banner

Minggu Hadapan: Ini Semua Mengenai Data!

UK, dan seluruh dunia, akan meratapi pemergian Ratu Elizabeth minggu ini. Akibatnya, Bank of England menangguhkan mesyuarat keputusan kadar faedah yang akan datang dari Khamis hingga 22 September. Walau bagaimanapun, keluaran data masih akan diteruskan seperti yang dirancang. Ini akan memberi BOE satu minggu lagi untuk mencerna lebihan data UK minggu ini. Selepas RBA menaikkan kadar sebanyak 50bps, BOC menaikkan kadar sebanyak 75bps, dan ECB menaikkan kadar sebanyak 75bps, BOE dijangka meningkat 75bps. “75bps ialah 25bps baharu” telah ditulis dalam satira. Tetapi bukan sahaja UK dengan keluaran data minggu ini. Terdapat lebihan data ekonomi yang boleh mempengaruhi keputusan pada mesyuarat kadar faedah akan datang, termasuk CPI dan Jualan Runcit dari AS dan lambakan data dari China pada hari Jumaat!

Bank Pusat Minggu lepas, RBA, BOC dan ECB semua menaikkan kadar dan berkata lebih banyak kenaikan kadar sedang dalam perjalanan. RBA menaikkan kadar faedah sebanyak 50bps untuk membawa kadar kepada 2.35% dan berkata ia menjangkakan untuk meningkatkan kadar dalam beberapa bulan akan datang untuk menurunkan inflasi kepada sasaran 2% hingga 3%. Bagaimanapun, pada hari Khamis, Gabenor RBA Lowe berkata bahawa RBA boleh memperlahankan kadar pengetatan. Dengan itu, jangkaan RBA hanya akan meningkat 25bps pada mesyuarat seterusnya.

BOC menaikkan kadar 75bps untuk menjadikan kadar utamanya kepada 3.25%. Seperti RBA, BOC berkata bahawa ia perlu menaikkan kadar selanjutnya memandangkan prospek inflasi. Pada hari Khamis, Rogers BOC berkata bahawa mendapatkan inflasi kembali kepada 2% akan mengambil sedikit masa. Adakah BOC akan meningkat semula pada mesyuarat akan datang? Pada hari Jumaat Kanada mengeluarkannya Perubahan Pekerjaan untuk Ogos. Cetakan ialah -39,700, menjadikan jumlah 3 bulan kepada -113,500. Berapa banyak lagi pekerjaan akan hilang sebelum BOC berhenti menaikkan kadar?

ECB juga menaikkan kadar faedah sebanyak 75bps untuk membawa kadar utama daripada 0% kepada 0.75%. Di samping itu, kenyataan itu membaca bahawa kenaikan kadar selanjutnya akan diperlukan untuk mengawal jangkaan inflasi yang lebih tinggi. Bagaimanapun, Christine Lagarde menyatakan bahawa bank pusat tidak berada di landasan yang telah ditetapkan dan keputusan akan dibuat berdasarkan mesyuarat demi mesyuarat.

data UK

Data minggu ini mungkin mengubah keputusan BOE sama ada ia meningkat 50bps atau 75bps pada mesyuaratnya pada 22 September. UK mengeluarkan KDNK, Pengeluaran Pembuatan, Pengeluaran Perindustrian, Perubahan Kiraan Pihak Menuntut, CPI dan Jualan Runcit. Mata data yang paling penting minggu ini ialah keluaran CPI Ogos. Jangkaan adalah untuk peningkatan kepada 10.2% YoY selepas bacaan Julai 10.1% YoY. BOE menyatakan pada mesyuarat terakhirnya bahawa inflasi boleh meningkat pada Oktober kepada 13.3% dan kekal tinggi sepanjang tahun 2023. Bolehkah bacaan yang lebih rendah daripada jangkaan menghentikan BOE daripada mendaki 75bps? Ia tidak mungkin. Jika inflasi jatuh di bawah 10%, ia tidak mungkin akan banyak, dan inflasi masih sangat tinggi.

