banner
Mengapa Eropah Menolak Larangan Tenaga Rusia?

Mengapa Eropah Menolak Larangan Tenaga Rusia?

APAKAH BEKALAN YANG DIPERTARUNKAN?

Kesatuan Eropah mendapat kira-kira 40% daripada gas aslinya dari Rusia, yang digunakan untuk memanaskan rumah, menjana elektrik dan membekalkan industri dengan kedua-dua tenaga dan bahan mentah utama untuk produk seperti baja.

Untuk minyak, ia adalah kira-kira 25%, kebanyakannya pergi ke petrol dan diesel untuk kenderaan. Rusia membekalkan kira-kira 14% diesel, kata penganalisis S&P Global, dan pemotongan boleh menyebabkan harga yang tinggi untuk bahan api trak dan traktor melalui bumbung.

MENGAPA EROPAH TIDAK DAPAT MEMOTONG TENAGA RUSIA SEPERTI AS LAKUKAN?

Amerika Syarikat mengimport sedikit minyak dan tiada gas asli dari Rusia kerana ia telah menjadi pengeluar dan pengeksport utama minyak dan gas hasil daripada fracking. Eropah mempunyai beberapa deposit minyak dan gas, tetapi pengeluaran telah merosot, menyebabkan 27 negara EU bergantung kepada import.

Daripada 155 bilion meter padu gas yang diimport Eropah dari Rusia setiap tahun, 140 bilion datang melalui saluran paip melintasi Ukraine, Poland dan di bawah Laut Baltik. Eropah sedang berebut untuk mendapatkan bekalan tambahan melalui kapal dalam bentuk gas asli cecair, atau LNG, tetapi itu tidak dapat menampung kehilangan gas melalui saluran paip.

LNG juga jauh lebih mahal, dan pembekal dimaksimumkan. Walaupun sesetengah negara Eropah mempunyai hubungan yang baik dengan terminal LNG, seperti Sepanyol, dan projek baharu sedang dalam kerja-kerja di tempat seperti Greece dan Poland, infrastruktur tidak ada untuk mendapatkan bekalan ke seluruh Eropah. Membina terminal dan saluran paip import LNG untuk menyambungkan gas ke tempat yang memerlukannya boleh mengambil masa bertahun-tahun.

Kerana pergantungan pada Rusia berbeza-beza, persetujuan mengenai pemulauan EU lebih sukar dicapai. Lithuania berkata Sabtu bahawa ia menghentikan import gas Rusia dan hanya bergantung pada terminal LNG yang dilancarkan pada 2014. Poland, yang telah bertahun-tahun mencari alternatif, berkata ia tidak akan memperbaharui kontrak gas Rusia pada akhir tahun, selain mengambil langkah untuk mengharamkan arang batu dan minyak Rusia.

Jerman, ekonomi terbesar di benua itu, masih mendapat 40% daripada gasnya daripada Rusia, walaupun selepas mengurangkan pergantungannya. Ia menyasarkan untuk menamatkan import arang batu Rusia pada musim panas ini, import minyak menjelang akhir tahun dan sebahagian besarnya bebas daripada gas menjelang 2024, kata Menteri Ekonomi Robert Habeck.

DI MANA LAGI EROPAH DAPAT MENDAPAT TENAGA?

Ia berusaha untuk mengeluarkan gas Rusia secepat mungkin dengan mencari sumber baharu, memulihara dan mempercepatkan angin dan suria. Rancangan EU adalah untuk mengurangkan penggunaan gas Rusia sebanyak dua pertiga menjelang akhir tahun dan keluar sebelum 2030.

Selain mendapatkan LNG dari tempat seperti Amerika Syarikat dan Qatar, Eropah sedang mendesak untuk mendapatkan lebih banyak gas daripada saluran paip bukan Rusia dari Norway dan Algeria.

Minyak berbeza kerana kebanyakannya datang dengan kapal. Namun, bukan mudah untuk menggantikan bekalan Rusia dengan pasaran global yang ketat. Mengambil 2 juta lebih tong Rusia sehari ke Eropah dari pasaran akan mendorong harga minyak lebih tinggi di seluruh dunia. Dan Rusia boleh cuba menjual minyak itu kepada India dan China, walaupun ia mungkin memperoleh pendapatan yang lebih rendah.

APA AKAN BERLAKU JIKA EROPAH MENGHARAMKAN TENAGA RUSIA?

