banner
Mengapa perjuangan Elon Musk dengan Twitter boleh menarik perhatian SEC lebih lanjut

Mengapa perjuangan Elon Musk dengan Twitter boleh menarik perhatian SEC lebih lanjut

Perjuangan Twitter Inc dengan Elon Musk untuk menguatkuasakan perjanjian $44 bilion untuk membeli platform media sosial itu boleh menarik perhatian daripada pengawal selia sekuriti AS sama ada Musk telah mengelirukan pasaran semasa perjanjian itu.

Twitter pada hari Selasa meminta mahkamah Delaware untuk memerintahkan bos Tesla Inc dan orang terkaya di dunia untuk menyelesaikan penggabungan itu, menggerakkan apa yang dijanjikan sebagai salah satu pertarungan undang-undang terbesar dalam sejarah Wall Street.

Pada hari Jumaat, Musk berkata dia menamatkan perjanjian itu kerana Twitter melanggar perjanjian itu dengan gagal membalas permintaan maklumat mengenai akaun palsu atau spam di platform, yang merupakan asas kepada prestasi perniagaannya.

Dalam tuntutannya pada hari Selasa, Twitter bukan sahaja mendakwa Musk benar-benar menarik diri atas sebab kewangan dan dia melanggar syarat perjanjian itu, tetapi Musk juga melanggar peraturan sekuriti AS dengan gagal mendedahkan pegangan 9%nya di Twitter tepat pada masanya.

Twitter juga mendakwa bahawa dalam mencipta “naratif” mengenai akaun spamnya, Musk menyalahgambarkan pengendalian Twitter terhadap isu itu dan komunikasinya dengan syarikat media sosial itu, “dengan implikasi yang sama mengelirukan tentang kemungkinan penggabungan itu akan selesai dan mengenai operasi Twitter. ”

Saham Twitter telah menjadi liar sejak Musk mendedahkan kepentingannya dalam syarikat itu pada 4 April, melonjak 27% pada mulanya dan meningkat kepada hampir $52 apabila perjanjian itu dipersetujui pada 25 April, sebelum jatuh kepada sekitar $37 pada hari Rabu.

Pakar undang-undang berkata kes itu boleh menarik perhatian daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), yang telah dikunci dalam pertelingkahan dengan Musk sejak jutawan itu menulis tweet pada 2018 bahawa dia telah memperoleh pembiayaan untuk mengambil Tesla secara peribadi apabila SEC mendapati dia tidak melakukannya. . Agensi itu sudah mempunyai beberapa siasatan terbuka ke dalam Musk, menurut pemfailan mahkamah dan laporan media.

“Apabila anda berurusan dengan kenyataan tentang syarikat awam yang mempunyai kesan ke atas harga saham, antena SEC menjadi tinggi,” kata Stephen Crimmins, rakan kongsi di Davis Wright Tremaine LLP dan bekas litigator SEC. “Jadi SEC perlu melihatnya, dan lebih-lebih lagi kerana sejarah Musk baru-baru ini dengan SEC.”

SEC dan Twitter enggan mengulas. Wakil untuk Musk tidak menjawab permintaan untuk komen.

Twitter menganggarkan bahawa kira-kira 5% penggunanya adalah akaun palsu, walaupun penyelidik bebas menganggarkan jumlah itu mungkin tiga kali lebih tinggi.

Tuntutan Awam ‘Tidak Berasas’

Yang pasti, undang-undang sekuriti membenarkan Musk mengubah fikirannya dan bermain keras dalam rundingan. Dan kerana Musk bukan eksekutif Twitter, dia tidak mempunyai kewajipan undang-undang yang sama kepada pemegang sahamnya apabila membuat kenyataan umum tentang syarikat itu sebagai orang dalam Twitter. Namun begitu, Musk mempunyai kewajipan undang-undang am untuk tidak mengelirukan pasaran melalui salah nyata atau peninggalan material, kata peguam.

Pada bulan April, SEC bertanya kepada Musk sama ada pendedahan kepentingan Twitternya lewat dan mengapa ia menunjukkan bahawa dia berhasrat untuk menjadi pemegang saham pasif, sambil menambah bahawa responsnya harus menangani kenyataan umum yang telah dibuatnya mengenai sama ada Twitter mematuhi prinsip bebas bersuara, pemfailan peraturan menunjukkan. Musk memfailkan semula pendedahan itu untuk menunjukkan dia seorang pelabur yang aktif.

Peguam berkata SEC berkemungkinan akan mengembangkan pertanyaan itu untuk meneroka sama ada Musk telah jujur dalam kenyataan umum berikutnya mengenai niatnya untuk perjanjian itu dan isu spam.

Twitter mendakwa, sebagai contoh, bahawa dalam tweet pada 13 Mei Musk menyalahgambarkan saiz sampel Twitter untuk menganggarkan akaun spam sebagai hanya 100, walaupun pada awal hari itu Twitter telah menjelaskan dalam mesyuarat usaha wajar persendirian bahawa ia mengambil sampel sejumlah set kira-kira 9,000 akaun setiap suku.

Syarikat media sosial itu juga memetik dakwaan awam “tidak berasas” lain yang dibuat Musk kemudiannya, termasuk bahawa pengguna palsu Twitter boleh mencapai 90% dan ia mempunyai kaedah pengesanan “longgar”.

“SEC akan melihat dan ingin tahu sama ada dia membangkitkan alasan pretekstual dan, pada asasnya, mengelirukan pemegang saham dalam pasaran,” kata Robert Frenchman, rakan kongsi di Mukasey Frenchman LLP.

Agensi itu juga mungkin meneroka sama ada Musk bertujuan untuk menjejaskan harga saham Twitter, dengan tujuan merundingkan semula syarat perjanjian, kata Howard Fischer, rakan kongsi di Moses & Singer dan bekas peguam SEC.

“Boleh dikatakan, komen awamnya yang berterusan…boleh dilihat sebagai manipulasi pasaran,” tambahnya.

Sumber: Reuters

Share Me