banner
Minggu Yang Mendatang Untuk FX (26 – 30 Julai): USD Menyokong FOMC, KDNK & Core PCE Index

Keadaan Ekomomi Utama:
CPI suku tahunan Australia (28 Julai, 1:30am GMT) – Kenaikkan tekanan harga yang sedikit lebih cepat diperhatikan, dengan CPI utama akan meningkat dari 0.5% menjadi 0.6% dan CPI rata-rata yang dipangkas naik dari 0.3% menjadi 0.5% pada Q2 2021.
Namun, ini mungkin tidak banyak menaikkan semangat Aussie, kerana prestasi ekonomi disekat oleh perintah ‘lockdown’ untuk mengekang penyebaran varian Delta.

CPI Kanada (28 Julai, 12:30pm GMT) – The Great White North juga akan mencetak angka inflasi pertengahan minggu, mungkin menunjukkan hasil yang bercampur-campur.
Pembacaan utama diunjurkan menurun dari 0.5% hingga 0.4% sementara CPI biasa cenderung meningkat lebih tinggi dari 1.8% hingga 1.9%.
CPI yang dikemaskini mungkin tidak berubah pada 2.7% sementara CPI median mungkin meningkat dari 2.4% menjadi 2.5%.

Penyataan FOMC (28 Julai, 6:00pm GMT) – Tidak dijangka perubahan kadar faedah sebenar dari bank pusat A.S., dengan ketua Fed Powell masih cenderung menurunkan kenaikan inflasi.
Namun, tekanan semakin meningkat bagi para penggubal dasar untuk mulai mengurangkan program pembelian aset mereka sejak ekonomi A.S. telah pulih. Sebarang petunjuk bahawa Fed lebih dekat untuk mengurangkan usaha rangsangan mereka boleh menaikkan dolar.

U.S. Advanced GDP (29 Julai, 12:30 pm GMT) – Angka pertumbuhan yang lebih kuat diperhatikan pada suku sebelumnya, dengan ekonomi A.S. mungkin tumbuh 8.5% pada Q2.
Perlu diingat bahawa lebih banyak perniagaan telah dibuka kembali dalam beberapa bulan terakhir, yang mungkin mendorong pelaburan dan aktiviti pengguna yang lebih kuat.
Pembacaan dan penilaian yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan dapat menguatkan harapan Fed yang semakin tegang sementara kejutan penurunan dapat menimbulkan keraguan melihat pergerakan meruncing dalam waktu dekat.

Indeks harga PCE teras A.S. (30 Julai, 12:30 pm GMT) – Peningkatan inflasi yang sedikit lebih rendah adalah perhatian, kerana pembacaan mungkin meningkat dari 0.5% menjadi 0.6% untuk bulan Jun.

Share Me