banner
Mengapa Tenaga Boleh Diperbaharui Tidak Dapat Menyelesaikan Krisis Tenaga Eropah

Mengapa Tenaga Boleh Diperbaharui Tidak Dapat Menyelesaikan Krisis Tenaga Eropah

Masalah tenaga bermula sejak beberapa tahun lalu dan menunjukkan sikap berpuas hati yang berterusan di pihak kerajaan Eropah bahawa apa pun yang berlaku, akan sentiasa ada gas dari Rusia. Lagipun, walaupun semasa Perang Dingin Rusia mengepam berbilion meter padu gas ke negara-negara Eropah. Sekarang, keadaan berbeza, dan ia bukan hanya kerana perang di Ukraine.

Eropah telah berusaha dengan penuh semangat untuk mengurangkan pergantungannya kepada semua bahan api fosil, bukan hanya gas Rusia, selama beberapa tahun sekarang. EU baru-baru ini berbangga bahawa pada 2022 sumber tenaga boleh diperbaharui menyumbang 37.5 peratus daripada penggunaan elektrik kasar, dengan angin dan hidro membentuk dua pertiga daripada jumlah pengeluaran tenaga boleh diperbaharui.

Oleh itu, mengapakah orang tertanya-tanya, Jerman perlu bersedia untuk catuan gas dan Perancis meminta rakyatnya untuk menggunakan lebih sedikit elektrik? Sekarang ini ada kaitan dengan perang di Ukraine. Perang itu nampaknya telah menyebabkan kerajaan EU – dan Downing Street – menjadi kegilaan yang berusaha menjauhkan diri mereka dari Rusia dalam setiap cara yang mungkin, sehingga dan termasuk mengurangkan import gas Rusia.

Permintaan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk pembayaran dalam rubel untuk gas yang dibekalkan Rusia nampaknya hanya meningkatkan keinginan kerajaan Eropah untuk membuang gas, dan tiga negara Baltik telah mengumumkan mereka akan berhenti membeli gas Rusia mulai 1 April. Buat masa ini, mereka menggunakan gas daripada simpanan. Untuk kemudian, terdapat sama ada LNG yang tiba di terminal Klaipeda di Lithuania atau penyambung dengan Poland. Lithuania menyeru seluruh EU untuk mengikuti teladannya. Menariknya, Baltik nampaknya tidak menggantikan pergantungan gas mereka dengan pergantungan angin dan solar.

Perkara yang sama berlaku untuk seluruh Kesatuan Eropah juga. Awal tahun ini, Bloomberg melaporkan bahawa tenaga boleh diperbaharui di seluruh EU “menyesakkan” gas asli. Laporan itu memetik kajian oleh badan pemikir alam sekitar Ember, yang pengarang utamanya berkata

“Ini adalah detik dan anjakan paradigma apabila kerajaan dan perniagaan mula mengambil perkara ini dengan lebih serius. Alternatifnya tersedia, ia lebih murah, dan ia mungkin menjadi lebih murah dan lebih kompetitif. Tenaga boleh diperbaharui kini adalah peluang, bukan kos,” jelas Charles Moore.

Jadi mengapa perjuangan untuk gas sekarang? Mengapa tidak benar-benar meningkatkan pembinaan taman angin dan ladang solar baharu, dan tunjukkan kepada Putin dari apa orang Eropah dibuat? Ini adalah salah satu soalan yang paling janggal pada zaman semasa, jawapannya semestinya termasuk rujukan kepada harga tembaga, keluli, polisilikon, dan hampir semua komoditi logam dan mineral. Di samping itu, membina kemudahan ini mengambil masa, lebih banyak masa daripada, contohnya, beralih kepada LNG (jika anda mempunyai terminal import) atau arang batu.

Malah, dalam rancangan yang dikeluarkan baru-baru ini untuk mengurangkan penggunaan gas Rusia – dan minyak dan arang batu, juga – Suruhanjaya Eropah banyak bertaruh bukan pada angin dan solar tetapi lebih banyak gas dan arang batu.

Menurut pecahan pelan itu, diterbitkan oleh German Die Welt, EU akan berusaha untuk menggantikan 50 bilion meter padu penggunaan gas tahunan Rusia dengan LNG daripada sumber lain dan 10 bilion meter padu lagi dengan gas saluran paip daripada sumber lain. Itu adalah sejumlah 60 bilion meter padu daripada penggunaan tahunan 155 bilion meter padu gas Rusia. 20 bilion meter padu lagi, mengikut rancangan itu, boleh digantikan dengan menggunakan lebih banyak arang batu, setiap Pesuruhjaya Industri dan Pasaran Dalaman Thierry Breton.

Ini adalah Eropah yang sama yang telah menyeru dan berusaha ke arah penghujung arang batu. Ia adalah Eropah yang sama yang merancang untuk menutup semua loji janakuasa arang batunya sebelum 2030 untuk memenuhi sasaran pengurangan pelepasan Perjanjian Paris. Eropah yang sama ini juga bertaruh untuk menggantikan gas asli dengan minyak bahan api untuk menggantikan 10 bilion meter padu gas Rusia lagi.

Secara keseluruhan, Suruhanjaya Eropah nampaknya merancang untuk menggantikan lebih separuh daripada penggunaan gas Rusianya dengan bahan api fosil lain. Sebagai perbandingan, tenaga angin dan suria dijangka menyumbang kira-kira 22.5 bilion meter padu dalam gas Rusia yang diganti, dengan 10 bilion meter padu dari angin dan 12.5 bilion meter padu dari suria. Itu bukan sesuatu yang besar untuk wilayah yang bersedia untuk menjadi yang paling hijau di planet ini dalam masa yang singkat.

Oleh itu, nampaknya realiti bekalan dan penggunaan tenaga menegaskan semula dirinya apabila EU mendapati dirinya dalam acar gas. Jika rancangannya melibatkan lebih banyak penggunaan bahan api fosil, maka bahan api fosil mestilah lebih mudah – dan lebih cepat – diperoleh dan, mungkin, lebih murah, daripada angin dan solar. Jika tidak, mengapa memilih mereka daripada yang boleh diperbaharui?

Sumber:yahoo finance

Share Me