banner
Minyak Mentah Mungkin Memasuki Pasaran Tidak Menentu Tinggi pada 2022

Minyak Mentah Mungkin Memasuki Pasaran Tidak Menentu Tinggi pada 2022

Baru-baru ini, pasaran tenaga global telah banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti konflik geopolitik yang semakin sengit dan peralihan dasar monetari dalam ekonomi utama, dan harga minyak mentah antarabangsa telah meningkat dengan mendadak.

Pada 1 Mac, harga niaga hadapan minyak mentah Brent melebihi paras $100/tong untuk kali ketiga sejak pelancaran dagangan.

Pada 7 Mac, niaga hadapan minyak mentah Brent melonjak kepada $139.1/tong.

Pada 8 Mac, harga niaga hadapan minyak mentah WTI juga berada pada $100/tong untuk seketika

Pada 9 Mac, harga niaga hadapan minyak mentah Brent dan harga niaga hadapan minyak mentah WTI masing-masing turun 12.1% dan 8.9% kerana Menteri

Luar Rusia Sergei Lavrov berkata beliau akan pergi ke Turki untuk melibatkan diri dengan Menteri Luar Ukraine Kuleba dan terdapat tanda-tanda pengurangan eskalasi dalam konflik Rusia-Ukraine.

I. Konflik Geopolitik Mengganggu Harga Minyak Global

Dari segi sejarah, harga minyak mentah telah terdedah kepada pengaruh geopolitik dan telah menyaksikan beberapa turun naik harga yang besar.
Pada tahun 1990, Iraq menduduki Kuwait dan tertakluk kepada sekatan ekonomi antarabangsa, yang mengganggu bekalan minyak mentah dan menyebabkan harga melambung tinggi.

Pada tahun 2003, apabila AS melancarkan perang terhadap Iraq, eksport minyak mentah Iraq pada dasarnya terhenti, dan harga minyak bergerak lebih tinggi.

Pada 2011, keadaan Timur Tengah tegang dan perang saudara meletus di Syria. Bukan sahaja pengeluaran minyak mengalami kerugian besar, malah eksport juga dihadkan dengan teruk oleh AS, Kesatuan Eropah, dan negara-negara lain, menyebabkan kenaikan mendadak harga minyak mentah.

Sejak Februari 2022, konflik antara Rusia dan Ukraine telah meningkat. Konflik ini sukar untuk diredakan dalam jangka pendek, dan mungkin terdapat gangguan dalam bekalan minyak mentah Rusia.

Rusia adalah pengeluar dan pengeksport minyak mentah terkemuka di dunia. Pada tahun 2020, pengeluaran minyak mentah Rusia ialah 524.4 juta tan, menyumbang 12.6% daripada pengeluaran global dan menduduki tempat kedua di dunia, dan eksport minyak mentah ialah 5.207 juta tong sehari, menyumbang 25% daripada jumlah perdagangan eksport minyak mentah global.

Jika konflik ketenteraan Rusia-Ukraine berterusan dan sekatan Barat meningkat, bekalan minyak mentah Rusia mungkin berkurangan dengan ketara, menjadikan perdagangan dan penyelesaian antarabangsa lebih sukar dan mendorong harga minyak mentah terus meningkat.

II. Bekalan Minyak Mentah Global Sempit pada 2022

Pada masa yang sama, peningkatan pengeluaran sebenar OPEC adalah kurang daripada jangkaan. Pada Januari 2022, jumlah pengeluaran OPEC ialah 28.14 juta tong sehari, dan kecuali bagi tiga negara yang dikecualikan daripada pemotongan pengeluaran, OPEC 10 negara mengeluarkan 24.03 juta tong sehari, 530,000 tong sehari lebih rendah daripada kuota sasaran, gagal mencapai pengeluaran. meningkatkan sasaran selama beberapa bulan. Bekalan minyak mentah global lebih ketat.

Dengan kelonggaran sekatan pencegahan dan kawalan wabak di beberapa negara dan penyambungan semula perkhidmatan perjalanan dan udara secara beransur-ansur, permintaan minyak mentah telah meningkat. Menurut ramalan OPEC, pertumbuhan permintaan minyak mentah global dijangka sebanyak 4.2 juta tong sehari pada 2022 dan permintaan minyak mentah global 100.8 juta tong sehari pada 2022. Sementara itu, menurut ramalan Pentadbiran Maklumat Tenaga AS, permintaan minyak mentah global akan mencapai 100.5 juta tong sehari pada 2022. Permintaan minyak mentah global sebahagian besarnya telah kembali ke paras sebelum wabak.

Secara keseluruhan, pasaran minyak mentah menunjukkan corak bekalan pendek. Data daripada Agensi Tenaga AS menunjukkan bahawa jumlah bekalan minyak mentah global adalah lebih rendah daripada jumlah permintaan selama 12 bulan berturut-turut. Pada Februari 2022, jumlah bekalan dalam pasaran minyak mentah global ialah 99.76 juta tong sehari dan jumlah permintaan ialah 101.38 juta tong sehari, dengan jurang bekalan-permintaan sebanyak 1.62 juta tong sehari.

III. Kenaikan Kadar Faedah Adalah Menguntungkan

Di bawah sistem perakaunan minyak dalam denominasi dolar, pengaruh dasar monetari AS terhadap harga minyak tidak boleh diabaikan. Dalam enam kitaran kenaikan kadar faedah yang lalu, indeks dolar telah jatuh dan harga minyak mentah telah meningkat. Dijejaskan oleh konflik Rusia-Ukraine, Fed bertekad untuk menaikkan kadar faedah bagi mengekang inflasi dan dijangka melancarkan kenaikan kadar faedah pertamanya pada Mac 2022, yang memihak kepada harga minyak mentah.

Share Me