data AS

AS juga akan mengeluarkan banyak data yang boleh mengubah keputusan FOMC daripada 75bps kepada 50bps apabila ia bermesyuarat pada 21 September. Data ini termasuk CPI, Jualan Runcit, Indeks Pembuatan Fed Philly dan Indeks Sentimen Pengguna Michigan. Seperti di UK, keluaran data yang paling penting ialah CPI Ogos. Jangkaan adalah bahawa cetakan tajuk akan jatuh kepada 8.1% YoY daripada 8.5% YoY pada bulan Ogos (dan daripada 9.1% YoY pada bulan Julai). Walau bagaimanapun, Indeks Sentimen Pengguna Michigan boleh menaikkan beberapa kening kerana ia telah menghampiri rekod terendah sejak beberapa bulan lalu. Di samping itu, komponen inflasi boleh menjadi penting jika ia bergerak lebih tinggi. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ahli Rizab Persekutuan akan berada dalam tempoh pemadaman sebelum mesyuarat FOMC pada minggu berikutnya. Oleh itu, pasaran tidak akan dapat mendengar sebarang jenis tindak balas kepada data sebelum mesyuarat.

data China

China akan mempunyai pembuangan datanya sendiri pada hari Jumaat apabila ia mengeluarkan Pengeluaran Perindustrian, Jualan Runcit dan Kadar Pengangguran. Ingat bulan lepas bahawa data itu buruk dan PBOC mengurangkan kadar faedah sebelum dikeluarkan. Pada hari Rabu, PBOC akan mengumumkan sebarang perubahan pada MLF 1 Tahun. Jika PBOC sedar bahawa data pada hari Jumaat akan kembali lemah, adakah ia akan mengurangkan kadar sebelum tangan?

Pendapatan

Keluaran pendapatan akan menjadi sedikit dan jauh antara untuk bulan depan atau lebih. Keluaran pendapatan penting minggu ini adalah seperti berikut:
ORCL, MANU, ADBE

Data Ekonomi

Memandangkan semua keluaran data ekonomi yang dinyatakan di atas, seseorang mungkin menganggap ini sebagai minggu yang sibuk. Nah, ia adalah! Bukan sahaja terdapat data penting dari UK, AS dan China, tetapi Australia juga akan mengeluarkan Perubahan Pekerjaannya dan Jerman akan mengeluarkan Indeks Sentimen Ekonomi ZEWnya. Data ekonomi penting lain yang akan dikeluarkan minggu ini adalah seperti berikut:

Isnin
UK: KDNK (JUL)
UK: Pengeluaran Pembuatan (JUL)
UK: Imbangan Dagangan (JUL)
UK: Pengeluaran Perindustrian (JUL)
AS: Jangkaan Inflasi Pengguna (AUG)

Selasa
Jepun: BSI Large Manufacturing (S3)
Jepun: PPI (AUG)Australia: Westpac Consumer Confidence Index (SEP)Australia: NAB Business Confidence (AUG)Jerman: CPI Final (AUG)
UK: Perubahan Kiraan Pihak Menuntut (AUG)
Jerman: Sentimen Ekonomi ZEW (SEP)
AS: CPI (AUG)

Rabu
China: Pengumuman MLF 1 Tahun PBOC
Jepun: Indeks Tankan Reuters (SEP)Jepun: Pesanan Jentera (JUL)Jepun: Akhir Pengeluaran Perindustrian (JUL)
UK: Data inflasi (AUG)
EU: Pengeluaran Perindustrian (JUL)
AS: PPI (AUG)
Inventori Mentah

Khamis
New Zealand: KDNK (S2)
Jepun: Imbangan Perdagangan
Australia: Perubahan Pekerjaan (AUG)
Australia: Buletin RBAEU: Imbangan Perdagangan (JUL)EU: Indeks Kos Buruh (S2)EU: Pertumbuhan Upah (S2)
UK: Keputusan Kadar Faedah BOE **ditunda 1 minggu**
Kanada: Perumahan Mula (AUG)
AS: Jualan Runcit (AUG)
AS: Indeks Pengilangan Fed Philadelphia (SEP)
AS: NY Empire State Manufacturing Index (SEP)
AS: Pengeluaran Perindustrian (AUG)
AS: Pengeluaran Pembuatan (AUG)
China: Indeks Harga Rumah (AUG)
China: Pengeluaran Perindustrian (AUG)
China: Jualan Runcit (AUG)
China: Kadar Pengangguran (AUG)
UK: Jualan Runcit (AUG)
EU: CPI Akhir (AUG)
AS: Prel Sentimen Pengguna Michigan (SEP)

