banner
Mengimbangi Geopolitik dan Keselamatan Tenaga Dengan Penyahkarbonan

Mengimbangi Geopolitik dan Keselamatan Tenaga Dengan Penyahkarbonan

Perang Rusia–Ukraine adalah peringatan tentang kepentingan penting bekalan tenaga yang stabil dan kos rendah dan kesan geopolitik dalam mendapatkannya.
Eropah, terutamanya Jerman, berasa begitu hebat. Jerman, yang komited untuk menghentikan fasa nuklear dan arang batu, telah mempromosikan pengenalan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga angin sambil menggunakan gas asli Rusia untuk menyesuaikan diri dengan turun naik dalam pengeluaran sumber tenaga boleh diperbaharui. Konflik di Ukraine telah menggagalkan rancangan untuk saluran paip gas Jerman-Rusia baharu, Nord Stream 2, dan Jerman kini menghadapi ancaman gangguan bekalan tenaga.

Dasar tenaga di negara maju telah dikuasai oleh matlamat dasar penyahkarbonan sejak Perjanjian Paris 2015. Di sebalik kepentingan bahan api fosil yang berterusan, penekanan telah diberikan kepada hujah bahawa bahan api fosil mesti dihapuskan dan pelaburan bahan api fosil akan menjadi aset terkandas. Inilah sebabnya mengapa pelaburan menjadi perlahan walaupun harga tenaga meningkat. Hujah-hujah ini menjejaskan bekalan bahan api fosil yang stabil. Peralihan tenaga tidak akan berlaku dalam sekelip mata. Adalah perlu untuk menentukur semula dasar dengan mengambil kira keselamatan tenaga. Itu mesti termasuk bahan api fosil.

Kenaikan harga tenaga, bahan mentah dan makanan akibat perang Rusia-Ukraine dan risiko kemelesetan ekonomi global boleh melemahkan momentum untuk tindakan terhadap perubahan iklim. Sudah tentu, pencegahan pemanasan global ialah slogan politik yang kuat, seperti yang disaksikan dalam Komunike Pemimpin pada Sidang Kemuncak G7 2022, yang mengesahkan komitmen kuat kepada Pakatan Iklim COP26 Glasgow. Persoalannya adakah tindakan sebenar akan mengiringinya.

Walaupun bahasa perjanjian Glasgow yang bercita-cita tinggi, negara-negara telah dipaksa untuk meredakan kenaikan harga tenaga. Pentadbiran Biden – yang telah menyeru penyahkarbonan dan tenaga boleh diperbaharui – mengeluarkan rizab minyak, meminta industri minyak dan gas meningkatkan pengeluaran, menyambung semula import minyak dari Venezuela yang sebelum ini disekat dan membekukan cukai petrol persekutuan untuk mengekang kenaikan harga petrol. Eropah, peneraju dalam penyahkarbonan, sedang mengembangkan import arang batu berikutan harga gas yang tinggi. Di China dan India, pengeluaran arang batu dan penjanaan kuasa arang batu telah meningkat dengan ketara. Di Jepun, subsidi petrol telah diperkenalkan.

Tindakan ini bertentangan dengan pencegahan pemanasan global tetapi ia adalah realiti politik. Jika kos tenaga yang melambung tinggi memberi kesan negatif kepada mata pencarian dan industri, keutamaan mestilah memastikan bekalan tenaga kos rendah.

Menurut tinjauan kesedaran Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, keutamaan tindakan iklim berada di kedudukan pertama di Sweden dan ketiga di Jepun, tetapi hanya kelima belas di China dan kesembilan di Rusia dan Indonesia. Adalah tidak menghairankan bahawa kemiskinan, pendidikan, kesihatan dan pekerjaan diutamakan berbanding perlindungan iklim di negara membangun. Kini apabila keadaan ekonomi dunia semakin merosot dan harga tenaga melambung tinggi, tindakan iklim di negara-negara membangun semakin kurang menjadi keutamaan.

Kunci kepada permintaan tenaga global masa hadapan dan trend pelepasan gas rumah hijau akan dipegang oleh negara membangun, terutamanya di Asia. Di seluruh Asia, pergantungan kepada arang batu ialah 48 peratus, berbanding 12 peratus di Eropah dan 9 peratus di Amerika Utara. Jika rantau Asia ketinggalan dalam penukaran gas kerana harga gas asli yang melambung tinggi, adalah sukar untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Pencegahan pemanasan global telah menjadi tumpuan perhatian sejak berakhirnya Perang Dingin apabila kerjasama antarabangsa semakin meningkat. Tetapi kini konfrontasi baru seperti Perang Dingin muncul. Ini akan memberi kesan negatif kepada tindakan perubahan iklim yang lebih-lebih lagi memerlukan kerjasama antarabangsa. Apabila perbelanjaan ketenteraan oleh negara maju berkembang, dana yang tersedia untuk menyokong negara membangun dalam mitigasi dan penyesuaian pemanasan global boleh menurun. Negara membangun tidak akan mempunyai pilihan selain memperlahankan tindak balas perubahan iklim mereka.

Krisis Ukraine menimbulkan pelbagai cabaran kepada keselamatan tenaga Jepun. Kenaikan harga minyak dan gas asli serta kadar pertukaran yang semakin lemah meningkatkan kos tenaga Jepun, yang merupakan yang tertinggi berbanding mana-mana negara maju. Ini adalah beban besar kepada ekonomi Jepun.

Jepun dicabar oleh kekurangan sumber bahan api fosil domestik dan talian saling hubungan dengan negara jiran. Bentuk muka buminya mengehadkan ruang untuk panel solar dan kedalaman lautan menjadikan kuasa angin luar pesisir mahal. Berbanding dengan negara yang kaya dengan sumber seperti Amerika Syarikat dan Eropah, di mana wilayah disambungkan oleh grid kuasa dan saluran paip, keselamatan tenaga Jepun mengalami kelemahan yang amat besar.

Hujah bahawa ‘sekarang adalah masa untuk menghapuskan bahan api fosil dan kuasa nuklear’ mengabaikan keadaan terdesak yang dihadapi Jepun. Semua pilihan yang ada harus digunakan. Pendekatan satu kaki kepada tenaga boleh diperbaharui boleh membawa kepada pengulangan keadaan di Jerman.

Mempercepatkan penyambungan semula operasi loji tenaga nuklear adalah isu yang mendesak. Satu unit kuasa nuklear menjimatkan 1 juta tan gas asli cecair (LNG). Ini akan memberi manfaat kepada keselamatan tenaga Jepun dan menyumbang kepada mengurangkan masalah bekalan–permintaan LNG global.

Tekanan ke atas permintaan bekalan kuasa pada musim panas dan musim sejuk boleh dikurangkan sebahagian besarnya dengan mempercepatkan semula tenaga nuklear. Kedua-dua permulaan semula loji kuasa nuklear dan pembinaan loji baharu adalah perlu untuk menyahkarbon.

Krisis Ukraine telah mengingatkan Jepun tentang risiko keselamatan tenaga kerana berdekatan dengan China, Rusia dan Korea Utara. Pemeriksaan semula sistem keselamatan negara dan ekonomi adalah tugas yang mendesak. Dasar tenaga yang sangat tertumpu pada penyahkarbonan juga perlu diseimbangkan semula dengan mementingkan keselamatan tenaga, permintaan paling asas daripada semua.

Sumber: eastasiaforum

Share Me