banner
Menyertai Revolusi EV di Asean

Menyertai Revolusi EV di Asean

Setelah melihat beberapa keuntungan yang baik pada bahagian awal minggu ini, semalam menyaksikan pasaran Eropah merosot ke belakang selepas pengerusi Fed Jay Powell mengulangi keazaman Rizab Persekutuan untuk mendapatkan semula inisiatif apabila mengekang inflasi.

Kelemahan di Eropah melanda sesi pasaran AS, selepas kehilangan keuntungan besar daripada peruncit AS Target, yang susulan daripada Walmart sehari sebelumnya, menyaksikan kerugian semakin meningkat, dengan S&P500 dan Nasdaq 100 kedua-duanya ditutup lebih 4% lebih rendah. Pasaran Asia tidak dapat mengetepikan minda negatif ini, dengan sesi yang sama lemah yang diterajui terutamanya oleh saham teknologi China selepas Tencent juga terlepas keuntungan.

Komen Powell bahawa Rizab Persekutuan tidak akan teragak-agak untuk mengetatkan kadar di luar neutral sehingga terdapat bukti jelas bahawa inflasi terkawal, telah mencetuskan kebimbangan mengenai kadar kenaikan kadar yang lebih agresif, melebihi apa yang digariskan pada mesyuarat Fed yang lalu .

Walaupun pasaran kelihatan selesa dengan idea pergerakan 50bps bulan ini, diikuti oleh 50bps lagi pada bulan Jun, kini nampaknya terdapat perbincangan mengenai 50bps pada bulan Julai juga, selepas ulasan daripada Presiden Fed Philadelphia Patrick Harker mengenai kesan itu malam tadi, dengan kemungkinan lebih banyak pergerakan pada kadar yang diukur selepas itu.

Dengan inflasi AS sudah berada di paras tertinggi 40 tahun dan mula kelihatan semakin lekat, nada daripada beberapa pegawai Fed nampaknya beralih kepada pangsi yang lebih hawkish dengan niat untuk melembutkan pasaran untuk pergerakan lebih pantas dalam kadar dana Fed. Sentimen telah dirosakkan lagi oleh inflasi di UK yang melonjak ke paras tertinggi pada ukuran CPI sebanyak 9%, dan CPI Kanada melonjak ke paras tertinggi 32 tahun, semakin jelas bahawa harga akan kekal dinaikkan lebih lama daripada asal. terfikir. Itu akan menjadi berita buruk untuk pengguna, margin dan oleh itu pertumbuhan, dan ergo boleh menandakan kelemahan selanjutnya untuk pasaran saham.

Kenyataan Powell nampaknya menjadi sebahagian daripada strategi itu seperti yang dilakukan Harker, dan dengan pasaran buruh AS masih kelihatan ketat, nampaknya Fed bersedia menghadapi risiko mendorong ekonomi AS ke dalam kemelesetan, memandangkan penampan kadar pengangguran yang berada pada paras terendah berbilang tahun, dan kadar kekosongan pada rekod tertinggi.

Kebimbangan ini ditambah lagi dengan kehilangan pendapatan semalam daripada Sasaran, susulan daripada Walmart sehari sebelumnya, yang nampaknya menawarkan bukti lanjut bahawa tahap inflasi yang tinggi sudah mula memberi kesan kepada proses membuat keputusan pengguna.

Tahap penjualan dalam pasaran AS malam tadi mencetuskan pergerakan ke dalam perbendaharaan AS, apabila hasil jatuh semula daripada paras 3% untuk ditutup pada 2.87%, 11 mata asas lebih rendah, manakala dolar AS menyaksikan lantunan semula yang mendadak.

Kegelisahan di sekitar penilaian teknologi ini tidak akan dibantu oleh panduan terkini daripada Cisco Systems, selepas penutupan AS, yang mengurangkan prospek pendapatan Q4 mereka kepada -1% kepada -5.5%, berbanding jangkaan sebanyak +5.7%, serta memotong ramalan tahun penuhnya.

Kelemahan dalam pasaran AS dan Asia ini dijangka diterjemahkan kepada pembukaan yang lebih rendah secara mendadak untuk pasaran Eropah, kerana kami melihat ke hadapan kepada angka tuntutan pengangguran mingguan AS terkini yang dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah mula meningkat lebih tinggi semula, melebihi 200k. Tinjauan perniagaan Philadelphia Fed terkini untuk Mei juga akan dipantau dengan teliti selepas kehilangan besar baru-baru ini pada tinjauan pembuatan Empire dari awal minggu ini.

EUR/USD – rali dari tahap 1.0340 kehabisan tenaga di atas tahap 1.0560, dan kami kemudiannya telah tergelincir kembali. Bias kekal untuk pergerakan yang lebih rendah ke arah pariti, manakala di bawah 1.0650.

GBP/USD – kegagalan untuk bertahan di atas 1.2400 adalah membimbangkan tetapi juga tidak dijangka, selepas gagal untuk bergerak di atas kawasan 1.2500. Walaupun di bawah tahap 1.2630, risiko kekal untuk pergerakan ke arah 1.2000, pada penembusan di bawah 1.2150.

EUR/GBP – merosot sebentar di bawah kawasan 0.8420 sebelum melantun, dan kami kini telah bergerak semula ke arah kawasan 0.8500. Kami juga mempunyai rintangan pada kawasan 0.8520/30.

USD/JPY – rintangan besar terletak pada kawasan 131.35; walau bagaimanapun, kami masih kelihatan terdedah kepada pergerakan ke arah 126.80. Jika itu berlaku maka sasaran kawasan 135.00 kekal utuh. Pergerakan di bawah 126.80 mensasarkan kawasan 123.00.

Sumber: CMC

Share Me