banner
Mesyuarat Dasar Bank Pusat Eropah

Mesyuarat Dasar Bank Pusat Eropah
Harga tenaga telah meningkat disebabkan oleh siuasi di Rusia dan Ukraine, yang sudah pasti menyebabkan ketidaktentuan inflasi yang teruk di Eropah, pengimport bersih tenaga. Sebelum ini beberapa pegawai ECB berkata mereka akan menilai semula inflasi dalam mesyuarat dasar Mac supaya mesyuarat ini boleh menjadi titik perubahan bagi dasar monetari ECB. Pasaran menjangkakan kemungkinan besar ia akan mula menaikkan kadar pada bulan Disember, kerana terdapat beberapa tergesa-gesa pada bulan Oktober dan tiada mesyuarat dasar pada bulan November.

Daripada ucapan pegawai baru-baru ini, ECB telah dibahagikan dalam. Satu puak, diketuai oleh Presiden Bundesbank Joachim Neigel dan gabenor bank pusat Belanda Klas Knot, menyokong kenaikan kadar dalam tahun ini; yang lain, diketuai oleh Gabenor Lagarde dan ahli eksekutif Isabelle Schnabel, tidak menentang kenaikan kadar tetapi akan dipandu oleh data dan panduan ke hadapan sama ada untuk menaikkan kadar dalam tahun tersebut (tiada petunjuk jelas sokongan untuk kenaikan kadar dalam tahun tersebut. ).

Inflasi tenaga menyumbang lebih separuh daripada inflasi kawasan euro, dan keadaan geopolitik yang semakin merosot berkemungkinan mengekalkan harga tenaga tinggi untuk jangka masa yang lama. Keadaan di Ukraine menimbulkan ketidakpastian tentang faktor ini, memburukkan lagi risiko inflasi jangka sederhana. Inilah yang paling dibimbangkan oleh ECB. Dalam erti kata lain, kebimbangan pasaran adalah sama ada tekanan inflasi yang lebih ketara (berpunca daripada kemungkinan kenaikan harga tenaga) yang boleh disebabkan oleh keadaan semasa di Ukraine akan menjadikan ECB mempercepatkan normalisasi dasar monetari.

Walaupun terdapat percanggahan pendapat dalam ECB, para pegawai sebulat suara mengenai pandangan bahawa “dasar monetari tidak seharusnya bertindak balas terhadap sisihan jangka pendek daripada sasaran inflasi simetri.” Sebelum tercetusnya keadaan di Ukraine, para pegawai secara amnya percaya bahawa harga tenaga yang tinggi bukanlah fenomena sementara dan mungkin akan kekal tinggi untuk beberapa waktu, tetapi kadar pertumbuhan akan menjadi perlahan pada masa hadapan dan juga akan memperlahankan kadar inflasi ketika itu. . Iaitu, inflasi jangka pendek yang tinggi akan bertahan lebih lama, dengan inflasi menjadi kurang berkemungkinan jatuh kepada 2% menjelang akhir tahun ini dan lebih berkemungkinan stabil pada tahap sasaran 2% dalam jangka sederhana. Walau bagaimanapun, keadaan di Ukraine telah berkembang ke tahap di mana trend inflasi perlu dinilai semula.

Ini membawa kepada kebimbangan kritikal mesyuarat dasar ini – jangkaan inflasi jangka sederhana. Jika jangkaan inflasi jangka sederhana hingga panjang terlalu tinggi, ECB akan mengambil langkah, seperti mengurangkan pembelian bon dan operasi pembiayaan semula atau menaikkan kadar faedah. Iaitu, penilaian ECB terhadap inflasi jangka sederhana akan secara langsung mempengaruhi dasar monetarinya. Ini adalah sesuatu yang perlu diberi tumpuan.
Di samping itu, ECB juga berkata bahawa panduan hadapan mengenai pembelian aset yang dikemas kini pada mesyuarat dasar Disember lalu adalah tidak munasabah. (iaitu, pembelian aset akan dikekalkan pada kadar €20 bilion sebulan mulai Oktober 2022 dan seterusnya selama yang diperlukan) dan jadual pembelian aset boleh dipertimbangkan semula dalam mesyuarat dasar bulan Mac. Seperti yang sedia ada, pengurangan program pembelian aset berkemungkinan mengikut rentak dwibulanan atau bulanan, bukan setiap suku tahun, jadi program pembelian aset boleh berakhir pada suku ketiga, yang masa tepatnya masih menunggu perbincangan. Dari perspektif ini, tidak mungkin kadar faedah akan dinaikkan sebelum Jun, tanpa mengira prospek inflasi yang dinilai oleh ECB kali ini.

Alasannya mudah – kerana laluan dasar. Laluan dasar ECB telah lama diumumkan, menamatkan pembelian aset, menaikkan kadar dasar, dan akhirnya memulakan pengurangan. Ini kerana kenaikan kadar sebelum menamatkan pembelian aset boleh membawa kepada keluk hasil yang terlalu rata atau terbalik.
Secara umum, “retorik rasmi” ECB dijangka bahawa ia perlu kekal fleksibel dan selektif dan akan berdasarkan data dan panduan ke hadapan. Tiada kenaikan kadar akan dipertimbangkan sehingga pembelian aset tamat. Mungkin ia akan mengulangi “tiga syarat” untuk kenaikan kadar dan bahawa “dasar monetari akan beransur-ansur.”

Ketidakpastian kini amat tinggi, baik dalam ekonomi mahupun prospek inflasi. Dalam menghadapi situasi sedemikian, adalah bijak untuk menyesuaikan dasar secara sederhana dan beransur-ansur selepas menerima maklum balas mengenai kesan tindakan dasar. Ringkasnya, mesyuarat ini boleh mengecewakan pasaran dan menjadi lemah untuk euro.

Share Me