banner
Mengapa Matlamat Fed Adalah ‘Kemelesetan Pertumbuhan,’ Pendaratan Tidak Lembut

Mengapa Matlamat Fed Adalah ‘Kemelesetan Pertumbuhan,’ Pendaratan Tidak Lembut

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell dan rakan-rakannya cuba menggunakan kadar faedah yang lebih tinggi untuk menurunkan inflasi yang tinggi tanpa menghempaskan AS ke dalam kemelesetan. Matlamat awal mereka ialah apa yang ahli ekonomi panggil pendaratan lembut, tetapi itu menjadi lebih sukar sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mencetuskan kejutan dalam pasaran tenaga, komoditi dan kewangan global. Powell kini nampaknya menyasarkan sesuatu yang lebih menyakitkan yang dikenali dengan nama paradoks “kemelesetan pertumbuhan.”

Apakah pendaratan lembut?

Ia adalah apabila bank pusat boleh memperlahankan ekonomi cukup untuk mengekang permintaan dan mengekang inflasi, tetapi tidak setakat mencetuskan penguncupan dalam keluaran dalam negara kasar dan peningkatan dalam pengangguran. Melakukannya memerlukan gabungan pembuatan dasar pintar dan nasib.

Apakah kemelesetan pertumbuhan?

Ia merupakan tempoh pertumbuhan yang sedikit dan peningkatan pengangguran yang berlarutan, keadaan di mana ekonomi berkembang lebih perlahan daripada aliran jangka panjang kira-kira 1.5% hingga 2% tetapi penguncupan secara langsung dapat dielakkan. Mendiang ahli ekonomi Universiti New York, Solomon Fabricant mencipta istilah “kemelesetan pertumbuhan” dalam penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 1972. Walaupun senario sedemikian mungkin tidak mahal seperti penguncupan sebenar, namun ia menimbulkan bahaya bagi ekonomi, beliau mencadangkan: Seekor harimau mengandungi ” tidak sama dengan harimau lepas di jalanan, tetapi juga bukan harimau kertas,” tulisnya.

Mengapa perubahan dalam matlamat?

Powell nampaknya telah membuat kesimpulan bahawa ia akan mengambil harimau — dan bukan hanya pendaratan lembut — untuk menyerang inflasi yang merosakkan Amerika, yang lebih daripada tiga kali ganda sasaran 2% Fed. Dalam ucapan 26 Ogos pada persidangan tahunan Fed di Jackson Hole, Wyoming, beliau berkata pasaran buruh “jelas tidak seimbang,” dengan permintaan untuk pekerja jauh melebihi bekalan. Itu membawa kepada kenaikan gaji yang cepat yang tidak serasi dengan sasaran inflasi 2% Fed. “Mengurangkan inflasi berkemungkinan memerlukan tempoh pertumbuhan yang berterusan di bawah aliran,” kata Powell. “Lebih-lebih lagi, kemungkinan besar akan terdapat sedikit kelembutan keadaan pasaran buruh” — dilihat secara meluas sebagai eufemisme untuk pengangguran yang lebih tinggi.

Apa yang Fed buat?

Ia mula menaikkan kadar faedah pada Mac, dan pada awal September telah meningkatkan siling kadar yang digunakan untuk mengurus ekonomi daripada 0.25% kepada 2.5%, termasuk dua kenaikan luar biasa sebanyak 75 mata asas setiap satu. Kadar faedah yang lebih tinggi memperlahankan aktiviti dan pertumbuhan ekonomi dengan menjadikan pinjaman lebih mahal. Pertumbuhan yang lebih perlahan menyebabkan pengguna kurang berbelanja dan menjadikan perniagaan lebih cenderung untuk memulakan perniagaan berbanding mengupah. Harapannya ialah mengurangkan permintaan pengguna akan memperlahankan kenaikan harga manakala permintaan yang lemah untuk buruh akan menghalang gaji daripada naik pada kadar yang mungkin memberi kesan kepada inflasi.

Adakah Fed pernah mencapai pendaratan lembut?

Boleh dikatakan sekali, pada tahun 1994-1995. Di bawah Pengerusi Alan Greenspan ketika itu, bank pusat menggandakan kadar faedah kepada 6% dan berjaya memperlahankan pertumbuhan ekonomi tanpa mematikannya. Walau bagaimanapun, kredit yang lebih ketat mempunyai kesan buruk. Ia membawa kepada kerugian besar bagi pelabur pasaran bon dan menyumbang kepada kebankrapan 1994 Orange County, California. Mexico juga terpaksa mendapatkan bailout daripada AS dan Tabung Kewangan Antarabangsa.

Adakah setiap percubaan lain gagal?

Tidak cukup. Alan Blinder, yang merupakan naib pengerusi Fed untuk pendaratan lembut 1994-95, berkata bank pusat telah mencapai beberapa pendaratan “agak lembut” yang lain sepanjang setengah abad yang lalu. Satu berlaku pada tahun 2001, apabila kenaikan kadar Fed yang bermula dua tahun lebih awal menyebabkan kemerosotan lapan bulan yang sangat sederhana — apa yang Blinder panggil sebagai “kemelesetan”. Powell telah mencadangkan beliau berfikir bahawa Fed berada di landasan untuk pendaratan lembut pada 2020, apabila ekonomi AS kelihatan bersedia untuk melanjutkan pengembangan rekod lama selepas beberapa siri pergerakan kadar. Tetapi kemudian aktiviti ekonomi terhenti kerana wabak itu.

Apakah peluang Fed untuk mengelakkan kemelesetan?

Pengkritik berhujah bahawa Fed menunggu terlalu lama untuk menangani tekanan harga yang mula meningkat pada 2021 dengan menegaskan selama berbulan-bulan bahawa kuasa inflasi itu akan terbukti sebagai “sementara.” Sekarang Fed sedang mengejar ketinggalan — ia menaikkan kadar faedah lebih cepat daripada bila-bila masa sejak awal 1980-an — memperlahankan ekonomi cukup untuk menaikkan pengangguran tanpa membawa ekonomi ke dalam kemelesetan akan mengambil sedikit nasib. Ekonomi yang lemah yang hampir tidak berkembang lebih berkemungkinan tersingkir oleh kejutan yang tidak dijangka, seperti kenaikan semula harga minyak.

Mengapa Fed perlahan melepasi sasaran?

Ia sebahagiannya melalui reka bentuk. Selepas bertahun-tahun gagal mencapai sasaran inflasi 2%, Fed menerima pakai rejim monetari baharu pada Ogos 2020 di mana ia bersumpah untuk mengambil tindakan pencegahan terhadap inflasi. Sebaliknya, ia berjanji untuk tidak menaikkan kadar daripada hampir sifar sehingga inflasi mencecah 2% — dan bersedia untuk melebihi tahap itu secara sederhana untuk beberapa waktu – dan ekonomi telah kembali kepada guna tenaga penuh. Pada perbicaraan Jawatankuasa Perbankan Senat pada bulan Mac, Republikan Alabama Richard Shelby dan Demokrat Nevada Catherine Cortez Masto mendesaknya untuk bersetuju bahawa Fed telah menolaknya dengan tidak bertindak lebih cepat untuk menangani kenaikan harga. Dalam pengakuan yang jarang berlaku untuk kerusi Fed, Powell berkata bahawa “sepintas lalu mengatakan kita sepatutnya berpindah lebih awal.”

Sumber: Bloomberg

Share Me