Anggaran berbeza-beza, tetapi pemotongan membayangkan kesan yang besar kepada ekonomi Eropah. Larangan mungkin bermakna kerajaan perlu catuan gas di kalangan syarikat untuk melindungi rumah dan hospital.

Pembuat logam, baja, bahan kimia dan kaca akan terjejas teruk. Malah penutupan separa gas kepada industri boleh menelan kos “ratusan ribu” pekerjaan, kata Michael Vassiliadis, ketua kesatuan BCE Jerman yang mewakili pekerja dalam industri kimia dan perlombongan.

“Kami berkemungkinan akan terus melihat tentangan daripada Jerman dan beberapa orang lain kerana mereka hanya lebih bergantung kepada import minyak, gas dan arang batu dari Rusia,” kata Craig Erlam, penganalisis pasaran kanan untuk UK, Eropah, Timur Tengah dan Afrika di broker mata wang Oanda.

“Ramalan untuk kesan sekatan berbeza-beza, tetapi ia hampir pasti akan membawa negara ke dalam kemelesetan.”

Sekumpulan sembilan pakar ekonomi AS, UK dan Jerman berkata embargo akan bermakna kos ekonomi yang besar untuk Jerman tetapi ia akan “boleh diurus dengan jelas.” Negara itu “mengalami kemerosotan yang lebih mendalam dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan pulih dengan cepat,” termasuk krisis kewangan global 2009 dan kemelesetan wabak, kata mereka.

“Ketakutan orang ramai tentang akibat bencana embargo tenaga daripada kumpulan pelobi dan kumpulan pemikir gabungan tidak memenuhi standard akademik,” kata mereka dalam analisis portal dasar Pusat Penyelidikan Dasar Ekonomi voxeu.org.

APA LAGI EROPAH BOLEH LAKUKAN?

Pakar dasar tenaga Simone Tagliapietra dan ahli ekonomi Guntram Wolff di badan pemikir Bruegel di Brussels mencadangkan tarif import EU ke atas minyak dan gas Rusia. Itu akan mengurangkan pendapatan Rusia sambil mengelakkan kesan besar kepada pertumbuhan Eropah, dengan kelebihan undang-undang untuk membiarkan kontrak tetap utuh. Pemimpin Eropah minggu lalu menegaskan kontrak yang sama melindungi mereka daripada permintaan Rusia untuk membayar gas dalam rubel. Wang daripada tarif itu boleh digunakan untuk melindungi isi rumah yang terdedah daripada harga tenaga yang lebih tinggi.

Walaupun tentera yang menyerang Ukraine sudah dibayar, tarif akan meletakkan Kremlin dalam “kedudukan ekonomi yang lebih sukar, di mana mereka mungkin mula mengalami kesukaran membeli barangan dari dunia luar, termasuk persenjataan, dan membayar gaji orang ramai. sektor,” kata Tagliapietra.

BAGAIMANA EROPAH SAMPAI KE MATA INI?

Jerman bergantung kepada gas asli kerana ia beralih daripada arang batu dan selepas bekas Canselor Angela Merkel menutup baki loji nuklear selepas bencana Fukushima di Jepun pada 2011. Merkel menekankan dialog diplomatik dengan Presiden Rusia Vladimir Putin selama 16 tahun memegang jawatan dan menegaskan bahawa walaupun semasa Perang Dingin, bekalan tenaga terus mengalir dari Rusia.

Dia juga menyokong saluran paip Nord Stream 2 dari Rusia walaupun dikritik ia akan meningkatkan pergantungan Jerman kepada Rusia. Canselor Olaf Scholz, yang berkhidmat sebagai menteri kewangan Merkel, membekukan projek itu selepas pencerobohan itu.

Itali, satu lagi ekonomi EU yang besar, meningkatkan pergantungannya kepada gas Rusia selama bertahun-tahun apabila ia beralih daripada arang batu.

Pegawai Itali berkata Rusia membekalkan 38% daripada gas asli yang digunakan untuk elektrik dan untuk industri berat, termasuk kilang keluli dan kertas.
Menteri Luar Luigi Di Maio, yang telah mengembara ke negara pengeluar tenaga mencari alternatif, memberitahu agensi berita ANSA pada hari Isnin bahawa “Itali tidak boleh memveto sekatan mengenai gas Rusia.” Tetapi Perdana Menteri Mario Draghi, yang berkata minggu lalu bahawa pembayaran gas membiayai perang Rusia, tidak menangani tenaga apabila dia mengutuk imej mayat di jalan-jalan Ukraine.

Sumber:AP

Share Me