banner
Microsoft Mahu Menggunakan Blockchain Ethereum Untuk Memerangi Cetak Rompak

Sistem operasi Windows dan rangkaian produktiviti Office selalu berprestasi tinggi di mana-mana platform cetak rompak perisian. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa Microsoft, pembangun kedua-dua produk, bekerja keras untuk menetapkan langkah-langkah anti-cetak rompak.
Dalam laporan baru yang dikeluarkan oleh jabatan penyelidikan Microsoft, dengan penyertaan penyelidik dari Alibaba dan Carnegie Mellon University, raksasa perisian yang berpangkalan di Redmond itu mengkaji sistem insentif berasaskan blockchain untuk meningkatkan kempen anti-cetak rompak.
Sebagai tajuk penyelidikan, ‘Argus: A Fully Transparent Incentive System for Anti-Piracy Campaigns’, menunjukkan, sistem baru Microsoft bergantung pada aspek ketelusan teknologi blockchain. Dibina di blockchain Ethereum, Argus bertujuan untuk menyediakan mekanisme insentif tanpa kepercayaan sambil melindungi data yang dikumpulkan dari populasi pemberita cetak rompak yang tidak dikenali.
“Kami melihat ini sebagai masalah sistem terdistribusi,” kata laporan tersebut, “Dalam pelaksanaannya, kami mengatasi serangkaian halangan yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan keamanan meskipun ketelusan penuh.”
Argus membolehkan mengesan semula kandungan cetak rompak ke sumber dengan algoritma ‘watermark’ yang sesuai yang diperincikan dalam laporan. Juga dinamakan “bukti kebocoran,” setiap laporan kandungan yang dibocorkan melibatkan prosedur menyembunyikan maklumat. Dengan cara ini, tidak ada seorang pun kecuali pemberi maklumat yang dapat melaporkan salinan ‘watermark’ yang sama tanpa benar-benar memilikinya.
Sistem ini juga mempunyai perlindungan pengurangan insentif untuk mencegah pemberi maklumat daripada melaporkan kandungan yang sama yang dibocorkan berulang kali dengan alias yang berbeza. “Dengan keselamatan dan kecekapan Argus, kami berharap kempen anti-cetak rompak dunia nyata akan benar-benar berkesan dengan beralih ke mekanisme insentif yang sepenuhnya telus,” kata laporan itu.
Dengan memperincikan isu yuran rangkaian Ethereum, laporan tersebut menjelaskan bahawa pasukan itu mengoptimumkan beberapa operasi kriptografi “sehingga kos untuk pelaporan cetak rompak dikurangkan menjadi kos yang setara dengan menghantar sekitar 14 transaksi pemindahan ETH untuk dijalankan di rangkaian Ethereum awam, yang akan sebaliknya sesuai dengan ribuan transaksi.”
Syarikat teknologi di seluruh dunia semakin prihatin untuk melindungi harta intelek dan memerangi cetak rompak digital. Seperti yang dilaporkan oleh Cointelegraph sebelum ini, Tech Mahindra, anak syarikat IT konglomerat India Mahindra Group, baru-baru ini melancarkan platform kontrak dan hak digital berasaskan blockchain baru di protokol Hyperledger Fabric IBM untuk industri media dan hiburan.

Share Me