banner
Minggu Depan Dalam FX (30 Ogos – 3 September): Semua Mata Tertumpu Pada NFP

Acara Ekonomi Utama:
GDP Q2 Australia (1 September, 1:30 pagi GMT) – The Land Down Under dapat membuat bola berguling ketika aksi harga yang menarik minggu ini, kerana GDP Q2 2021 akan dirilis.
Ekonomi diunjurkan meningkat hanya 0.6% pada suku tersebut, yang merupakan sepertiga dari pengembangan tempoh sebelumnya. Beberapa penganalisis menganggarkan sedikit penguncupan untuk Q2, kerana eksport bersih kemungkinan menurun pada masa itu.
Mesyuarat OPEC-JMMC (mulai 1 September) – Dengan kenaikan harga minyak mentah dalam beberapa bulan terakhir, jawatankuasa teknikal OPEC mungkin perlu melihat semula sasaran pengeluaran kartel sehingga akhir tahun.
Ingatlah bahawa OPEC bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran sebanyak 400K tong sehari bermula pada bulan Ogos hingga Disember, tetapi ini terjadi pada masa ketika varian Delta mendorong gelombang ‘lockdown’ di seluruh dunia.
Sebarang cadangan untuk menurunkan output mungkin akan menaik untuk komoditi dalam jangka pendek sementara permintaan cenderung untuk kekal lemah.
Laporan Non-farm Payrolls AS (3 September, 12:30 malam GMT) – Yang terakhir adalah pengeluaran NFP pada hari Jumaat, di mana mereka mungkin mencetak kelewatan pengambilan pekerja untuk bulan Ogos.
Setelah melihat kenaikan 943 ribu pada bulan Julai, pekerjaan kemungkinan hanya meningkat sebanyak 750 ribu pada bulan lalu. Namun, ini mungkin cukup untuk menurunkan kadar pengangguran dari 5.4% menjadi 5.2%.
Indikator terkemuka seperti laporan ADP dan PMI pembuatan ISM akan dijadualkan pada hari Rabu (1 September) dan mungkin akan memberikan beberapa petunjuk mengenai bagaimana NFP sebenar mungkin berubah.
Perlu diingat bahawa Fed masih berharap untuk mendapatkan lebih banyak tanda peningkatan pasaran tenaga kerja sebelum mengakui bahawa sudah waktunya untuk mengurangkan rangsangan, jadi angka NFP yang mengecewakan dapat berarti penurunan dolar.

Persediaan Forex Minggu Ini: USD/CHF
Dengan Non-Farm Payrolls AS yang akan muncul tidak lama lagi, saya terus mengawasi pelarian segitiga berpotensi ini pada USD / CHF!
Pasangan ini telah membentuk titik rendah dan tahap rendah yang lebih tinggi di dalam formasi segitiga simetri, dan harga sedang menguji bahagian bawah.
Lantunan masih boleh membawanya kembali ke bahagian atas segitiga berhampiran pegangan 0.9200, tetapi saya lebih cenderung menunggu langkah yang lebih besar.
Petunjuk teknikal kelihatan bercampur-baur setakat ini, dengan SMA 100 di atas SMA 200 untuk menunjukkan bahawa sokongan mungkin berlaku. Stochastic menuju ke bawah, menunjukkan bahawa penjual mempunyai kelebihan.
Penembusan di bawah segitiga bawah boleh menyebabkan penurunan sebanyak sekurang-kurangnya sama dengan corak carta, yang merangkumi sekitar 150 pip.
Sekiranya anda merancang untuk memperdagangkannya semasa siaran NFP, pastikan anda melihat petunjuk pekerjaan AS yang terkemuka pada awal minggu juga!

Share Me