banner
Minyak Merosot pada Pemotongan Output OPEC+ Simbolik

Minyak Merosot pada Pemotongan Output OPEC+ Simbolik

Harga minyak susut awal pada hari Selasa, mengurangkan kenaikan 3% sesi sebelumnya, kerana perjanjian OPEC+ untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 100,000 tong sehari pada bulan Oktober dilihat sebagai langkah simbolik untuk membendung kejatuhan pasaran baru-baru ini.

Niaga hadapan minyak mentah Brent turun 33 sen, atau 0.3%, kepada $95.44 setong pada 0054 GMT.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS meningkat dari Isnin kepada $89.13 setong, dan naik $2.26, atau 2.6%, daripada penutupan Jumaat. Tiada penyelesaian pada hari Isnin, cuti Hari Buruh AS.

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutu yang diketuai oleh Rusia, bersama-sama dipanggil OPEC+, memutuskan untuk membalikkan kenaikan 100,000 bpd bagi September selepas pengeluar utama Arab Saudi dan ahli lain menyuarakan kebimbangan mengenai kemerosotan harga sejak Jun walaupun bekalan terhad.

Penganalisis, yang tidak menjangkakan perjanjian itu walaupun selepas Arab Saudi berkata ia mahu menaikkan harga, berkata pemotongan itu kebanyakannya simbolik memandangkan OPEC+ tidak dapat memenuhi sasaran pengeluarannya.

“Langkah ini menunjukkan mereka kekal serius untuk menyokong harga, walaupun pada hakikatnya pemotongan itu akan memberi sedikit kesan ke atas dinamik bekalan/permintaan dalam jangka pendek,” kata penganalisis ANZ Research dalam satu nota.

Menyokong harga selanjutnya, ketua dasar luar Kesatuan Eropah berkata beliau kurang berharap untuk mencapai persetujuan tidak lama lagi untuk memulihkan perjanjian nuklear dengan Iran, yang akan menangguhkan sebarang pulangan sekitar 1 juta tong minyak mentah Iran ke pasaran.

Pakar ekonomi kanan Westpac Justin Smirk berkata pengembalian minyak Iran mungkin hanya akan mengimbangi kehilangan pengeluaran dari Rusia, jadi bekalan yang lebih luas mungkin tidak banyak berubah.

Beliau berkata OPEC+ sepatutnya berpuas hati bahawa minyak memegang sekitar $90 setong.

“Anda mengalami kejutan pertumbuhan, kenaikan kadar dan dolar AS yang kukuh dan harga tidak jatuh dalam erti kata yang bermakna – mencerminkan pasaran yang ketat. Saya tidak dapat melihat mengapa OPEC mahu mengubahnya,” kata Smirk.

Sumber: Reuters

Share Me