumbuhan berkurangan, sekurang-kurangnya buat sementara waktu. Walau bagaimanapun, dalam era pasaran baharu, hari yang agak tenang masih membenarkan pergerakan pada pasaran kadar faedah (Eropah) sebanyak 10+ mata asas. Selepas penurunan mendadak dalam hasil minggu lepas, pasaran nampaknya mencapai kedudukan yang lebih neutral.

Hasil bund meningkat 10/11 mata asas merentasi lengkung dengan hujung yang sangat panjang sedikit mengatasi prestasi (30-y +7.2 mata asas). Hasil 10 tahun Jerman (menutup 1.33%) melantun semula daripada kawasan sokongan utama 1.15%/1.18 (anjakan 38% Mac/atas sebelumnya). Spread Intra –EMU berbanding Jerman akhirnya menamatkan trend penyempitan baru-baru ini (Greece menjadi pengecualian). Spread Itali 10 tahun melebar 5 mata asas.

Ketua Buba Nagel berkata bahawa alat krisis ECB baharu untuk menyokong pasaran bon negara yang lebih lemah hanya boleh digunakan dalam ‘keadaan luar biasa dan dalam keadaan yang ditakrifkan secara sempit’ Ini kedengaran agak berbeza daripada naratif ‘apa sahaja yang diperlukan’ untuk mengelakkan pemecahan dasar kerana disiarkan oleh ahli ECB lain sejak kebelakangan ini.

Ekuiti Eropah pada mulanya mendapat sedikit asas, tetapi akhirnya keuntungan, jika ada, diabaikan (EuroStoxx50 + 0.12%). Potensi halangan akibat inflasi dan pertumbuhan kekal sebagai faktor ketidaktentuan besar menjelang musim pendapatan.

Di pasaran FX, dolar stabil sedikit di bawah paras puncak baru-baru ini (DXY ditutup pada 105.14). EUR/USD ditutup lebih tinggi sederhana pada 1.0422, tetapi gambaran teknikal kekal rapuh. Sterling memegang julat sisi yang ketat berhampiran pangsi 0.8620.

Pagi ini, ekuiti Asia dan niaga hadapan AS cuba melihat beberapa perkara positif daripada panggilan video antara Setiausaha Perbendaharaan AS Yellen dan Naib Perdana Menteri China Liu He. AS sedang mempertimbangkan untuk mengurangkan beberapa tarif import era Trump untuk meredakan inflasi. Walau bagaimanapun, momentum risiko tidak begitu meyakinkan.

PMI Caixin China (komposit 55.3 daripada 42.2) juga mencadangkan pemulihan ekonomi kerana sekatan korona dikurangkan. Pada masa yang sama, hasil yang lebih tinggi dan kenaikan harga tenaga (minyak dan gas asli Eropah) kekal sebagai cabaran berterusan untuk pertumbuhan global/serantau.

Dolar berdagang bercampur-campur (DXY 105.10). Yen berprestasi rendah pada hasil teras yang lebih tinggi & harga tenaga. USD/JPY memperoleh semula pemegang 136 (136.25). EUR/USD mendapat beberapa detik (1.044). Kenaikan kadar RBA 50 mata asas nampaknya telah didiskaun sepenuhnya oleh dolar Aussie (cf infra).

Lewat hari ini, kalendar nipis. Pesanan kilang AS dan PMI EMU akhir mungkin bukan penggerak pasaran. Mengenai pasaran kadar faedah, kami melihat sama ada lantunan semula semalam mungkin merupakan permulaan kepada proses bottoming out (dalam hasil).

EUR/USD minggu lepas mengelak ujian sebenar bagi kawasan sokongan utama 1.0350/41. Masih gambar itu kekal rapuh selagi pasangan itu gagal untuk mendapatkan semula tahap 1.0615. Ini masih kelihatan agak jauh. BoE hari ini akan menerbitkan laporan kestabilan kewangannya. Ia mungkin tidak akan mengandungi banyak berita positif untuk sterling. Buat masa ini, dagangan EUR/GBP masih dipandu oleh corak beli-on-dips secara beransur-ansur tetapi berlarutan.

Tajuk Berita

Reserve Bank of Australia melakukan kenaikan kadar 50 mata asas berturut-turut pagi ini, menaikkan kadar dasar daripada 0.85% kepada 1.35%. Inflasi dijangka memuncak pada akhir tahun ini dan kembali ke julat sasaran 2%-3% tahun depan. Jangkaan inflasi jangka sederhana kekal berlabuh dengan baik dan RBA menekankan kepentingan bahawa ini kekal.

Pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan dan pasaran buruh yang ketat (termasuk pertumbuhan gaji) menambahkan lagi keadaan bahawa sokongan monetari semasa yang masih luar biasa tidak lagi diperlukan. RBA tetap dengan panduan ke hadapannya bahawa kenaikan kadar selanjutnya akan datang dengan bergantung kepada data saiz dan masa.

RBA secara khusus menyebut cetakan CPI Q2 (27 Julai) sebagai input utama untuk tinjauan inflasi. Perbelanjaan isi rumah berfungsi sebagai risiko ekonomi. Dolar Aussie hampir tidak berubah (AUD/USD 0.6875) berikutan prestasi rendah Jun (komoditi pembetulan & dolar yang lebih kukuh). Kadar swap Australia juga stabil. Pasaran wang mendiskaun kadar polisi 3%+ menjelang akhir tahun.

Harga gas Eropah semalam meningkat sebanyak 10% apabila mogok di ladang gas Norway berhubung pertikaian gaji bermula semalaman. Tambahan 191 ahli akan menyertai mogok mulai 9 Julai jika tiada penyelesaian ditemui. Pengeluaran gas dijangka menurun sebanyak 292k tong bersamaan minyak/hari dengan kira-kira 13% daripada eksport gas harian Norway merosot.

Sumber: Bank KBC

Share Me