Hasil UK telah jatuh sejak 1982! Walau bagaimanapun, memfokuskan pada jangka masa mingguan sepanjang 15 tahun yang lalu, Hasil Gilt 10 Tahun telah didagangkan daripada paras tertinggi 5.576% pada Julai 2007 turun kepada 0.07% pada Julai 2020. Apabila kejatuhan hasil menjadi lebih kecil dan lebih kecil, baji menurun terbentuk dan hasil tercetus melebihi corak pada September 2017, hampir 1.4%. Walau bagaimanapun, hasil terus mendaki garis arah aliran teratas bagi baji lebih rendah, akhirnya mencapai paras terendah Julai 2020 pada 0.70%. Sejak itu, hasil 10 tahun UK telah bergerak lebih tinggi. Minggu ini, hasil mencapai paras tertinggi sejak Jun 2011 kerana jangkaan kenaikan kadar faedah BOE bergerak lebih tinggi. Hasil mencapai 3.187%. Rintangan pertama ialah pengisian jurang dari Jun 2011 pada 3.194%. Di atas sana, hasil boleh bergerak ke paras anjakan semula Fibonacci 61.8% daripada paras tertinggi Julai 2007 ke paras terendah Julai 2020, menghampiri 3.473%. Di atas sana, hasil boleh bergerak ke paras tertinggi 2011 pada 3.853%. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa RSI berada dalam wilayah terlebih beli, satu petunjuk bahawa hasil 10 tahun UK mungkin sedia untuk pembetulan. Tahap pertama sokongan ialah paras tertinggi dari Jun pada 2.744%, diikuti oleh paras rendah dari minggu pertama pada bulan Ogos pada 1.711%. Di bawah sana, sokongan berada pada paras terendah Februari 1.105%.

Orang ramai dari seluruh dunia akan mengucapkan takziah atas kematian Ratu Elizabeth minggu ini. Akibatnya, mesyuarat BOE telah ditunda seminggu kepada 22 September. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna ia akan menjadi minggu yang perlahan! Terdapat banyak laporan data ekonomi untuk ditapis semasa pedagang menunggu BOE dan FOMC pada minggu berikutnya! Bertahanlah untuk apa yang boleh menjadi minggu yang tidak menentu!

Sentimen perniagaan Jerman bertambah buruk pada bulan Julai di tengah peningkatan jangkitan coronavirus dan masalah bekalan, kehilangan ramalan untuk kenaikan.
Indeks iklim perniagaan IFO masuk pada 100.8 mata pada bulan Julai berbanding dengan 101.7 mata yang didaftarkan pada bulan Jun, menurut data dari Institut IFO yang dikeluarkan pada hari Isnin. Pembacaan tersebut meleset ramalan dari pakar ekonomi yang disurvei oleh The Wall Street Journal, yang menjangkakan indeks akan meningkat kepada 102.5.
“Kesulitan bekalan dan kebimbangan terhadap jumlah jangkitan yang baru meningkat membebani ekonomi Jerman,” kata Clemens Fuest, presiden institut IFO.
Syarikat menilai keadaan perniagaan mereka sekarang agak baik, tetapi jangkaan mereka untuk bulan-bulan mendatang kurang optimis, kata IFO.
Pengukuran, yang mengukur keadaan perniagaan semasa syarikat, naik ke 100.4 pada bulan Julai dari 99.7 pada bulan Jun. Walau bagaimanapun, indeks jangkaan perniagaan jatuh ke 101.2 pada bulan Julai dari 103.7 pada bulan Jun, ketika mencapai tahap tertinggi dalam hampir tiga tahun.
Indeks IFO berdasarkan tinjauan sekitar 9,000 syarikat dalam pembuatan, perkhidmatan, perdagangan dan pembinaan.

Share Me