banner
Mengapa RMB Tidak Susut Nilai Apabila Hasil Bon AS-China Tersebar Mengecil?

Mengapa RMB Tidak Susut Nilai Apabila Hasil Bon AS-China Tersebar Mengecil?

Sejak akhir Mei 2020, kadar pertukaran RMB telah memulakan kitaran peningkatan yang panjang. Hanya dalam tempoh dua bulan lepas atau lebih, trend kenaikan kadar pertukaran RMB berakhir dan mula turun naik sekitar 6.3-6.4. Dengan spread pada bon AS dan China semakin mengecil, sesetengah spread jangka malah menjadi songsang. Anehnya, kadar pertukaran RMB tidak menyusut dengan ketara. Mengapa Spread AS-China Mengecil?

Penyempitan penyebaran AS-China disebabkan oleh ketidakselarasan kitaran ekonomi kedua-dua negara. Sejak wabak pandemik, ekonomi China telah mendahului pemulihan daripada wabak itu. Ia kini menghadapi rintangan ekonomi yang lebih rendah. Sebaliknya, ekonomi AS berada dalam fasa pertumbuhan pesat, dengan pengangguran yang rendah. Dari segi jurang keluaran, AS berada dalam tempoh pekerjaan yang mencukupi dan ekonomi yang terlalu panas.

Perbezaan antara kitaran ekonomi AS dan China juga merupakan sebab utama perbezaan dasar monetari antara kedua-dua negara. Bank pusat China sedang melaksanakan “pelarasan balas kitaran” tipikal dan dasar cenderung menjadi longgar. Sementara itu, inflasi yang tinggi di AS memaksa Rizab Persekutuan (Fed) mengetatkan dasar monetari dengan lebih agresif. Hasil bon AS melonjak lebih tinggi, sekali gus mengecilkan sebaran AS-China.

Satu lagi Sebab RMB Kukuh

Dalam logik biasa, spread Perbendaharaan secara kasar menentukan pergerakan kadar pertukaran. Dalam latar belakang penyebaran yang semakin meluas antara AS dan Jepun, yen Jepun telah menyaksikan penyusutan mendadak sejak kebelakangan ini. Dan sebab mengapa kadar pertukaran RMB kekal kukuh mungkin tidak lagi dapat dijelaskan oleh logik penyebaran.

Mengkaji semula dua tahun lalu, eksport dan lebihan perdagangan China melonjak ke paras tertinggi apabila China mendahului dunia dalam memulihkan aktiviti ekonomi daripada wabak itu, manakala rantaian pengeluaran dan bekalan negara lain terjejas teruk. Penyebaran AS-China juga melebar dalam tempoh yang sama, dan kemudian kadar pertukaran RMB mengukuh secara logik. Memandangkan kadar semasa pengetatan dalam dasar AS terus meningkat, kadar pertukaran RMB tidak mencerminkan logik penyebaran bon AS-China yang menurun dengan pantas.

Alasan utamanya ialah walaupun kenaikan RMB memudaratkan eksport, kelebihan China daripada lebihan dagangan yang terkumpul secara berterusan masih ada. Selain itu, penyusutan nilai RMB yang ketara bermakna ekonomi China mungkin menjadi terlalu bergantung kepada eksport luar negara, mengatasi tumpuan China sebelum ini pada ekonomi “kitaran berganda”. Untuk ekonomi mencapai “kitaran dalaman,” mengekalkan kadar pertukaran RMB stabil menjadi pilihan yang lebih berdaya maju bagi pembuat dasar.

Dalam hal ini, CITIC Securities menegaskan bahawa dari segi sejarah, penyempitan sebaran AS-China sering disertai dengan susut nilai RMB. Walau bagaimanapun, bukan faktor kritikal yang mendominasi kadar pertukaran RMB. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menganalisis faktor yang mempengaruhi kadar pertukaran RMB daripada perspektif imbangan pembayaran. Pada 2018-2019, kelemahan RMB disebabkan terutamanya oleh penguncupan lebihan akaun semasa; pada 2015-2016, sebab utama penyusutan nilai RMB yang berterusan ialah defisit yang ketara dalam akaun kewangan yang bersifat bukan rizab disebabkan oleh aliran keluar modal. Pada masa ini, saiz akaun semasa dan lebihan akaun pelaburan langsung kekal besar. Mudah tunai dolar AS (USD) domestik adalah mencukupi, dan skala aliran keluar modal kekal terurus. Oleh itu, kesan penyempitan penyebaran AS-China ke atas RMB mungkin terhad. Di samping itu, perusahaan perdagangan asing mempunyai permintaan untuk “menyelesaikan pertukaran asing pada tahap tinggi.” Pada masa ini, RMB kekal kukuh, dan kesediaan untuk menyelesaikan pertukaran asing tidak kukuh. Oleh itu, tekanan aliran keluar modal kredit perdagangan dalam jangka pendek juga agak kecil.

Berdasarkan hubungan antara spread dan kadar pertukaran, RMB sememangnya menghadapi fasa tekanan susut nilai pada masa ini. Tetapi kunci kepada bila susut nilai akan berlaku juga akan bergantung pada apabila lebihan akaun semasa China menguncup. Khususnya, kitaran susut nilai baharu RMB hanya boleh berlaku apabila eksport China merosot dan lebihan perdagangan menunjukkan penurunan trend.

Share Me