banner
Mesir Boleh Memimpin Gerakan Hijau Afrika

Mesir Boleh Memimpin Gerakan Hijau Afrika

Persidangan Perubahan Iklim PBB 2021, Cop26, berlangsung di bandar Glasgow, Britain, dikelilingi oleh kawasan desa Scotland yang bergelombang, hijau dan berair. Pada masa itu, cuaca musim luruh amat baik untuk negara yang terkenal dengan hujannya, mungkin tidak menyenangkan dengan perubahan besar di kaki langit apabila ia berkaitan dengan iklim global. Tahun ini, Scotland mengalami musim panas yang panas dan kebanyakan UK mengalami kemarau.

Cop27 akan berlaku dalam geografi yang sangat berbeza. Mesir adalah tuan rumah, dan acara itu akan bermula dalam masa dua bulan. Dalam masa terdekat, negara itu hari ini membuat persiapan dengan mengadakan perhimpunan di Kaherah menteri kewangan, ekonomi dan alam sekitar Afrika. Wakil kanan kerajaan, seperti utusan khas presiden AS John Kerry, turut hadir, serta organisasi antarabangsa dan bank – pihak yang akan memainkan peranan penting dalam membiayai dan mengurus tindak balas terhadap krisis iklim.

Topik yang ingin dibincangkan adalah penting. Tetapi begitu juga lokasinya. Mesir telah menjelaskan bahawa ia mahu ansuran persidangan ini untuk Afrika, sebagai tambahan kepada matlamat yang lebih luas untuk bergerak “daripada ikrar kepada pelaksanaan”.

Di negara sendiri, Mesir menunjukkan cara melaksanakan janji-janji ini. Bercakap kepada The National, Menteri Kerjasama Antarabangsa Mesir Rania Al Mashat berkata “tindakan iklim perlu bermotivasi nasional”. Dalam fikirannya, Mesir sedang memastikan “iklim dan pembangunan seiring”.

Kes dia kuat. Negara itu melancarkan program “NWFE”nya, yang bermaksud perhubungan untuk air, makanan dan tenaga. Ia melibatkan mengejar idea untuk melindungi kawasan penting ini pada tahun-tahun akan datang, yang amat ditekankan di Afrika dan Timur Tengah.

Bahagian penting untuk mengeluarkan projek sedemikian adalah mendapatkan pembiayaan. NWFE ialah templat yang baik untuk berbuat demikian. Kerajaan berharap dapat mengumpul hampir $15 bilion untuk membiayai projek itu menjelang November 2023. Ia sedang membuat kemajuan. Bank Pembinaan Semula dan Pembangunan Eropah menerajui rantaian tenaga, Bank Pembangunan Afrika mengenai air dan makanan Dana Antarabangsa untuk Pembangunan Pertanian.

Tumpuan pada isu Afrika juga akan meningkatkan kesedaran tentang ketidakadilan iklim yang tidak boleh diterima hari ini. Benua itu bertanggungjawab untuk kira-kira 2 hingga 3 peratus daripada pelepasan global, namun, menurut Program Alam Sekitar PBB, ia adalah “rantau yang paling terdedah di dunia secara tidak seimbang”.

Mengekalkan tumpuan kepada isu-isu ini adalah penting kerana negara terkaya pun bergelut dengan masalah ekonomi yang teruk. Jika Cop26 adalah tentang mengekalkan fokus pada sasaran yang bercita-cita tinggi semasa pandemik, tahun ini adalah mengenai melakukannya dalam masa perang, kekurangan makanan dan tenaga dan apa yang nampaknya melemahkan diplomasi global yang lebih umum.

Dalam ucapan di awal forum, presiden Cop27 dan menteri luar Mesir, Sameh Shoukry, menegaskan bahawa negaranya akan menangani jurang dalam pelaksanaan janji iklim yang dibuat dunia di Paris pada 2015.

Mesir berada pada kedudukan yang baik untuk menjadi peguam bela bagi isu iklim di Afrika, tetapi, merangkumi kedua-dua wilayah, ia juga berada dalam kedudukan yang baik untuk membina momentum bagi Timur Tengah menjelang Cop28, yang akan diadakan dalam Emirates tahun depan. Mena adalah satu lagi wilayah yang akan merasakan, sememangnya sudah, perubahan iklim paling awal dan paling teruk. Dua tahun akan datang, kemudian, membentuk menjadi penting untuk masa depan mereka.

Sumber: Berita Nasional

Share Me