banner
Minggu Yang Tidak Menentu untuk Pasaran Kewangan?

Minggu Yang Tidak Menentu untuk Pasaran Kewangan?

Saham di Asia didagangkan secara berhati-hati pada hari Selasa, berikutan penutupan negatif di Wall Street semalaman kerana kebimbangan pertumbuhan, kebimbangan inflasi dan ketegangan geopolitik mencecah sentimen risiko. Pasaran Eropah dibuka lebih rendah pagi ini berikutan krisis yang semakin meruncing di Ukraine, dengan sikap berhati-hati mungkin akan kembali ke pasaran AS petang ini. Dalam ruang mata wang, dolar yang tinggi meningkat kepada paras tertinggi baru dua tahun semasa dagangan awal, disokong oleh hasil perbendaharaan yang meningkat dan pertaruhan kenaikan Fed. Emas jatuh selepas hampir mencium $2000 pada sesi sebelumnya, manakala penanda aras minyak stabil selepas melonjak pada hari Isnin.

Walaupun cuti umum di kebanyakan Eropah semalam, ini akan menjadi satu lagi minggu yang tidak menentu dan penuh peristiwa untuk pasaran global. Komen terbaharu daripada Bank Dunia telah menambah kewaspadaan yang berkemungkinan besar akan mempengaruhi sentimen dalam beberapa sesi akan datang. Bank itu mengurangkan unjuran pertumbuhan globalnya untuk 2022 sebanyak hampir mata peratusan penuh kepada 3.2% daripada anggaran sebelumnya sebanyak 4.1%, hasil daripada perang di Ukraine, inflasi yang melambung tinggi, dan kesan berlarutan daripada Covid-19. Lewat hari ini, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) akan mengeluarkan tinjauan ekonomi global yang dikemas kini dengan pasaran menjangkakan penurunan taraf untuk pertumbuhan tahun ini. Perkembangan sedemikian mungkin menjejaskan keyakinan pelabur, menambah selera untuk aset selamat.

Dari segi pendapatan, Johnson & Johnson dan syarikat insurans, Travelers akan melaporkan keputusan terkini mereka sebelum loceng pembukaan. Netflix gergasi penstriman akan mengeluarkan pendapatannya selepas pasaran ditutup. Peniaga juga akan memberi tumpuan kepada ucapan daripada Pengerusi Fed berwajaran tinggi kewangan Jerome Powell dan Presiden ECB Christine Lagarde akhir minggu ini.

Dollar melenturkan otot merentasi ruang FX

Dolar mengetatkan cengkamannya di atas takhtanya pagi ini dengan meningkat kepada paras tertinggi baru dua tahun apabila pelabur bersiap sedia untuk kenaikan kadar AS yang lebih agresif. Pasaran telah menetapkan harga penuh dalam kenaikan kadar 50bp pada mesyuarat Fed Mei, dengan kemungkinan kenaikan kadar setengah mata lagi pada bulan Jun sangat tinggi. Memandangkan bagaimana dolar telah meningkat berbanding setiap mata wang G10 bulan ini, kenaikan harga pastinya berada dalam kedudukan yang berkuasa untuk memacu harga lebih tinggi.

Apabila mempertimbangkan bagaimana minggu hadapan akan diisi dengan lebih banyak ucapan daripada pegawai Fed, ini boleh mencetuskan kenaikan harga jika mereka semua menyanyikan lagu hawkish. Sememangnya, kami mendengar daripada Arch-hawk Bullard semalaman yang menandakan keterbukaan kepada kenaikan 75bp. Indeks dolar (DXY) berpotensi untuk mencabar 103.00 jika penutupan harian yang kukuh di atas 101.00 dijamin.

Sorotan komoditi: Emas

Selepas rali dalam panjang rambut $2000 pada sesi sebelumnya, emas didagangkan semula sekitar $1974 setakat penulisan. Dengan pelbagai tema bersaing yang mungkin mempengaruhi sentimen pasaran minggu ini, emas mungkin mendapati dirinya ditarik dan ditarik oleh kuasa yang bercanggah. Risiko geopolitik yang meningkat dan kebimbangan pertumbuhan global boleh mencetuskan penghindaran risiko, menyebabkan pelabur bergegas ke arah pelukan selamat emas. Walau bagaimanapun, nilai dolar yang meningkat, hasil Perbendaharaan yang meningkat dan jangkaan kenaikan Fed mungkin mewujudkan pelbagai halangan di hadapan.

Melihat kepada gambaran teknikal, emas mempunyai potensi untuk menjadi trend lebih tinggi, tetapi harga nampaknya membentuk julat lain. Sokongan boleh didapati pada sekitar $1960 dan rintangan pada $2000. Pergerakan kembali di bawah $1960 boleh mencetuskan penjualan ke arah $1920. Sebagai alternatif, penembusan kukuh melebihi $2000 boleh membuka pintu masing-masing ke arah $2009, $2015 dan $2050.

Sumber: FXTM

Share Me