banner
Mengapa Kemelesetan Kini ‘Hampir 100 Peratus Pasti’

Mengapa Kemelesetan Kini ‘Hampir 100 Peratus Pasti’

Titik data ekonomi terkini yang muncul dari AS menunjukkan kemelesetan “hampir 100 peratus pasti”, menurut Dickie Hodges, pengurus dana bon di Nomura.
Hodges mencipta namanya sebagai pengurus di Legal and General dan kini mengendalikan dana Nomura Global Dynamic Bond bernilai £2.5 bilion yang pada satu ketika pada 2021 telah menarik aliran masuk bersih sekitar £35 juta seminggu.

Tetapi sejak itu harga bon telah jatuh dengan mendadak (dan seterusnya hasil telah meningkat) kerana peserta pasaran telah berebut untuk melindungi diri mereka daripada inflasi yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, walaupun hasil telah meningkat, mereka sama sekali tidak dapat bersaing dengan inflasi, dan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, hasil pada banyak bon kerajaan pasaran maju sebenarnya telah jatuh (bermakna harga telah meningkat), walaupun inflasi AS mencecah lebih daripada 9 peratus.

Tetapi Hodges percaya bahawa angka inflasi terkini akan mewakili “puncak”, kerana keadaan ekonomi yang merosot bermakna pertumbuhan ekonomi perlahan dan tahap permintaan agregat dalam ekonomi jatuh.

Hodges berkata: “Bank pelaburan telah beralih daripada 10 peratus ke utara 50 peratus peluang kemelesetan pada tahun hadapan. Tetapi saya fikir ia hampir 100 peratus peluang.

“Hampir semua data ekonomi yang kita lihat sekitar tahap penggunaan, sekitar orang yang gagal membayar hutang, menunjukkan kepada kemelesetan. Data ekonomi yang lebih positif adalah melihat ke belakang, data mengenai keadaan semasa adalah negatif.”

Rupert Thompson, pakar strategi pelaburan di Kingswood, berkata kebimbangan kemelesetan di zon Euro sebahagian besarnya didorong oleh kebimbangan mengenai harga tenaga yang jauh lebih tinggi terhadap permintaan domestik, manakala kebimbangan kemelesetan di AS tertumpu pada potensi kesan kadar faedah yang lebih tinggi.

Beliau berkata: “Minggu lalu secara keseluruhan memberikan sedikit keselesaan di hadapan kemelesetan. Pekerjaan AS mencatatkan satu lagi keuntungan kukuh dan lebih besar daripada jangkaan pada bulan Jun. Ini agak bertentangan dengan ekonomi jatuh pantas ke dalam kemelesetan. Keyakinan dalam sektor perkhidmatan juga mengatasi jangkaan. ”

Punca punca

Hodges menambah: “Berbanding itu, keluk hasil Perbendaharaan AS, sekurang-kurangnya pada satu ukuran, bergerak ke wilayah terbalik dengan hasil dua tahun bergerak melebihi hasil 10 tahun. Walaupun ini pada masa lalu merupakan isyarat yang boleh dipercayai tentang kemelesetan yang akan datang , ia biasanya membawa kemerosotan sekurang-kurangnya setahun dan bukan petanda azab yang akan berlaku.

“Sebaliknya, kebimbangan kemelesetan di zon Euro telah meningkat lagi apabila ancaman Rusia terhadap bekalan gas Eropah telah berkembang.

“Kebimbangan kemelesetan juga sudah tentu didorong oleh rancangan untuk mengetatkan monetari yang agresif, terutamanya oleh Fed.”

Jika pelabur takut kemelesetan, secara sejarah mereka memperuntukkan sebahagian besar portfolio mereka kepada bon kerajaan yang telah lama bertarikh.
Ini kerana pembuat dasar secara tradisinya bertindak balas terhadap kemelesetan ekonomi dengan mengurangkan kadar faedah. Apabila itu berlaku, harga bon yang diterbitkan pada kadar faedah lama yang lebih tinggi dijangka akan meningkat kerana pelabur lebih suka memiliki bon yang membayar lebih banyak faedah.

Pelabur yang berminat untuk melakukan ini akan membeli bon dengan tarikh matang paling lama mungkin, kerana lebih banyak tahun pembayaran faedah yang mereka terima pada kadar faedah lama, lebih tinggi, semakin besar kemungkinan harga bon akan meningkat dalam tahun akan datang, apabila kadar faedah dipotong.

Sumber: ftadviser

Share Me